Варна. На 21 февруари се отбелязва Международния ден на екскурзовода. Датата е определена от Световната федерация на асоциациите на екскурзоводите през 1990 г. Първоначално в празника вземат участие 15 държави, като много скоро след това интересът нараства. Понастоящем все повече държави отбелязват този празник с различни инициативи, като много от тях са с благотворителна цел, като например безплатни обиколки с екскурзовод, организирани за инвалиди, деца, възрастни хора.

10 препоръчани къмпинга в България за 2021 г.

В България Международният ден на екскурзовода е отбелязан тържествено за първи път през 1993 г. по инициатива на Съюза на екскурзоводите в България (СЕБ) с литийно шествие и коктейл в хотел Черно море в град Варна, като са поканени и няколко народни представители. По време на срещата са проведени дискусии относно разработването и приемането на Закон за туризма в Р.България, който да регламентира и условията за работа на екскурзоводите и самата екскурзоводска професия.

Пускат директен полет от Варна до Дубай на 3 април

През 1993 – 1994 г.  СЕБ става член на Световната федерация на екскурзоводите. Световната федерация на екскурзоводски сдружения (WFTGA), е организация с идеална цел, посветена на създаването на високи стандарти за обучение и етика в професията. Екскурзоводите в развитите туристически страни са ценени и стоят високо в социалната йерархия. Това се потвърждава и от факта, че световните форуми на екскурзоводите се провеждат под егидата на Президентите или Премиерите на съответните страни и са подпомагани от Министерствата на туризма.

Луфтханза възстановява полетите си до Варна

На екскурзоводите в България бяха необходими над 20 години, за да постигнат  регламентиране на екскурзоводския им труд. Безспорно роля в това имат професионалните сдружения за екскурзоводи в България. Сред тях са  сдружение  „Съюз на екскурзоводите в България” (СЕБ) създадено през 1991 г., ‘‘Асоциация на екскурзоводите в България‘‘ (АЕБ), създадено през 2002 г. и екскурзоводското сдружение Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова” – Бургас (ЮСЕ), създадено през 2014 г.

Вдясно – инициаторът на Burgas Free Tour Георги Георгиев, в качеството си на гид, заедно с още двама свои колеги

Днес професия „Екскурзовод“ е свързана с успешното реализиране на туристическите програми. Тя е регулирана професия по смисъла на Закона за признаване на професионалните квалификации и ЗТ. Според Закона за туризма, екскурзовода е лице, което въз основа на регистрация в Националния туристически регистъра на екскурзоводите предоставя екскурзоводски услуги. При реализиране на програмата на туристите, екскурзоводът ги запознава с природно-географските особености, обществено-икономическото развитие и културно-историческото наследство на страната.

Христина Неделчева: Подготовката е най-важна преди да се поеме към истинската сцена на екскурзоводството

София, снимка Руслан Йорданов

В България според действащата наредба професия „Екскурзовод“ може да се упражнява само от лице, което отговаря на изискванията за образование, практическа подготовка и професионална квалификация, определени в НАРЕДБА № 1 от 05.01.2016 г. към закона, има екскурзоводска правоспособност и е вписано в Националния туристически регистър (НТР), по чл. 166, ал. 1 от Закона за туризма (ЗТ).

Автор: Членове на Съюза на екскурзоводите в България (СЕБ)

Обръщение на вицепремиера Марияна Николова по повод Международния ден на екскурзовода

Уважаеми екскурзоводи, ръководители и членове на професионалните организации на екскурзоводите в България,

Позволете да Ви поздравя най-сърдечно с Международния ден на екскурзовода – 21 февруари. Вашата дейност е от изключително значение за утвърждаването на България като атрактивна и конкурентна дестинация за четири сезона. Вие сте лицето на българския туризъм и от Вашето активно присъствие зависи непосредствено впечатлението на нашите гости не само от конкретния туристически обект, но и от страната ни като цяло.

Аз и моят екип поддържаме активен диалог с професионалните организации на екскурзоводите, за да може техният труд да бъде представен достойно, да стане още по-популярен и уважаван. Съвместно с участието на екскурзоводите създадохме 20 видеоклипа за малко познати туристически места у нас и тази инициатива намери много радушен прием след потребителите на туристически услуги.

През миналата и тази година дейността на екскурзоводите бе сред най-тежко ощетените от световната пандемия от Ковид-19, но аз и колегите ми сме сигурни, че с предприетите от правителството социално-икономически мерки и с общи усилия можем да направим нужното за рестарт на професионалните задължения на гидовете. В рамките на проект на Министерството на туризма, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, бе обявена обществена поръчка за 2,5 млн. лв., която ще подпомогне екскурзоводите и планинските водачи, инициирайки заетост чрез техните сдружения и в подкрепа на политиката за развитие на туристическите райони.

Поздравявам Ви и за богатата програма, която сте подготвили за днешния международен празник. Тя и включените презентации стават достояние на широката общественост и на много потребители чрез социалните мрежи – www.facebook.com/UnionofBulgarianTouristGuides и https://www.youtube.com/channel/UCQrIGDj_wormNdB4c3XP8sg/featured.

Твърдо вярвам, че подобни прояви ще повишат информираността на българските и чуждестранните туристи за огромния потенциал на страната ни като целогодишна дестинация и ще насърчат възобновяването на туристическите пътувания.

Желая на всички много здраве, лично щастие и нови професионални ангажименти!

Честит празник! 

МАРИЯНА НИКОЛОВА

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията