Златни пясъци
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. Един от най-големите браншове в световен мащаб, засегнат в момента от кризата с разпространението на COVID-19, е туристическият. България не прави изключение. Заради извънредното положение в момента туризъм у нас на практика няма. Кампанията за великденските и майските празници вече е пред пълен провал.

Въпросът, който вълнува всички работещи в сферата на туризма е ще има ли през тази година летен сезон?

Заради динамичната ситуация с пандемията обаче към момента никой не може да се ангажира с отговор.

Снимки: btvnovinite.bg

На този етап е ясно, че се провалят предстоящите празници, които са по-скоро във времето.

За тях само във Варна се очакваха над 10 хил. чуждестранни туристи, които предвид ситуацията няма да дойдат, съобщава bTV.

През март и април миналата година Варна е посетена от 80 хил. туристи, които регистрират общо 200 хил. нощувки. В момента обаче чуждестранните посетители в града са единици.

„Те са самостоятелни резервации. Възможно е да са по работа, възможно е да са планирани отдавна тези посещения. Туризмът се ограничава единствено в индивидуални посещения, индивидуални резервации“, смята началникът на отдел „Маркетинг и реклама“ в Община Варна Тихомир Патарински.
„В тази ситуация туризмът е занулен. Той е в пепелта. И сега всички се надяват на някакво чудо. Затворени граници, отменени полети. Страх, психоза в хората. Въобще не може да става въпрос за никакъв туризъм“, подчертава Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Повечето от големите градски хотели във Варна затвориха след обявяване на извънредното положение.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията