Slide
Slide

София. Създаването на общ винено-кулинарен туризъм съвместно със Северна Македония беше основната тема на провелата се среща между министъра на туризма д-р Илин Димитров и Любчо Яневски, ръководител на Националната агенция за насърчаване на туризма в Северна Македониия.

“Всички инициативи, с които да се популяризират специализираните форми на туризъм в двете държави, са отлична възможност да наложим развитието на общ балкански продукт”, това заяви министър Илин Димитров.

Сътрудничеството между България и Северна Македония може да се развие в няколко посоки – от развитието на общи винени маршрути, до съвместни инициативи в областта на рекламата в дигитална среда, чрез популяризиране на дестинациите от журналисти и блогъри, както и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и обмяната на полезни практики.

Над 200 са перспективните места в България и Северна Македония, където туристите могат да се насладят на вкуса на качествено вино. Това са места, на които българските и македонските туристи ще могат да се докоснат до богатствата и особеностите на двете държави, като по този начин се постави основата за едно още по-динамично бъдещо развитие за устойчив и екологосъобразен туризъм.

Северна Македония е страната, която изпраща в България най-голям брой туристи спрямо населението си. През 2019 г. у нас са дошли половин милион македонци, 25% от населението на страната. 302 000 туристи са посетили България през 2022, с ръст 72% спрямо 2021. Тези цифри превръщат Северна Македония в един от топ 10 пазарите за нашата страна.

Сподели публикацията