Slide
Slide

Здравейте, мечтатели!

От днес започваме едно ново начинание заедно, а именно рубриката „Travel adventures“ (Приключение между редовете), ще пътуваме заедно между редовете.

Аз съм Георги и всеки петък ще бъда ваш домакин. В началото бих искал да Ви запозная с моята история накратко, както и да ви разкажа как се роди идеята за тази седмична рубрика. Благодарение на моята баба станах стюард в една от най-престижните интернационални авиокомпании в света (за малко повече мистерия и ненужна реклама ще оставя името под въпросителен знак към този момент). Имах нужда да изляза от комфортната си зона. Животът точно тогава реши, че е готов за нови приключения. Толкова силно исках да направим това приключение заедно, че нямаше сила, която можеше да ми противодейства. По време на двудневните интервюта, съчетани от различни етапи и задачи, аз знаех, че това е моят път. Това беше една от мечтите ми – да обиколя света. Чувствах подкрепата на любимите ми хора и осъзнавах, че съм част от нещо вечно и изключително силно. Ще Ви споделя един от любимите ми цитати, на едно от любимите ми места по света, с което ви обещавам да Ви срещна в нашата нова рубрика. “Аз все още вярвам в рая. Но сега поне знам, че не е място, което да търсиш. Защото той не е мястото, където да идеш. Той е как се чувстваш за момент в живота си, когато си част от нещо. И ако откриеш този момент … той трае вечно.“ Предполагам, че киноманите вече се досетиха, че става въпрос за цитат на Леонардо ди Каприо от филмът “Плажът” 2000 г.

Имам възможността да обикалям света близо 6 години. Това възбуди интереса в мен да споделя моята гледна точка и интересни истории с по-голяма аудитория? Така аз искам да бъда полезен с опита си и ценни съвети. Искам разказите, снимките и видеата от приказните места да достигнат до повече хора, освен до моите близки и приятели. А може би има мечтатели сред Вас, които могат да вземат по нещо от тази рубрика – било то и усмивка със сутрешното кафе 🙂 И така след един приятен разговор и предложение от bgtourism.bg по whats app се роди идеята за това приключение между редовете.

Пътуването определено те обогатява като човек, променя начина ти на мислене и те държи на полусъединител, в готовност да натиснеш газта за следващото приключение.

Георги Георгиев

Епизод 1

Ко пи пи, заливът Мая

Koh Phi phi & Maya bay

Понеже вече стана дума за един от любимите ми цитати в пилотния ни епизод, то реших сега да Ви запозная виртуално с този прословут залив на Мая – Maya bay. Дядо ми ме е учил, че като хванеш пушка – трябва да гръмнеш.

Не помня кога точно за първи път гледах Лео и „Плажът“ (2000 г.), но си спомням много добре за начина, по който представиха този остров, и идеята за автаркия (икономическа самодостатъчност), бе пленяващ. Разбира се тогава икономиката не беше съвсем водещ фактор, затова ще се придържам към спомена си от тийнейджърството си за райски остров. Но Вие се замислете… След като се замислихте – то вече е време да се отпуснете и да се потопим заедно в една малка част от господин Тайланд или госпожица – би й отивало повече. Искам да отбележа, че ще се разхождаме „в“ госпожицата доста често, защото има много какво да се покаже. Това е може би и от любимите ми дестинации. Освен многото полети по работни задължения, то аз съм бил и много пъти там на почивка. Очаквайте сблъсък с о-в Пукет, който е може би най-популярен сред нашенци за отдих, релакс и още нещо. Разбира се столицата Банкок, която е като Ин и Ян и има много какво да ни предложи, Краби – едно приказно място, Кох Самуй и Ко Пхангай и най – известното парти на пълнолуние, където повече от 20 000 – от леко до силно пияни тулупи се забавляват цяла нощ под една пълна, закръглена и леко дебеличка луна, приближена до нас простосмъртните. Няма как да не спрем при Патая, защото на всеки му се спира при нея. Ще споменем Бонд – Джеймс Бонд, и ще се разходим на север към едно царство на прекрасни храмове Чанг Май и Чанг Рай.

След въведението се насочваме право към красивия залив и високите очаквания. В споменатия филм, за по-силен ефект, този залив е изкуствено затворен, но в прикачените снимки ще видите, че реалността изглежда по друг начин от света на киното. Имал съм щастието да бъда 2 пъти гост на Мая и всеки път е изключително вълнуващо. Два пъти, защото първо, че веднъж е крайно недостатъчно, а и второ, защото ще бъдете в голяма дилема дали да запечатате всеки един момент в съзнанието си или във фотоапарата.

Разположен в Андаманско море, част от провинция Краби, заливът е част от национален парк. Затова, когато си закупувате екскурзия, е хубаво да уточните дали в цената е включена тази такса в рамките на 400 бата (около 21 лв.).

Заобиколен от скачащи скали, извисяващи се от водата, заливът с плажна ивица около 200 метра представлява една приказна картинка, която е толкова претъпкана с туристи, че е практически невъзможно да си направиш модерното селфи без да щракнеш някой китайски турист в рамката.

Е, поне могат да се направят хубави снимки. Освен основната плажна ивица – има и малка гора, която води до другата част на острова, където честно казано може и да пропуснете, защото нямате много време (средно около 45 мин.), а и няма какво толкова да се види.

Остров Пи Пи и в частност заливът Мая, е сред най-популярните екскурзии, които се продават на всеки корнер от Пукет до Краби. Освен акцентът екскурзиите включват приблизително от 5 до 7 различни за посещение места, включващи обяд, остров с маймунки, които са винаги модерни и обичат шапки, слънчеви очила и подаръците, които им носите.

Аз си носих само фотоапарат и малко ядки, веднага си станахме приятели.

Пещерни скали, шнорхелинг из този богат морски свят, и разни обиколки между скалите.

Любителите катерачи да не забравят специалната си екипировка, а за феновете на фотографията силно препоръчвам GoPro камери, телефони снимащи под вода или калъфи, които са водоустойчиви. За шнорхелинга си носех 2 филийки хляб и бях внезапно заобиколен за секунди от много различни по цветове, но не и по глад рибки.

Към всяка дестинация ще Ви давам по един съвет в заключението, който смятам, че би бил полезен. Най-хубавото време за посещение на Тайланд е най-хубавото време да се избяга от България, а именно ноември – април, когато водата е кристално чиста, а цветът – тюркоаз.

Съвет: Всички резервирали екскурзия се вземат с мини ванове от различните хотели между 8-9 ч. Следва брифинг на пристанището и разделение по лодки. Организацията е малко примитивна, но я има, за да няма прекалено струпване на лодки по едно и също време, така че времето е важно и никой няма да ви чака. Спокойно, ще ви вземе следващата лодка на компанията, но бъдете точни и не ни излагайте по света. Станете рано и отидете на пристанището – към 7:00-7:30 (ако отдъхвате на Краби супер, защото е по-близо, но може и от Пукет). Договорете се с някой от местните за частна разходка с дървена лодка, където сте сами и си определяте времето и местата за посещение. Повярвайте ми ще си струва си, няма да е толкова скъпо и ще влезе без проблем в бюджета на всеки. Представете си да сте първи и единствени на този малък райски остров, без бай Ганьо Американеца, бай Ганьо Руснака и бай Ганьо Китаеца. Безценно!

Съвет 2: Като за пилотен епизод, а и с маркетингова цел, ще ви дам два съвета. Изключително полезно специално за Тайланд е да си купите прима карта с местен номер от магазин 7/11 или  Фемили март, който е на всеки ъгъл и е изключително удобство. Смятам, че би било страхотно, ако имаме и нещо подобно в България, но нещата тук са устроени по друг начин и това е друга тема на разговор. В рамките на 300 бата (16 лв.) ще разполагате с няколко гигабайта интернет и имате възможност да поствате живи видеа, да качвате снимки на момента, но ако ще прекарвате времето си само в клюкарника, то тогава ще смятам този съвет за грешка. Оставам позитивен и ви загатвам, че следващата дестинация ще е Лос Анджелис.

Всеки петък ще пътуваме между редовете и ще преоткриваме света заедно чрез bgtourism.bg.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията