Slide
Slide

Веселин ВЪЛЕВ

София. Къмпинг туризмът беше щастливият печеливш от коронакризата. Въпреки, че този екологичен тип почивка набираше все повече почитатели последните години, събитията от миналата година му дадоха огромен тласък на развитие, включително и у нас. Причината – къмпингуването се практикува на открито, с естествена социална дистанция, а и не на последно място – то е забавно и според много изследвания – здравословно.

Почивката в хармония с природата може да се практикува по различни начини – с палатка, каравана, кемпер. И ако за първото инвестицията в оборудване е сравнително достъпна, то караванингът и особено неговите луксозни форми определено изисква сериозни инвестиции.

Без значение обаче как къмпингувате и с какви финансови възможности разполагате, нощувката под звездите винаги е удоволствие. Дори и при лошо време си има забавна страна.

Специално за читателите на Bgtourism.bg собственикът на специализирания сайт Camping.bg Веселин Вълев представя кои са препоръчаните български къмпинги за 2021 г.

Топ 5 край морето

Шкорпиловци – Нов къмпинг, отвори врати през 2018 г. На първа линия зад най-дългия български плаж. Изграден е по високи европейски стандарти – сепарирани места, стилни бани и санитарни възли, специална детска тоалетна, санитарен възел за хора с увреждания. Къмпинг Шкорпиловци спечели 3-то място в ежегодния конкурс за най-добри къмпинги през 2020 г. – BestBGcamp, организиран от Camping.bg.

Лагуна – Къмпингът със собствен плаж. Местата са на тераси в гората на парк Златни пясъци. А ресторантът на плажа е известен по цялото Северно Черноморие с морските си деликатеси.

Зора – На къмпинг в града. Да, хубаво е. И това дава някои безценни предимства – всичко необходимо е на 5 минути пешеходно разстояние. Още повече, че в къмпинг Зора зеленината ви кара да забравите за градската среда. Огромният плаж на Обзор е само на 200 м. от „дома“ ви.

Айлякъ – Един от най-новите къмпинги в България. Приема гости от скоро, но вече има твърди почитатели. Намира се на първа линия на малък залив между Бургас и Черноморец, с гледка към морето от всяко място.

Офшор кемп – Намира се на залива Градина, в борова горичка, близо до някои от най-яките плажни барове по морето ни. Разделен е на зони: за каравани, палатки и зона за хранене. Къмпингът предлага и оборудвани палатки под наем, както и по-луксозни шатри. Баните са с постоянна топла вода 38’С.

Топ 5 във вътрешността на страната

Къпиновски манастир – Безспорно един от най-добрите къмпинги в България – дългогодишен №1 в класацията BestBGcamp. Комплексът носи името на съседния манастир и предлага на гостите си в изобилие природа и зеленина, както и басейни, барове, механа, дори и възможност за плуване в прохладните води на река Веселина.

Велинград – Първият термален къмпинг на Балканите беше официално открит на 01.11.2019 г. Още новината, че се изгражда предизвика огромна еуфория сред къмпинг феновете у нас. И заслужено – мястото предлага най-висок клас удобства – затревени места, външни топли минерални басейни, вътрешен СПА център, открит и закрит детски кът, модерно оборудвана столова и т.н. И всичко това на мястото с може би най-здравословния въздух в България.

Алба – Там където розите и лавандулите срещат планината. Името на чисто новия къмпинг не е случайно – той е собственост на един от най-големите производители на розово масло, а ароматните растения са засадени и из целия къмпинг. Специалното предложение към гостите на Алба за 2021 г. е безплатен вход в Музей на етеричните масла в близкия гр. Казанлък.

Глемпинг Алианс – Чисто нов високотехнологичен комплекс с къмпинг зона, глемпинг къщички и мотел. Разполага със СПА център, ресторант, фитнес, детски зони, плаж на басейн-река с водопад, индивидуални WC, парти зона, на 6 минути от центъра на античния Пловдив.

Велико Търново – Дълги години „къмпингът на англичаните“, както е известен в средите беше еталон за европейски стандарт. Той е все така на високо ниво и още по-достъпен за българските туристи. Голям плувен басейн с гледка, на минути с кола от старата столица Велико Търново.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията