Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българско конгресно бюро – БКБ и представител на Консултантски Kлъстер Веритас
Slide
Slide

София. Събитийната индустрия беше най-засегната и понесе най-тежкия удар от пандемията, особено в периода на принудително затваряне между месеците март и май. За последните 7 месеца нашите компании претърпяха остър спад в оборотите си от над 90%. Това се казва в писмо на Българското конгресно бюро, изпратено днес до премиера Бойко Борисовq с копие до ресорните министри – на туризма, здравеопазването, икономиката, финансите, културата, както и до ген.м-р проф. д-р Венцислав Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб, и доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, относно оцеляването на събитийната индустрия в страната и запазване заетостта на над 5000 наети служители.

Ето го пълния текст на писмото:

От името на членовете на Българското конгресно бюро – БКБ, организация, представляваща повече от 45 компании от събитийната индустрия, с над 5000 наети служители, се обръщаме към Вас във връзка с усложняващата се през последните дни епидемична обстановка в страната. 

Запазването здравето на обществото е основен приоритет и всички в бранша сме категорични, че за да функционира той е нужно да не бъдат допускани никакви компромиси със санитарните препоръки и изискването за физическа дистанция в нашите обекти,  в рамките на провеждане на всяко едно мероприятие. Именно поради отговорното отношение към ситуацията, през последните месеци сме давани за пример за най-стриктно спазване на мерките.

Топ предложение: Премио травел потвърди два чартъра до Анталия през ноември, туроператорът вече изпраща групи до Ликия и Кападокия

Събитийната индустрия беше най-засегната и понесе най-тежкия удар от пандемията, особено в периода на принудително затваряне между месеците март и май. За последните 7 месеца нашите компании претърпяха остър спад в оборотите си от над 90%. За да запазим поне част от служители си, и за да се възползваме от държавната мярка 60-40, много от нас взеха банкови кредити, други вложиха последните средства на фирмите си. Всички приветствахме и сме изключително благодарни за приемането на ясните правила на работа, при които хотели, зали и други изложбени площи имаха възможност да отворят и да заработят след 30 май 2020 г. С ясното съзнание, че се опитваме да спасим бизнеса си, вложихме допълнителни средства, за да подсигурим всички необходими санитарни мерки – отделни маршрути при влизане и излизане от обектите, начин на изхранване на посетителите, дезинфекция, контрол на температурата и физическа дистанция в нашите обекти. 

Абакс започва своите чартъри и до Египет, първият полет е на 25 октомври

Макар и трудно, положихме усилия да внушим доверие и да привлечем обратно поне част от  клиенти си. С настъпването на есента, събитийната индустрията  започна бавно да се съвзема от тежки удар, който понесе през първото полугодие. От септември започна планиране на бизнес събития и календарът за есента показваше макар и малка надежда, че ще можем да оцелеем през следващите месеци. Респективно, много от нас започнаха да връщат на работа и служителите, които бяха освободили. 

Официално! Потвърден е първият чартърен полет от България до Тунис за 2020 г.

Възможността за провеждане на бизнес срещи, конференции и изложби не е само спасяване от фалит на нашия бранш, но е най-вече предпоставка за  възстановяване на всеки един от икономическите сектори в страната. Събитията са платформи за обмен на опит, знания и създаване на нови бизнес контакти, което вярваме, че повече от всякога е жизненоважно за възстановяването на икономиката на държавата.

Другото изключително важно условие за оцеляване на сектора и създаване на предпоставки за възстановяване и устойчиво развитие, е  предвидимостта. В този смисъл, ежедневното нарастване на броя на заразените и колебанието за въвеждане на бъдещи мерки води до несигурност и сътресения в бизнеса, а от там и автоматично до анулиране на събития. Това рефлектира върху очакваните приходи и категорично намалява шанса за оцеляване на бранша. Унищожаването на събитийната индустрия ще направи невъзможно за всички нас да бъдем добри данъкоплатци и работодатели и да участваме пълноценно във функционирането на социалната и обществена система.

Без конкретен финансов инструмент в помощ на събитийната индустрията, едно евентуално ново затваряне на нашите обекти или допълнително затягане на съществуващите мерки, би довело до фалит на повечето от нас. Невъзможността да обслужваме банковите си кредити и освобождаването и на останалите ни служители би заличило  десетилетия труд и директна загуба на бизнеса, като това ще са тежки последици за години напред. 

С ясното съзнание, че от Вашите бъдещи действия зависи съдбата както на това, което сме градили с години, така и на възстановяването на икономиката в страната, се обръщаме към Вас с молба и конкретни искания за: 

  • мерките, касаещи нашия бранш да взимат предвид, че предвидимостта е особено важна за нашите клиенти – представители на ключови икономически сектори в страната;
  • събитийната индустрия да бъде разглеждана отделно от заведенията за хранене;
  • да се приеме ясна политика по въпроса със затварянето на обекти и това да не обхваща цели сектори, а да бъде прилагано по конкретни обекти. Нека тези, които спазват мерките да имат възможност да работят, а онези, които ги нарушават, да бъдат ограничавани и наказвани с глоби и/или затваряне; 
  • преди да бъдат взети и оповестени мерки, касаещи сектора, те да бъдат консултирани с наши представители. 

Надяваме се, че ще проявите разбиране към ситуацията, в която се намираме ние и нашите служители и семейства. Изразяваме готовност да участваме в различни работни групи, като във всеки един момент предоставяме експертно мнение при необходимост от нови действия от Ваша страна. 

Още веднъж декларираме, че ще продължим безкомпромисно да спазваме санитарните препоръки и изискванията за физическа дистанция в нашите обекти  в рамките на провеждане на всяко едно мероприятие.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията