Slide
Slide

Истанбул. Турция ще предприеме кампания за популяризиране през новия сезон на турския туризъм, който замря поради епидемията от коронавируса. „Предвиждаме да стартираме кампанията за новия туристически сезон в средата на май“, информира турският министър на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой“, съобщава кореспондентът на БТА Нахиде Дениз. По думите на министъра кампанията ще бъде много по-наситена и с много повече активности в сравнение с предишните. Целта е да бъдат възстановени загубите от туризма, който е сред най-потърпевшите сектори от кризата с коронавируса.
„Открихме кредитна линия за професионални екскурзоводи, с лимит до 10 хиляди турски лири и разсрочено плащане до 36 месеца при 6-месечен гратисен период. Разполагаме с около 8 хиляди професионални екскурзоводи и всички те ще може да се възползват от тази възможност“, обясни министърът.
Ерсой отбелязва, че ще бъдат предприети мерки и за покриване на загубите заради преустановяване на дейността на музеите през март в рамките на предприетите ограничителни мерки заради Ковид-19.
„Ще удължим срока на картите за посещение в музеите, като ще бъде добавено времето, през времето те са били затворени. Важното е да привлечем туристите в музеите. В кампанията за популяризиране на турския туризъм ще включим всички туристически области на страната, летищата, страните, с които имаме най-голям туристически обем“, каза министър Ерсой.
Той напомни, че турските авиолинии планират да възобновят международните си полети от 20 май.
Заети в туристическия бранш твърдят, че въпреки загубите в туризма, има шанс да се навакса поне частично, поради това, че сезонът започва през май и продължава до октомври, ноември.
В същото време в туристическите комплекси, на плажове и в заведения, се предвижда да бъдат въведени мерки за социална дистанция, която по всяка вероятност ще се отрази на цените, смятат специалистите.

Сподели публикацията