Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. Морската вода по варненското крайбрежие е чиста. Това показва анализът от последните проби на Регионалната здравна инспекция. Навсякъде качеството на морската вода е отлично, с изключение на Офицерския плаж – той попада в категорията „добро“.

Два пъти месечно здравните инспектори вземат проби от морската вода в 23 зони за къпане в града и региона. Там, където в минали години чистотата не е била в норма, се правят по-чести проверки. Това лято туристите могат да бъдат спокойни, морската вода е с отлични показатели, съобщи БНТ.

Дълги години Офицерският плаж във Варна беше с най-лошото качество на водата по българското Черноморие. Замърсяването идваше от незаконно заустените в Шокъровия канал отходни води, които се изливаха директно в морето. Тази година пробите показват, че морската вода там е безопасна за хората.

Туристическият портал bulgariatravel.org е с обновена визия в секцията за COVID-19

Водата на плажа в квартал „Аспарухово“, който се намира най-близо до Варненското езеро, е с отлично качество. Миналата година авария на подводен тръбопровод за отпадъчни води замърси езерото и притесни летовниците. Тръбата вече е ремонтирана.

Информацията за качеството на морската вода и резултатите от взетите проби се публикуват два пъти месечно в сайта на Варненската здравна инспекция и всеки може да ги види, съобщават още от обществената телевизия.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegram, TikTok, LinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията