Снимки macedonia-timeless.com
Slide
Slide

Скопие. Градовете в Северна Македония привличат своите гости целогодишно с красивата си природа, богат календар със събития и вкусни традиционни кулинарни изкушения. През пролетта нашата разходка в западната ни съседка ни отвежда до едни от красивите дестинации, които предлагат автентични преживявания.

Крива Паланка

В североизточната част, точно под склоновете на Осоговската планина, веднага след граничния пункт Деве баир ви посреща град Крива паланка. Старата чаршия с характерната си архитектура ще Ви върне в миналото.

Кратово

В обятията на дъбовата гора, на 3 километра от Крива паланка, се намира манастирът „Св. Йоаким Осоговски“, за който се вярва, че има лечебна и защитна сила.

„Св. Йоаким Осоговски“

По същия маршрут препоръчваме на любителите на пешеходния туризъм да продължат до Калин камен, където красотата на изкуственото езеро и околностите ще ви оставят без дъх.

Ако го посетите през август, можете да видите метеорния поток Персеиди, който се вижда ясно като от мегалитната обсерватория-КОКИНО, намираща се в община Старо Нагоричане, на 35 километра от Куманово, на планината връх Татичев камен. До него води асфалтов път, само последните 500 метра изискват ходене.

На надморска височина от 1030 метра, където праисторическите народи са извършвали древни обреди и ритуали, на това място са проследявани циклите на слънцето и луната и е измервано времето. За да почувствате връзката с древните богове, в които са вярвали тези хора, е достатъчно просто да седнете на троновете, издълбани в скалите, където са седели тези старейшини, и да изчакате първия лъч, който ще ви огрее по време на изгрева.

Защо Северна Македония трябва да бъде следващата Ви дестинация?

Куманово

Куманово

Куманово се намира в северната част на Северна Македония, на около 40 километра североизточно от Скопие. В този град ще срещнете преплетени култури, религии и традиции, спомени и съжителство. Градът и околностите му са дом на множество исторически и културни паметници. Разходете се по Uqumat-sokagi, една от най-старите улици, чуйте по нещо от всеки за известния шегобиец Батко Джорджия и опитайте кумановски мезалк, суджук, пивтии, кашкавал, домашно ракия и вино под звуците на стара градска песен и кумановски тамбури.

На разходка из Северна Македония, насладете се на Берово, Щип и Струмица

Кратово

Градът с най-много средновековни кули, най-запазената от които е Часовниковата кула, в която днес има музейна експозиция, показваща Кратово през вековете. В близост до града има вулканични скали, т. нар. „кукли“ с височина над 10 метра, които доминират в питомната околност. Самото място се нарича на тях – Куклице. Това са редки шедьоври, за които е свързана легендата за „Веселата сватба“ – сватбарите остават усмихнати, а младоженците вкаменени в нежна прегръдка, прокълнати от момичето, което младоженецът не е избрал.

Легенда за Веселата сватба: Каменните кукли в Северна Македония привличат туристи от цял свят

Кратовската пастърма е едно от най-известните традиционни ястия в Кратово. Приготвя се от пушено (пушено) свинско месо, тесто от избрано македонско брашно, с яйце по избор и задължително гарнирано с люта чушка. Съчетанието на това традиционно кратовско специалитет с червено кратовско вино води до истинско гурме удоволствие. Това не е единственият специалитет. Също толкова важни са: мантии, армкот, кяна сол, триъгълни сарми от лозови листа, качамак, катмер (зеленчук), боденик, въртена баница, топеница, погачи, маджун (тиквеник), лангити, пържени, домашни млечни продукти, вита баклава, кратовска ракия, кратовско вино и др.

Струмица – Градът на звездите и забавните карнавали, дестинацията привлича все повече туристи и заради красивите си водопади

Докато шофирате по македонските пътища, не забравяйте да посетите места, които не сте виждали, които ще ви впечатлят, оставете се да ви завладее чувството на топло посрещане. Матка е едно от тези места. Заради големия брой църкви и манастири Матка носи и името Света гора. Каньонът на река Треска е дом на 119 вида дневни и 140 вида нощни пеперуди. По пътеката покрай язовира на езерото Матка, сред красива природа, не пропускайте да посетите пещерата Врело с една от лодките пред ресторанта. Разбира се, неизбежно удоволствие е да изпиете чаша македонско вино, подправено с богато меню от традиционната македонска софра край самото езеро.

Какво не трябва да пропускате по време на престоя си в Северна Македония?

Скопие

Ако пътят ви отведе до столицата Скопие, разходете се от Скопското кале по Старата скопска чаршия, върнете се назад във времето, минавайки покрай красивата архитектура, автентичните магазини, старите занаятчии, където със сигурност ще намерите сувенир и разбира се ще преоткриете вкуса на местните шишчета, на печения боб, бюрек, лахмаджун или локум, седнете и на традиционно турско кафе или чай, обичай, който обединява хората. Продължете към Каменния мост, който съчетава традиционното с модерното в този красив град.

Културните места и забележителности, които трябва да посетите в Северна Македония по пътя към Битоля

Музеи, които се отличават със своята конструкция и разказват подробно за историята, със сигурност трябва да ги посетите. Историята продължава от другата страна на Каменния мост, където площад Македония ще ви посрещне със своите паметници, трябва да посетите мемориалната къща на Майка Тереза.

Преоткрийте Скопие – столицата на Северна Македония

Отделете няколко часа, за да посетите Хилядолетния кръст на връх Водно близо до града. Кабинков лифт води до върха, а гледката към града е прекрасна. В модерната част на града ви очакват много културни и спортни събития, ресторанти и търговски центрове, където можете да се забавлявате истински.

Сподели публикацията