Какво не трябва да правите по време на престоя си в Северна Македония?
Какво не трябва да правите по време на престоя си в Северна Македония?
Slide
Slide
Slide
Slide

Скопие. Какво не бива да правите по време на Северна Македония с право носи епитета странна държава. Природата със своята великолепна красота заслепява окото, а културно-историческите забележителности оставят многобройните посетители без думи. Какво не трябва да правите по време на престоя си в тази страна.

„НЕ СПЕТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!“
Защото ще ви липсват места, които ще ви удивят, където ще се почувствате топло и познато място и, разбира се, ще опитате най-добрите македонски специалитети, така че ще искате да се върнете отново. Когато пътувате в Северна Македония, не бива да минавате без да спрете на някое от македонските планински места. Зеленината и богатата природа са първите неща, които ще ви посрещнат на влизане в страната. Не бива да подминавате тази красота – места, които пленяват с реките си, приятната атмосфера и традиционната за този край храна.

Галисийски
Най-добре ще почувствате Галичник по време на галисийската сватба, но той е красив по всяко време на годината. Просто се уверете, че сте облечени топло и сте готови да попиете суровата красота на пейзажа.

Вевчани
Дори и да нямате вевчански паспорт, домакините ще ви посрещнат радушно и ще ви нагостят. Разположен на източните склонове в подножието на Ябланица, този малък, но духовно богат район ще ви зарадва със своята природа. Не пренебрегвайте вкусната храна и ако имате възможност, бъдете част от Вевчанския карнавал за едно по-автентично усещане за района.

Смоларе
Смоларе на пръв поглед прилича на много села в Северна Македония – тихо, спокойно и пълно с гостоприемни домакини в община Ново село, Струмица. Но има нещо, което го отличава от останалите. Разбира се, това е Смоларският водопад, разположен в северните склонове на Беласица планина. Не бива да пропускате този вълшебен водопад, защото не може да се опише с думи.

За Северна Македония също се казва, че е страната на виното. Не трябва да пропуснете да посетите малките семейни винарни и да дегустирате вино, произведено в Тиквешията.

Тиквеш е центърът на производството на вина. Най-старата винарска изба, съществуваща от 1885 година, е Винарска изба „Тиквеш“, която повече от един век създава вина за всички свои почитатели, с грозде от Тиквешкия регион. Идеален заради местоположението си, Тиквешкият регион произвежда най-висококачествените вина. Най-известната марка вина на „Тиквеш“ е червеното вино „Тъга за юг“, което се получава от най-мощния черен сорт „вранец“.

Когато планирате разходка из столицата Скопие, не пропускайте да посетите Старата скопска чаршия.

В Скопие не трябва да пропускате разходка по Старата скопска чаршия, кръвоносната система на града, където традицията се среща с модерното. Разбира се, не бива да пропуснете и центъра на града, с многобройните паметници и монументи.

Трябва да видите красивата архитектура, многобройните занаятчии и автентични дюкянчета, да опитате кебапчета, лахмаджун или бюрек, да опитате локум, но и турско кафе и чай.

Ако обичате средиземноморски климат, не пропускайте да посетите Дойран.

В Дойран ще намерите средиземноморски климат, топлина и гостоприемство на хората, но също така и ниски цени, топло и лековито езеро. Топлият климат позволява изобилие от средиземноморски растения в дворовете на жителите на Дойран. На всяка крачка растат нарове, смокини и маслини с изключително качество. Средиземноморският мирис в Дойран, съчетан с вкусната традиционна риба на тръстика, са още две причини да посетите този южен македонски град. Характерно за този специалитет е, че рибата се увива в тръстика и така се пече на жар.

Това са само част от красотите, които притежава Северна Македония, но за да ги изживеете всички, са ви необходими повече дни, както и дружба с местното население. Те ще ви разкажат за всяко кътче от тази страна, за обичаите, за това, къде има най-добро барбекю и специалитети, къде има партита и многобройни събития, които си струва да посетите.

Сподели публикацията