Slide
Slide

София. Ваучерната система е в полза на цялата икономика, а за сектор туризъм би била изключително полезна, особено в този толкова труден момент за сектора. Отрасълът е изключително засегнат от пандемията, причинена от COVID-19, и възстановяването му ще продължи и в следващите години, а подобна схема би подпомогнала този процес. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с представителите на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България. В дискусията участваха още зам.-министрите на туризма Ирена Георгиева и Любен Кънчев, а от страна на асоциацията присъстваха Меди Бенбугера, председател, Таня Обущарова, Дарина Белиц, Благовест Михайлов и Радослав Точев.

Топ предложение: Премио травел потвърди два чартъра до Анталия през ноември, туроператорът вече изпраща групи до Ликия и Кападокия

Вицепремиерът посочи още, че ваучерната система дава възможност за подпомагане и на туристите, и на бизнеса и подобна идея може да намери подкрепа на Министерството на туризма.

Абакс започва своите чартъри и до Египет, първият полет е на 25 октомври

Представителите на асоциацията съобщиха за добрите практики и утвърдения начин на работа при ваучерите за храна. Техните данни показват, че тази система има около 450 хил. потребители на месец и включва над 10 хил. обекта в цялата страна. Те информираха, че би могло

в кратки срокове да бъдат разработени и специализирани ваучери за туризъм, като например бъдат включени само обекти и дейности по Закона за туризма. Ваучерите могат да са с фиксиран срок на ползване, като ако той е кратък, ще има бърз и директен ефект за икономиката и сектор туризъм.

Според тях подобна идея може да бъде подкрепена от редица работодатели, което ще подпомогне както тях и работещите, така и отрасъла, който понесе много щети от разпространението на коронавируса.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията