Виена, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Община Виена спечели делото срещу платформата Airbnb за отдаване под наем на апартаменти, които са общинска собственост. Търговският съд във Виена постанови на първа инстанция, че такива апартаменти не могат да се рекламират на платформата Airbnb, за да бъдат отдавани под наем.

Виена. В миналото Виена е представила списък на всички апартаменти, които са нейна собственост, и нееднократно е молила интернет платформата да спре отдаването им под наем, като блокира реклами с техните адреси. По този начин ще бъде предотвратен незаконният наем на апартаменти. Тъй като това не е било направено, Общината беше принудена да подаде иск в съда. Airbnb е предложила да блокира спорните реклами, но само ако службата, която управлява общинските жилища, ги намери и препрати до онлайн платформата. Това на практика не е осъществимо, се посочва в съобщението на заместник-кметът по жилищното строителство Катрин Гал. Ако общинските власти трябва да проверяват всяка реклама поотделно, това не е ефективно и в много случаи е невъзможно, заяви Гал. Общинската служба „Vienna Housing“ управлява 220 000 общински жилища и ги дава под наем на граждани при изгодни условия, съобщават от Ойроком-ПР София за Bgtourism.bg.

В решението на съда се посочва, че Airbnb трябва да спре да рекламира оферти за отдаване под наем на общински апартаменти във Виена, чиито адреси са й известни, особено чрез мобилни приложения или уебсайтове и особено в рамките на домейна airbnb.at или airbnb.com. Решението все още не е окончателно и Airbnb обяви, че ще разгледа решението на съда и ще излезе с изявление по въпроса.

Виена настоява пред ЕС за регулация на Airbnb и Booking.com

В края на 2019 г. Община Виена започна нова общоевропейска офанзива за изработване на ясни правила за онлайн платформи, подобни на Airbnb. По инициатива на Виена на 22 октомври в Икономическия комитет на Комитета на регионите (КР) бе внесен списък с искания за регулация на платформите за краткосрочно отдаване под наем на имоти. Документът бе приет единодушно и проправя път за промени. Промените трябва да задължат платформите да предоставят информация на местните власти относно данните за отдаване под наем. Предоставянето на тези данни би повишило и ефективността на самите платформи, които ще носят отговорност за нарушения, например ако предлагат под наем социални жилища.

Виена, снимка Руслан Йорданов

В същото време австрийските власти взеха решение за разхлабване на мерките във връзка с разпространението на COVID-19, като считано от 16 май 2021 г. премахнаха забраната за излизане между 20:00 ч. и 6:00 ч., както и ограниченията за срещи на открито на хора, които не са от близкия роднински кръг (братя, сестри, деца, родители, семейни партньори).

По информация на българското посолство във Виена към този момент режимът за влизане на български граждани в Австрия остава непроменен. Припомняме, че сънародниците ни, пътуващи за Австрия, могат да влизат в страната с документ за бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, или за PCR тест, направено не по-късно от 72 часа преди пътуването.

Ако пътуващите не разполагат с документ за проведен тест за коронавирус, те са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в страната.

Всички граждани, идващи от рискови региони, сред които и България, трябва да се регистрират до 72 часа преди влизане в Австрия на следния линк: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833846.html.

Пътуващите трябва декларират, че ще бъдат в 10-дневна карантина, с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден „0″.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време – на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията