Хари Теохарис - министър на туризма в Гърция
Slide
Slide

Атина. Гръцкият министър на туризма излезе с извънредно изявления чрез своя фейсбук профил тази вечер. Той обяви, че Министерството на туризма на Гърция, в сътрудничество с Министерството на труда, законодателно и незабавно прилага широкомащабна кампания за защита на всички категории работници, засегнати от внезапното закриване на бизнеса поради пандемията.

„Предприемаме специални мерки за подпомагане на сезонните работници.
По-специално:
– Служителите, чийто период за безработица изтече през януари, февруари и март, ще получат обезщетението за безработица за април и май.
-Туристическите работници, които не биха имали загуба на доходи при нормални условия, ще получат специалната помощ от 800 евро.
Освен това служителите са защитени срещу уволнения от 18 март нататък. Въпреки това, ако са освободени от работа преди тази дата ще има специални грижи и специална програма за финансиране от Министерството на труда за защита на доходите.
Време е отговорността и националното помирение да се измъкнем от тази безпрецедентна криза с възможно най-малки загуби“, споделя Теохарис.

Гръцкото правителство ще предложи 800 евро обезщетение за всички работници, чийто трудов договор е отменен заради спирането на дейности на тяхното предприятие, заяви финансовият министър Кристос Стайкурас в сряда, цитиран от „Грийк рипортър“. Изказвайки се по време на пресконференция, министърът заяви, че обезщетението, което ще бъде изплатено в началото на април, ще обхване приблизително 500 000 работници и е около 400 милиона евро. Той отбелязва, че гръцката държава покрива изцяло всички социални осигуровки, пенсионни и здравни права на работниците, както и техните осигурителни вноски въз основа на номиналните им заплати. Фискалните разходи за тези 500 000 работници в периода март до април ще бъдат приблизително 450 милиона евро, информира news.bg. Финансовият министър също обяви, че всички данъчни плащания ще бъдат спрени за период от четири месеца за тези работници.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията