Slide
Slide

Рим. Независимо че коронавирусът продължава да шества неудържимо по Апенините и най-вече в северната им част, италианците вече планират съвсем сериозно летните си отпуски край морето.

Където със сигурност мнозинството от тях ще отидат, разбира се, ако карантината не бъде продължена до август или септември, но задължително ще трябва да спазват до една измислените от правителството мерки срещу безпощадната зараза. А те включват разстояние поне от два метра между плажуващите, забрана на струпването на летовниците макар и на малки групи, дезинфекцирани „пътеки – коридори“ за преминаване, еднократно ползване на чаши и посуда, препарати за редовно миене на ръцете и т.н.

От всичките изисквания обаче най-важната и в същото време най-трудната за спазване на плажа е първата мярка – безопасното разстояние, което според последните проучвания трябва да е не даже 2 метра, а 4 – 5 метра. И интересно решение на проблема намери фирма за производство на пластмасови изделия от Модена, която разработи за плажа елегантни клетки – кабинки от плексиглас, които коронавирусът по никакъв начин не може да „пробие“. Те са квадратни с размери 4,5 на 4,5 метра, височината им е 2 метра и могат да приютят под един чадър както двама души, така и цяло четиричленно семейство. Интересното е, че площта им от около 20 квадратни метра отговаря на тази от разпоредбите за устройване на плажовете през идното лято, като изолацията от съседи и преминаващи е перфектна, съобщава „Монитор“.

От начало клетките на фирмата от Болоня бяха възприети с ентусиазъм от концесионерите на най-гъсто населените плажове в Италия, които обикновено диктуват модата за устройство на пясъчните ивици – тези в прочутите и масови адриатически курорти Римини, Ричоне и Католика. Но в последствие шефовете от въпросните райски кътчета за лятна почивка отхвърлиха изцяло проекта с мотива, че вместо от коронавирус, хората в клетките щели да пукнат от задушаване и дехидратация, тъй като липсвала вентилация и температурата в затвореното пространство щяла да бъде с 4 – 5 градуса по-висока, отколкото на открито. Освен това нямало да бъдат лесни нито дезинфекцията на клетките, нито тяхното елементарно почистване от пясък и от пръските със солена морска вода. В същото време обаче концесионерите допускат като възможна „плексигласовата изолация“ в кръчмите по плажовете и на открито.

Но нищо чудно накрая да се стигне до демократично решение – твърдят запознати с туристическия бизнес. Тоест, онези летовници, които искат да събират тен в клетка, тя може да им бъде монтирана за нула време. Другите пък ще си стоят на голямо разстояние едни от други, като се стараят много много да не се движат. Като и в двата случая предварителната резервация на шезлонги и чадъри това лято в Италия ще бъде задължителна.

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията