Slide
Slide

Скопие. Живописните езера в Северна Македония, богатата културна програма и неустоимите традиционни деликатеси привличат целогодишно все повече туристи в страната.  Големите и малки населени места имат своя специфичен чар, който печели сърцата на гостите от цял свят със своите автентични преживявания.

Ресен

Градът, известен с красивите ябълки, естествено и екологично отгледани в район, заобиколен от планини, с Преспанското езеро наблизо, националните паркове Galichica и Pelister, които придават на региона специална красота, със сигурност е привлекателен за посещение.

Преспанското езеро изобилства от меджид, така че в Ресен има специалитет от дребни риби, наречен чиронки.

България и Северна Македония ще си сътрудничат в областта на винения и кулинарен туризъм

Посолени и подсушени се пекат до златиста коричка. Поставят се в глинен съд с гореща вода да омекнат. После се добавят олио, чесън, оцет, джоджен и се поднасят с топла домашна питка и вино.

Този район е интересен за всички любители на активния туризъм, колоездене, скално катерене и парапланеризъм, планината Галичица ще ги награди с незабравима гледка към двете Охридски и Преспанските езера.

Културните места и забележителности, които трябва да посетите в Северна Македония по пътя към Битоля

Местните фермери предлагат на гостите вкусни и качествени плодове от градините на Преспа

Село Любойно

За всички влюбени и тези, които тепърва ще се влюбват, препоръчваме да посетят това село. То носи любовта в името си, тя го пази и му придава особен дух. Има история и традиции и се намира само на 2 километра източно от Преспанското езеро. Разпростира се в западните склонове на Баба планина, а край селото тече река Брайчина. Още от първата крачка ще останете изумени от къщи, построени от камък. Според една легенда името на това място идва от първото заселено село Люба, което точело много хубаво вино.

На разходка из Северна Македония, насладете се на Берово, Щип и Струмица

Така гостите в бара шумно поръчаха „Любо, вино”. Според друга версия двама младежи, на които не им е било позволено да се оженят, избягали и все пак се оженили и се заселили край реката, където заживели щастливо. По-късно се заселват други семейства и мястото се нарича Любойно. Независимо дали е виното или селото, непременно го посетете и опитайте късмета си на мястото, където любовта е отправна точка.

Какво не трябва да правите по време на престоя си в Северна Македония?

Брайчино

Точно над село Любойно, на надморска височина от 1000 метра, продължава село Брайчино – сякаш претворени в една неразбиваема история. Тесни улички, с големи къщи, красиви дворове и цветя. Има няколко автентични ресторанта, които не можете да подминете. Това село също има фантастични колоездачни пътеки и няколко маркирани туристически пътеки, водещи до върха на Пелистер (3 часа) и голямото езеро Пелистерски очи (6 часа). Те продължават към туристическите хижи Неолица и Копанки и село Нижеполе в Битоля, които са маркирани с указателни табели и туристическа маркировка. В селото има манастир и пет църкви, от които се откроява Св.Богородица, разположена над селото , откъдето се вижда Преспанското езеро.

Сподели публикацията