Финансовият министър обяви 8 инструмента за 4.5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса, включително и към туризма
Финансовият министър обяви 8 инструмента за 4.5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса, включително и към туризма
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Финансовият министър Владислав Горанов представи презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които са адаптирани към периода на кризата и които очаква да ангажират под 8 различни инструмента 4,5 млрд. лева ресурс в полза на малкия и среден бизнес, самонаетите и лицата е неплатен отпуск заради коронавирус, съобщи БНТ. Отделните мерки могат да бъдат и в помощ пряко на туристическия бранш.

Първата мярка е свързана със стартиране на програмата през Българска банка за развитие за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд заради пандемията. Физическите лица трябва да имат отработени поне 5 работни дни през месец март. Те имат право да кандидатстват пред 12 банки.

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малкия и среден бизнес. Необезпечени оборотни кредити до 300 000. Ще бъде управляван от Българска банка за развитие през търговските банки. Очакваният портфейл кредити, който ще се получи по този инструмент може да достигне 2 млрд. лева. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

Инструмент за капиталови инвестиции отново чрез фонда на фондовете – предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията. Това са около 400 фирми стартиращи предприятия.

Фондовете за градско развитие не са нов инструмент, но в периода на кризата са изключително атрактивни от гледна точка на обстоятелството, че тези фонове за градско развитие могат да се финансират дейности, които обичайно не са банкериуми и трудно могат да бъдат финансирани по обичайната банкова дейност.

Ресурсът, който ангажираме чрез тези няколко финансови инструмента, е в порядъка на милиарди и се надявам максимално бързо да достигне до бенефициентите.

До дни ще разработим допълнителни информационни материали под формата на клипове за тези инструменти, уточни финансовият министър.

#ОстанетеСиВкъщи и “ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията