Slide
Slide

Бургас. 65 души се включиха във втория професионален информационен тур за туроператори и екскурзоводи от цялата страна „GO to BURGAS и Магията на Странджа“, организиран от представители-туроператори на регионалната структура на Сдружение на Туроператорите и Туристически Агенти „Обединение Бъдеще за туризма“. Участниците пристигнаха в морския град от три лъча – от София, Пловдив и Стара Загора; от Варна и от Русе, Шумен и Търговище. 

Инициативата за популяризиране на града с цел разкриване на възможностите за целогодишен и разнообразен туризъм бе подета, съвместно с ОП “Туризъм“ към Община Бургас.

Като съорганизатори на събитието бяха „Югоизточен Съюз на Екскурзоводите Ваня Райкова“, Сдружение „Зелена Странджа”. Сдружение “Рафаел-инфо, култура и туризъм“ и  Бургаска Регионална Туристическа Асоциация.

Близо 250 000 лева ще получат проекти, свързани с туризма, в Шабла, Каварна и Балчик

Гостите се запознаха с разработените нови и интересни културно-опознавателни маршрути, разгледаха актуалните атракции и проекти в регион Бургас и се включиха в откриването на 18-та туристическа борса „Вашата Ваканция”. 

Откриха туристическа борса „Вашата ваканция“ в Бургас, ще се залага на вътрешен туризъм (снимки)

Участниците на събитието посетиха в първия ден новата библиотека „П.К.Яворов“ в Бургас с модерен и функционален интериор, Z space стена с три нива на възприятие и иновативно обучение по STEM дисциплини на различна тематика, интерактивен магичен под за игра и виртуално обучение на по-малки деца на български и английски език с огромен  LED екран. В „Заемната за възрастни“- най-посещаваната част от Библиотеката, са изложени над 200 000 книги и библиотечни документи сред приятна, удобна за четене среда, с мека мебел, цветя и много светлина. 

Ваканционно селище „Санта Марина“ ще е домакин на петия турнир от тенис веригата Уикенд тур

Вторият ден от информационният тур бе наситен и интересен за участниците, посветен на мистичната и енергийна Странджа.

В маршрута бяха включени: пещерата на богинята Бастет, разположеният в четири странджански възрожденски къщи Исторически музей на гр. Малко Търново, красивият карстов район и водопада Докузак – изключително атрактивен за туристите воден пад, образувал се на едноименната река, течаща в сърцето на Странджа, архитектурно-историческият резерват на с. Бръшлян – перлата на странджанския край, Килийното училище, църквата „Св.Димитър”, тесните улички с автентична странджанска архитектура от XVII–XIX в.

Изключително  впечатление направиха с топлото си посрещане жените от селото, пресъздаващи „как се прави странджанска седянка“.

Денят приключи в село Индже войвода с посещение на пчеларска ферма „Странджа“, с дегустация на пчелни продукти от над 2200 кошера манов мед, вино с мед, шоколади, козметика и др. За доброто представяне на този мистичен район се погрижиха професионалните екскурзоводи от Югоизточния Съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ гр. Бургас, с които гостите разгледаха и пешеходно Бургас още първия ден.

С настъпване на летните месеци гостите не подминаха и някои от вече утвърдените за посещение на туристи обекти:

  • С корабче по бургаския залив туроператорите и екскурзоводите достигнаха до емблематичния за туристите в Бургас – остров Св. Анастасия и се потопиха в една от най-известните легенди, свързана с пиратите – нападнали острова във времето, когато там е имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират. Интерес за гостите бе да разгледат музея, лекарната – предлагаща чудодейни билки и отвари по стари рецепти, манастирска килия от Средновековието, в която може и да се пренощува. С усмивка, разнообразна и вкусна кухня посрещат гостите на острова, за които дегустацията на рибена чорба и бира с билки е задължителна.
  • Замъкът „Влюбен във вятъра”- осъществената детска мечта на Георги Костадинов Тумпалов – архитект, проектант и строител на замъка. Стилът на Замъка е приказен и вълшебен – сбъдната приказка, създадена с много любов. Изграден е изцяло от 20 000 тона камък, който е специално добит от недрата на Странджа планина, мраморизиран варовик, който присъства навсякъде – в оградата, изкуственото езеро, стените и кулите, параклиса и избата.

    Замъкът пренесе гостите на изложението „Вашата ваканция“ в приказния свят на туристическата забележителност

    Той съдържа следи от микродиаманти и за това замъкът през различните части на денонощието променя цвета си – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе. Това, което прави Замъка още по-уникален, е че е построен във формата на кръст – признак за вяра, любов и всеотдайност в неговото изграждане и развитие. Работи целогодишно и е сцена на снимачна площадка за различни събития, филми, фотосесии и изложби. Към комплекса има изграден аквапарк и ще радва гостите си през предстоящия сезон и нова разработена услуга – кинопрожекции на открито на различни филми.

  • Комплекса АКВЕ КАЛИДЕ Археологически ценности, намерени на мястото – крепостните стени на древния град Терме и римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането. При възстановяването на банята на Сюлейман Великолепни точно е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика и естествено и художествено осветление. Посетителите гледат филм, създаден на базата на 3D мапинга, който повежда туристите на една виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.

Балтова: Ще подкрепим всички инициативи и добри практики, водещи до високо качество на туристическия продукт

На туроператорите и екскурзоводите бяха загатнати и тематичните уикенди, които втора година привличат туристи, разнообразни и специфични места за спортни и конгресни прояви в Бургас.

Интерес предизвикаха и две от спирките на вече разработените бирени маршрути в града -ипивоварните Metalhead в кв. Ветрен / битка за сетивата между малината и горчивината от хмел/  и Veritas / жива бира – нефилтрирана, слабо-газирана, свежа и ароматна/

За наличието на добра и реновирана хотелска база в Бургас, операторите се уверяват за втори път, ползвайки любезното домакинство на хотел България, хотел Аква и DAS хотели

„Живото популяризиране на дестинацията чрез създателите на туристическия продукт в лицето на туроператорите и точното предаване на посланието чрез екскурзоводите, ще допринесе за утвърждаването на развит устойчив туризъм сред българските и чуждестранни туристи. Ще спомогне за по-лесен рестарт на сектор „Туризъм“, който е основен поминък на голяма част от живущите в регион Бургас, споделят туроператорите-организатори в Бургас – Яница Динева, Павлина Русева и Наси Георгиева, членове на СТТА на „Обединение Бъдеще за туризма“.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията