Деница Николова е предложението на ГЕРБ за министър на туризма, партията връща мандата на президента
Деница Николова е предложението на ГЕРБ за министър на туризма, партията връща мандата на президента
Slide
Slide
Slide
Slide

Туризмът е сред основните приоритети на новата оперативната програма

Сандански. Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за изпълнение на проекти по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Те ще могат да получат финансиране за изпълнение на важни инфраструктурни проекти под формата на интегрирани инвестиции в партньорство с други, най-малко три, заинтересовани страни. Средствата, с които ще разполага програмата, са около 1,483 млрд. евро, като към тази сума ще се добави и национално съфинансиране. Очаква се още от средата на следващата година по програмата да може да се кандидатства с проекти.

“Основен акцент във всяка една инвестиция, свързана с европейски средства, ще бъде извеждане на икономическия потенциал на територията. Оттук нататък за нас акцентът в сектор туризъм ще бъде по какъв начин може да генерираме по-голяма брутна добавена стойност, по-голяма заетост на хората и съответно да повишим стандарта на живот чрез повишаване на доходите на хората, които работят в сектора”, заяви за bgtourism.bg заместник министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, която взе участие в днешната кръгла на тема “Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации” в Сандански, организирана от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и с домакинството на местната община.

“Смятам, че новият акцент в структурирането на проекти трябва да бъде свързан с икономическата логика при взаимодействието на партньорите, а не само търсене на инфраструктурни решения, които сами по себе си подпомагат процеса, но не винаги водят до директния икономически ефект. Ние трябва да намерим начина, по който икономическите оператори да са водещи и чрез реализацията на конкретни инфраструктурни инвестиции ние допринасяме за извеждането на икономическия потенциал”, добави Николова.

В Сандански обсъждат възможностите за подобряване на инфраструктурата в СПА дестинациите чрез инструментите за европейско финансиране

“Има доста сериозна енергия в членовете на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм затова да се решават проблемите заедно, които са пред сектора, свързани с това да популяризираме България като туристическа дестинация именно в посоката балео и СПА туризъм. Един от основните акценти, който бе изведен от основните нужди, е свързан със стандартизиране на България като туристическа дестинация за здравен туризъм, темата за входните артерии в рамките на Общините, в които се развива балнео туризма.

МТ: Показателно за перспективността на здравния и СПА туризъм е фактът, че въпреки пандемията от COVID-19, интересът към този вид продукти остава висок

Има голяма необходимост от допълнителна информация, която да бъде предоставена на членовете на организацията и на всички, които имат желание да изпълняват интегрирани инвестиции, затова как могат да се случат нещата, къде трябва да кандидатстват. Това са чисто практическите приложения на модела за бъдещо финансиране през европейски средства. Смятам, че вече по-скоро акцентът трябва да бъде в това, да се изведат нуждите на сектора по отношение на това какво може да реши техни проблеми и спрямо тези нужди да се структурират партньорства, които могат да генерират проектни идеи. Тези проектни идеи да намерят отражение през общо финансиране през европейските средства”, добави Николова.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията