Slide
Slide

Скопие. Северна Македония е родината на пикантните ястия и известното македонско гостоприемство. Ако седнете да хапнете в Македония, апетитът ви ще се увеличи още след първата хапка от храната, която ще Ви поднесат. Ако изпиете само една глътка вино, никога няма да можете да утолите жаждата си. Тук хората знаят как да се наслаждават на храната, а яденето е един вид ритуал.

Многото слънчеви дни са източник на богати вкусове и аромати в македонската кухня. Местоположението се характеризира с климат, който е подходящ за отглеждане на плодове, зеленчуци и разнообразие от билки и подправки. Всяка година, овощните градини и градините са пълни с неустоимо вкусни плодове, бъчвите са винаги богати, а месото е натурално и с извънредно качество. В Северна Македония е лесно да се удовлетвори кулинарното желание на всеки – както на тези, които обичат месни и рибни специалитети, така и на тези, които предпочитат разнообразната вегетарианска храна. През всяко време на годината има определена сезонна храна и почти всеки регион има свой специален специалитет. Просто Ви се разкрива  голям избор, в който не можете да сгрешите.

Северна Македония е родина на любителите на вкусната храна и на известната македонска гостоприемност (снимки+видео)

Долината на вкусовете, утолява жаждата на всеки турист, който дойде да опита най-качественото македонско вино. Има легенда, която разказва, че едно време в най-сухия район на Северна Македония – Тиквешкия, е имало повече вино, отколкото вода. Македонските винарни отварят широко вратите си за всичките посетители, които искат да научат нещо повече за историята на винарските региони, процеса на производство на вино, съединяването на миналото и бъдещето, традицията на старите майстори в хармония със съвременните знания и технологии, за да откраднем малка част от безсмъртието, скрито във всяка глътка вино.

Приказка за „Красивия град!“ (снимки+видео)

С екипа от сомелиери по забавен, неофициален и релаксиращ начин, можете да са отправите към винарните за дегустация на вино, съчетана с различни видове храна. Когато преминете магистралата Е75 през Скопие, Велес, Щип, Кавадарци, Неготино, Демир Капия и Дойран, посетете някоя от 79-те винарни и чрез аромата на виното, което отлежава, чуйте тайните на неоткритата  Северна Македония.

Ако от някой жител на Скопие, поискате да разберете, на кое място може да се почувства духът на столицата, той със сигурност веднага ще Ви насочи на разходка до Старата скопска чаршия. Съществува единственна причина, защо това да е така – чаршията е място, което съединява традицията с модерното, тя е кръвообръщението на града, където приятелствата се поддържат и разширяват, в нея всяка стъпка е късче история, от всяка сграда, се възхищавате.

Охридският бисер – бранд на града

Чаршията отразява мултикултурното общество на града. Разходете се по тесните калдъръмени улички през лабиринтите на чаршията, изгубете се в красотата на архитектурата, посетете някой от магазините, опитайте лахмаджун, кебапчета, или бюрек, насладете се на локум, пийте чай…

Охрид впечатлява туристи от цял свят с изработка на филигран

Северна Македония изобилства от екологично чисти пасища, а тъкмо специфичната флора на пасищата, е тази, която им придава особен вкус и аромат на сиренето и кашкавала, които се произвеждат на тази територия. В продължение на векове,  важна част от традиционната храна в Северна Македония, представлява сиренето. То е бяло, подобно на сиренето фета и може да се направи от овче, козе, или краве мляко, а често се подготвя от смесено овче и краве мляко. Що се отнася до кашкавала, най-известен е този, който се произвежда в Галичник и в Лазарополе.

Със своята уникалност се откроява сиренето от три района – Мариово, Берово и Галичник. Такова сирене от тези райони представлява рядкост и национална особеност за Северна Македония. Качеството им се дължи на естествената среда и здравословната околна среда, в която се произвеждат.

Вашата любима дестинация това лято: Охрид – Перлата на Балканския полуостров

Щип, Кратово, Свети Николе, където и да отседнете „Пъстърмайлия“ трябва да опитате! Пастърмайлия е македонски специален вид баница, приготвена от тесто и месо. Традиционната пастърмайлия, има продълговата форма с нарязано месо върху нея. Името произхожда от думата пастърма, което означава солено и сушено месо от  овца  или агне. В чест на пастърмайлията всяка година в Щип, по традиция се провежда манифестацията, наречена „Пастърмайлиада”.

Местните хора казват, че рибите плуват три пъти – във водата, в тигана и във виното. А в Северна Македония съществуват  езера и реки, които се отличават с невероятна чистота, съществува голямо богатство от традиционни рибни специалитети, и съществува безупречно вкусно вино, с което се приготвят някои от тях. Една такава специфична традиционна рецепта е пияният шаран. Тази риба е характерна за Преспа, така че в този град можете да я опитате най-добре приготвена.

Добре почистеният шаран се нарязва и овкусява с чесън, магданоз, лимонова кора и морков, като по време на приготвянето, рибата се полива непрекъснато с доматен сос и голямо количество бяло вино. Може да се сервира с гарнитура от картофена салата или с ориз. Охридското езеро е широко известно със своя ендемичен вид на охридска пъстърва. Цветът на месото на тази вкусна риба е бял или розов. Традиционната  рецепта за подготовка на пъстърва в Охрид е изтърсена пъстърва. Месото на рибата в този специалитет е разпръснато и без кости, сервира се под формата на самата риба. Друг специалитет е пъстървата с яхния.

Най-известните дойрански специалитети, са основават на риба, особено костур и червено перка. Най-известната рецепта е рибата приготвена на тръстика. Характерно за този специалитет е, че рибата се увива в тръстика и по този начин се слага на скара. Тръстиката предпазва рибата по време на печене, предпазва я от изгаряне и й придава необичаен аромат.  Приготвя се най-често с червеноперка. С тези рибни специалитети, за още по-голямо удоволствие, най-благоприятно би било,  да отворите някое бяло вино, като смедеревка или жилавка.

Република Северна Македония кани гостите си от България на апетитна обиколка в Македония, за да почувстват вкуса на насладата от удоволствията и страстта към живота!

Сподели публикацията