Иван Панкев
Slide
Slide

Пазарджик. Johnnie B. Goode – това е артистичният псевдоним на 38-годишния Иван Панкев от гр. Пазарджик. По образование е магистър компютърен инженер. Няколко години е работил по професията си и пътувал из Балканите и Близкия Изток, но през 2012 г. предприел първото си голямо пътешествие – 4 месеца из Южна Америка – и оттогава фотографията и пътешестването се превърнали в начин на живот за него.

Последвал един месец в Турция, нови 5 месеца из Южна Америка, 5 месеца пеш и на автостоп до Иран и обратно и два месеца из Нова Зеландия. Междувременно участвал в две няколкомесечни плавания с дървен сал по целия български участък на река Дунав – от устието на река Тимок до Силистра.

103° Hotel & SPA в Сапарева баня привлича гости с две неустоими оферти, скоро врати ще отвори и хотел 103 Alpine

По време на тези странствания изкачил най-високите върхове на Леванта – Курнат ас Сауда (3088 м), на Северна Африка – Джебел Тубкал (4167 м), на Понтийските планини – вр. Качкар (3937 м) и на Армения – вр. Арагац (4090 м), а също вр. Казбек (5047 м) и вулкана Чачани (6057 м). Извървял Ликийския път (520 км) и пропътувах 2500 км с товарни лодки по река Амазонка.

Това е накратко част от историята на пътешественика Иван Панкев – автор на книгата „Планините на България“.

„Обичам да посещавам нови места – било за преходи, къпане в морета, океани, реки или езера, разглеждане на археологически или културни забележителности… С други думи – обичам да преоткривам (за себе си) непознатото.

Независимо къде се намирам обаче, скоро ми домъчнява за родните планини, където често прекарвам свободното си време без значение от сезона. И винаги го правя с фотоапарат в ръка – това е моят опит да покажа как аз виждам света през моите (контактни) лещи“, споделя пред Bgtourism.bg Панкев.

Той броди из нашите планини вече доста години и признава, че дълго време са го привличали само тези над 2 000 м. „През пролетта на 2017 г. обаче приятелката ми Татяна (вече съпруга) счупи ключица и се наложи за известно време да се ограничим до разходки из по-ниски местности, които, признавам си, дотогава бях „дискриминирал“. Решихме да посетим една от планините в Краище (не помня коя), но хванахме грешна маршрутка и се оказахме в подножието на Любаш. Склоновете ѝ бяха покрити с килим от пъстри цветя, ароматни билки и нацъфтели диви ягоди. Въздухът вибрираше от жуженето на пчели. Още в този ден (без)Краище ми легна на сърцето“, разказва той.

Откриха нов ваканционен комплекс край Разлог, гостите се наслаждават на СПА екстри и чудна гледка към планината

„На следващия изкачихме друга планина в региона, после още една… Оказа се, че тези „джуджета“ могат да се похвалят с интересни флора, фауна и релеф, а от върховете им се откриват чудесни панорамни гледки към половин дузина „истински“ планини. Лично за мен голям допълнителен плюс е и фактът, че те сравнително рядко се посещават от туристи. Визитите ми в региона следваха една след друга и скоро се зароди идеята да посетя всички 42 (или 39 според различни класификации) планини в България и да опиша във видео дневници  изкачванията до техните най-високи върхове.

Можех да направя това сравнително бързо, но ми се щеше да опозная въпросните места, да поскитам из тях поне по един дълъг ден, по възможност да направя нещо като траверс. При това лятото се отдавах на други приключения, защото по-ниските планини са най-красиви през граничните сезони.

И докато бях погълнат от този проект, от издателство „Сиела“ се свързаха с мен с предложението да запиша преживелиците си и на хартия. Така на бял свят се появи първата ми книга – „Планините на България““, споделя Иван Панкев пред Bgtourism.bg.

Катарино СПА Хотел – вдъхновени от природата… (снимки+видео)

В „Планините на България“ са описани приключенията му из 42 български планини и изкачванията на общо 54 върха, включително на всички първенци на страната ни. Във фотописите му са включени разкази и снимки от всички сезони, включително от най-свирепите зими. Срещи с диви кози и стада коне, уникални за България биологични видове, високи водопади и мистични пещери, древни светилища и руини на крепости. Разходки из места, където скоро не е стъпвал човешки крак, далеч от утъпканите пътеки, сред пущинаците и трънаците, за да хване в кадър изоставени сгради и забравени красоти.

„Ако някой ме попита колко време  е било нужно за създаването на тази книга, бих могъл да отговоря 2 месеца, 2 години или 20 г. и всички отговори ще са верни. Два месеца, защото горе-долу толкова време ми отне написването на текстовете. Две години, защото толкова време ми беше нужно да завърша видео проекта си. И 20 г., защото истории от толкова назад във времето намериха място сред страниците на „Планините на България“. Те бяха допълнени от 240 цветни фотографии, избрани измежду общо над 100 000 кадъра, правени през последните 10 г.“, допълва авторът на книгата.

„А когато най-сетне разгърнах вече готовия албум, осъзнах, че той всъщност съдържа една любовна история, защото описва моята любов към планината. Бих се радвал, ако чрез историите и снимките ми успея да я предам и на читателите, защото в крайна сметка човек обича и пази това, което познава. А според мен не е нужно нашата природа да бъде облагородявана, обезопасявана или „подобрявана“, по какъвто и да е начин, защото тя е съвършена, точно каквато си е. Разгърнете „Планините на България“ и се убедете сами!“, съветва Панкев читателите на Bgtourism.bg.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията