Стела Балтова
Slide
Slide

София. На работна среща министърът на туризма Стела Балтова и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обсъдиха най-неотложните съвместни мерки и действия, които да обезпечат сигурността на туристите в настъпващия летен сезон.

Бургас очарова туроператори и екскурзоводи от цялата страна с възможностите си за туризъм в региона

Министър Рашков заяви, че МВР активно се подготвя за летния сезон и осъществяването на безопасността на туристите през Лято 2021 с акцент върху българското Черноморие.

В същото време летищата във Варна и Бургас, представителите на чуждите туроператори у нас и големите хотелиери предлагат спешни мерки за спасяването на летния сезон 2021 година, съобщи Националният борд по туризъм. Те са изпратили писмо до служебния министър-председател Стефан Янев и до министрите на туризма доц. Стела Балтова, на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и на външните работи Светлан Стоев. Бизнесът иска график на дейностите, които ще бъдат изпълнени в туризма за период от 2 месеца, през който ще действа служебното правителството и настоява за работна среща с премиера и представители на министерствата, предаде БТА.

Сред спешните задачи, които бизнесът поставя е облекчен режим на влизане на туристи от 1 юни и протокол за действие в случай на турист с установен COVID-19.

Предлага се Министерството на здравеопазването да допусне с цел туризъм граждани от всички страни, вкл. Европейски съюз, Великобритания, Русия, Израел, Беларус, Молдова, Украйна и всички други ключови за входящия туризъм по българското Черноморие и туристите да бъдат допускани на територията на страната свободно и с допълнение, че децата до 16-годишна възраст могат да влизат свободно на територията на страната, без необходимост от тестване.

Министерството на туризма да популяризира този облекчен режим на влизане на ключовите за туризма пазари за летния сезон в периода след 1 юни. Необходимо е Министерството на туризма да изработи протокол и ясни мерки за действие от всички страни в туристическия сектор в случай на турист с положителен PCR или антигенен тест. Министерство на външните работи спешно да обсъди възможността за възстановяване на полетите от/до Русия и да започне улеснена процедура по издаването на визи на руски граждани с цел туризъм, искат от бизнеса и посочват, че България трябва да се възползва максимално от уникалния шанс, който ни се предоставя в момента във връзка с временното преустановяване на Турция като туристическа дестинация в Русия.

Друго предложение е за спешна масирана дигитална и офлайн маркетингова кампания на основните пазари: Русия, Германия, Великобритания, Полша, Чехия, Унгария, като Министерство на туризма инвестира бюджета за реклама за 2021 г. в активна маркетингова кампания на България като безопасна и атрактивна туристическа дестинация за лято 2021, която да се осъществи с незабавен ефект и да продължи през периода май-август 2021-а.

Предлага се и организиране на приоритетна ваксинация на заетите в туризма от Министерство на здравеопазването и комуникирането й към големите пазари от страна на Министерството на туризма, както и създаване на достъпна и ефективна инфраструктура за COVID-19 тестване на туристите от страна на Министерството на здравеопазването.

Ако бъде изпълнена заявената към момента полетна програма на летища Бургас и Варна, за пиковите месеци на лято 2021, очакваме около 250 000 пристигащи пътници на летище Бургас и около 125 000 на летище Варна, като очакваме голяма част от тях да имат необходимост от тестове за COVID-19 при заминаването си, посочват от бизнеса и допълват, че към момента черноморските ни курорти не разполагат с такава инфраструктура.

Бизнесът настоява Министерството на туризма възможно най-скоро да публикува условията за кандидатстване за държавната помощ за туроператори от 35 евро за Фаза III от мярката за периода от 1 юни 2021 година.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията