Slide
Slide

След колорита на Йоханесбург е време да открием заедно не само нова дестинация, но и нов континент. Говоря за тази държава – континент, намираща се далеч, далеч на югоизток от майка България. Досетихте се нали?

Австралия. Сидни. Започваме!

Първо да се разберем, че Сидни не е столицата на Австралия, но може би е най-известният град. Причината да не е столица е съперничеството й със съседен Мелбърн. Съседен, съседен, имайки предвид големината на страната. Съревнованието за този приз, икономическата конкуренция между двата града и кой заслужава повече не е могло да бъде единодушно решение.

За административен център на Австралия и печеливш в този спор се оказва град Канбера,

който се намира точно по средата на тези гиганти. След като изяснихме основната грешка, която повечето хора допускат, е време да полетим към Сидни.

Освен дълъг и изморителен полет, който е съпътстван от време на време с малко турболенция, това е полетът, който е безспорно и безапелационно с най-много оплаквания в “моята” компания. Австралийците са доста разглезени, чувствителни и в моето съзнание са едни драма принцеси. Повече за тях някой друг път.

Тъй като самолетът каца късно вечер, уморен съм както разбрахте не само физически, но и психически, вземам душ, мия зъбките и под чаршафите. Самичък, но пък цялото легло си е за мен. Сутринта или по скоро наобяд се събуждам свеж и готов за приключение. Какво по голямо от това да отида на опера или поне да си разгледам отвън.

Операта в Сидни е символът на града.

Ако сте тук и не отидете да видите тази сграда, наподобяваща бели ракообразни черупки, прилича като чувство на популярния сред нас израз за Рим и Папата.

Тук съм. Аз и операта. Не само, че се опитвам да снимам за профила в инстаграм, но решавам да бъда и по креативен. Така и така съм на пристанището хрумва ми идеята за разходка с лодка.

Все пак това архитектурно произведение заслужава да се види и от друг ъгъл.

Минаваме за щастие под известния мост с гениалното име – мостът на пристанището в Сидни, а аз седя и още го мисля кой е този човек с тежката задача за името.

Мина ми малко, слънцето озари оперката и аз въодушевен още от моста решавам да допринеса за качеството и красотата на снимката. Идеална светлина и след няколко дубъла като в холивудска продукция имаме попадение. Доволен съм.

След като щурмувахме една от най-сниманите сгради в света, за което и аз допринесох е време е за храна. Избирам си ресторанта пред ракообразните бели черупки, за да е идилията пълна.

Сервитьорката ме поздравява с типичното за тях обръщение “друже” (mate).

Ако решим да го преведем или побългареем би трябвало да е нещо от рода на нашето “бате” , “баце”, “братле” , “авер” , “чу`ьек” , “д`ге” , “майна” и така нататък. Все пак нашият език си е богат и разнообразен –  австралийците не могат да ни стъпят на малкия пръст. А и по – добре за тях. След като “симпатичното” момиче изказа дружелюбството си е време да скъси още разстоянието между нас и ми препоръчва да хапна улов на деня. Решавам да го играя безхарактерен и се доверявам. Сервират ми бяла риба с пържени картофи. Викам си Уаааау, та можех да го хапна това и на Слънчака – ама поне с тази гледка ще хапвам с очи. А сега хапнете и Вие. До скоро!

Съвет: Ако планирате пътуване до Австралия оставете продуктите за шопска и плодова салата вкъщи. Знаем, че си обичаме доматките, а и ябълките са ни вкусни, но

в Австралия са много стриктни относно внасянето на храна.

За една ябълка например може да ви глобят до 400 австралийски зелени ($), ако не я декларирате и въпреки това изхвърлите доброволно. Имат от онези симпатични кучета, които ако решат “да си починат” и седнат до вашия куфар нещата стават драматични.

Георги Георгиев

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 3 – Йоханесбург (ЮАР)

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 2 – Лос Анджелис

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 1 – Заливът Мая Бей

Всеки петък ще пътуваме между редовете и ще преоткриваме света заедно чрез bgtourism.bg.

Харесайте страницата Travel adventures във фейсбук, където ще имате възможност да разглеждате повече снимки и видеа на Георги Георгиев от различни точки на света – тук

Следвайте ни и в Instagram

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията