Slide
Slide

София. „Една от мерките, която вярвам, че може да подпомогне туроператорите в този тежък момент, е възможността да се издават ваучери до 24 месеца за вече закупени почивки, които няма как да бъдат реализирани – да може да смениш мястото и времето. Обсъждаме в момента всички възможни опции. Смятам, че с тези ваучери ще можем всички заедно да подпомогнем българския туризъм, като отложим нашата почивка“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на „Седмицата на Дарик радио“.

Стана ясно, че по време на извънредното положение потребителите не могат да си искат парите за платена екскурзия или почивка до 13 април. Оттогава започва да тече 14-дневния срок за възстановяване на сумите, ако изобщо остане тази уредба в закона. На този етап ситуацията е такава, но тя е много динамична.

„Ние обмисляме вариант дори и след 13 април, до края на годината да има възможност туроператорите да издават ваучери, които потребителите да използват вместо пари до 24 месеца. Това е обективна и важна мярка, за да може донякъде да се съхрани сектора, особенно тази част от него. Ние се намираме в омагьосан кръг, тук не говорим само за непридвидени обстоятелства по отношение на потребители на услугата, тук говорим и за непридвидени  обстоятелства и по отношение на тези, които предлагат тази услуга, защото знаете много добре, когато се правят резервации и се предплаща предварително, както на авиокомпании, така и на хотелите, и всъщност, за да могат туроператорите да възстановят парите на своите клиенти, те трябва да получат обратно, което са платили на своите доставчици по веригата. На този етап това е невъзможно и ако ние не въведем тази мярка ще започне верига от фалити“, добави Ангелкова.

67 туроператора, сред тях и едни от най-големите компании, са информирали министерството на туризма, че до юни резервациите за изходящ туризъм са 16 хиляди за различни направления.

3 650 са регистрираните туроператорски фирми, регистрирани в Националния туристически регистър в България.

Пълният видео запис

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията