Летище Ларнака, Кипър
Slide
Slide

Ларнака. Увеличен брой полети и засилена въздушна свързаност отчита Кипър, съобщи БНР. От новата програма се очаква да донесе допълнителен туристически трафик през летния сезон като част от усилията да се смекчи загубата на руските и украинските туристи.

Над 90 полета седмично идват само от нови, алтернативни за Кипър пазари, като Германия, Франция, скандинавските страни, което дава надежда за летния туристически сезон, заяви заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Най-големият пробив е на френския туристически пазар, посочи той. От Франция, с която допреди 2 години Кипър нямаше директна въздушна линия, сега вече има 20 полета на седмица, които могат да доведат на острова около 100 000 френски туристи спрямо 35 000 миналата година.

Основният превозвач на Финландия Finnair от април започна директни полети два пъти седмично между Ларнака и Хелзинки, след като те бяха прекратени преди около 5 години.

Почти 400 000 пътници са пристигнали в средиземноморската страна през март, което е около 70% от потока през същия месец в най-успешната за туризма й 2019 г., съобщиха от компанията оператор на двете международни летища в Кипър „Hermes Airports”.

Около 60 авиокомпании се очаква да се възползват от одобрения от Европейската комисия насърчителен план на Кипър за справяне с последиците от пандемията. Той е на стойност над 6 млн. евро и действа до края на юни тази година

Сподели публикацията