Slide
Slide

Христина Неделчева пред Вgtourism.bg по случай 21 февруари – Международен ден на екскурзовода. Тя  работи като екскурзовод с английски език от близо 20 години, представляващ е на сдружение с нестопанска цел ‘‘Съюз на екскурзоводите в България‘‘, от 2018 г. е председател на Управителния съвет на Сдружението.

– Г-жо Неделчева, как избрахте професията екскурзовод?
– Може би голям принос в избора ми да поема по дебрите на екскурзоводската професия има моята майка. Но, разбира се, това беше мой личен избор. Тя ми казваше – ‘‘Аз си те представям като екскурзовод!‘‘. И беше права! Майка ми от дълги години работи в системата на образованието и винаги ми казваше – не бих искала и ти да работиш това, докато моя баща, винаги ме виждаше като учител. Едно време учителите бяха едни от най-ниско заплатените професии в България. Няма да скрия, че тогава не беше и най-привлекателната професия. Сега нещата се променят, за което много се радвам. Да – твърдя, че имам подход и като учител, работила съм и в частни образователни центрове и съм преподавала английски език на ученици през зимните месеци. Но, екскурзоводското е моята основна професия от 2002 година, моята тръпка, моята страст и моето голямо увлечение. Увлечение към общуване и към споделяне, на знания и преживявания с хората, като например, онези които за първи път идват в нашата страна и са ‘‘жадни‘‘ да я опознаят. Образованието, което имам ми позволява да се развивам и в по-висша позиция в туризма, например управленска позиция в туристическа агенция или хотел, но вече почти 20 години, съм изцяло отдадена на екскурзоводската професия.

21 февруари – Международен ден на екскурзовода

– Как през годините се промениха интересите на туристите както и професията на екскурзовода с навлизането на дигиталните технологии?
– През последните години с навлизането на дигиталните технологии се създаде възможност екскурзоводите да се обособят като самостоятелни организатори на екскурзоводско обслужване и екскурзоводите започнаха да работят повече с индивидуални туристи. Създадоха се възможности за самореклама и много екскурзоводи преминаха към работа на свободна практика. Онези туристи, които са свикнали да ползват екскурзовод, винаги ще го правят. За съжаление броят на туристите с всяка година намаляваше и все намаляваше. С тъга днес си спомням какъв туризъм имахме в България през периода 2005-2010 г. Нямаше време да спим, препускахме от наряд на наряд и туристите бяха много благодарни. Днес е напълно различно! Ще се наложи да започнем отначало. Това ще бъде много труд и огромни усилия, които дано скоро да дадат резултат. Пандемията промени туризма, но желанието у хората да пътуват е живо и е на стендбай. Хората са готови, нямат търпение да пътуват! Дано имат и финансовите възможности да реализират намеренията си.

Призоваха работещите в туристическия сектор да се ваксинират в четвърта фаза, която вече е в ход

– До колко професията на екскурзовода си прилича с тази на учителя? Налага се да се разказва една и съща история и в двете професии.
– Разбира се имат сходства, но имат и различия. Учителят трябва да е по-настоятелен и формален при своята работа с учениците, за да научат урока и да го запомнят, докато екскурзовода трябва да е по – умерен, по-освободен, за да предразположи своята група и те наистина да се чувстват прекрасно и да преживеят пътуването освободено, без напрежение и това пътуване да им остане добър спомен.

Чила Мезоси, ESPA: Отговорът на коронакризата е СПА, балнеология и здравен туризъм

– Коя туристическа дестинация в света искате да посетите като турист и да се насладите на екскурзоводската беседа?
– Пътувала съм много по света, но все още не съм била на много места, като например в Япония и САЩ. Това са двете мечтани за мен дестинации. Всяко лято мои туристи ме канят в САЩ, но все още не съм предприела това пътуване. Надявам се в близко бъдеще да го реализирам.

All inclusive тръгва от 5 март в ефира на Нова тв, в Банско още снимат последните серии

– През тази година Варна ще отбележи своя знаков юбилей – 100 години от обявяването на морски курорт. Кои са любимите места във Варна за туристите днес и как Вие като екскурзоводи ще допринесете за годишнината?
– Варна е прекрасен град с огромен туристически потенциал. Всеки турист има свое любимо място в града. За някои любима става морската градина, за други плажа, трети обичат историята и се вълнуват от музеите, архитектурата, културните събития, фестивали и т.н.
Наистина през последните години, пешеходните обиколки, които организираме съвместно с Община Варна станаха много любими на туристите и гостите на града и чрез тях успешно популяризираме културно-историческото наследство и туристическия потенциал на Варна.
В момента работим по инициатива, с която и ние екскурзоводите ще отбележим ‘‘100-ния юбилей на Варна като курортен град‘‘. Убедена съм, че нашата инициатива ще се хареса на широката общественост. Засега ще я запазя в тайна и много се радвам, че тя беше приета и подкрепена от моите колеги.

Пътешественикът Иван Панкев разкрива съвършенството на България чрез книга

– Какъв съвет ще дадете към младите екскурзоводи?
– Това е много труден въпрос предвид случващото се в туризма към момента. Ще споделя, че винаги съм помагала на хора, които за първи път искат да се развиват в професия ‘‘Екскурзовод‘‘. Подготовката е най – важна преди да се поеме към истинската сцена на екскурзоводството. Постоянство и непрекъснато учене на теми от всички сфери на нашия живот. Аз наистина имах честта и привилегията да бъда подготвена от най-добрите методисти във Варна, в Колежа по туризъм, преди близо 20 години. Моите преподаватели – методисти в екскурзоводството бяха г-н Бисер Попов и г-н Кръстьо Трендафилов. Но както се казва практиката ще ги учи! Пожелавам успехи на всички екскурзоводи в България!

Разговаря Руслан Йорданов

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията