Slide
Slide

София. Насърчаването на вътрешния туризъм е сред приоритетите в нашата политика и с това събитие получаваме поредна обществена подкрепа, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в поздравителния си адрес до организаторите на онлайн туристическото изложение „Резервирай в България“, участниците и партньорите в кампанията.

„Нека заедно дадем шанс на сектора, който бе блокиран от пандемията. Така ще помогнем на бизнеса, но и ще дадем още една възможност на българите да оценят какво всъщност предлага страната ни като маршрут. Предприемачите също могат да подходят гъвкаво и да покажат на сънародниците си, че са добре дошли в хотелите и ресторантите. Убедена съм, че тази активност ще насърчи и нови инвестиции за рестарта.

Да изберем почивка в България – убедена съм, че онлайн изложението категорично ще докаже правилността на това решение“, призовава министърът.

Комисар Мария Габриел подкрепи онлайн туристическата кампания „Резервирай в България“ (видео)

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Уважаеми организатори от Информационна агенция bgtourism.bg,

Уважаеми участници и партньори, 

Поздравявам Ви за идеята да се осъществи първото национално онлайн туристическо изложение с надслов „Резервирай в България“, в което Министерството на туризма също се включи. Насърчаването на вътрешния туризъм е сред приоритетите в нашата политика и с това събитие получаваме поредна обществена подкрепа.

Радвам се, че като партньори и съмишленици ще насърчим пътуванията на българи в страната. Дигиталните средства съдействат много добре на туризма в момента. Кризата от глобалната зараза с COVID-19 показа, че цифровизацията ускорено трансформира туристическата индустрия. Призовавам всички, за които е важно оцеляването й, да се възползват от динамичната промяна и максимално да включат иновативните форми за връзка в условията на социална изолация. България е сред най-слабо засегнатите от пандемията и резултатите от медицинските мерки у нас са сред най-ефективните в ЕС. Това несъмнено е допълнителен плюс за възвръщане доверието на туристите и за популяризирането й като сигурна, достъпна и конкурентна дестинация.

„Резервирай в България“: Христо Стоичков и Мария Гроздева със силна подкрепа за българския туризъм (видео)

Безспорно онлайн каналите стават все по-ефективна платформа за споделяне на информация, опит и нови вдъхновения за пътешествия не само към любими, но и към все още неопознати кътчета на страната. Обръщаме се и от Вашия сайт към общините, туристическите обекти, курортите, местата за настаняване и развлечения,  туроператорите, ресторантьорите, екскурзоводи и всички от сектора да представят потенциала си и да направят подходящите оферти, с които да привлекат вниманието на потребителите.

Нека заедно дадем шанс на сектора, който бе блокиран от пандемията. Така ще помогнем на бизнеса, но и ще дадем още една възможност на българите да оценят какво всъщност предлага страната ни като маршрут. Предприемачите също могат да подходят гъвкаво и да покажат на сънародниците си, че са добре дошли в хотелите и ресторантите. Убедена съм, че тази активност ще насърчи и нови инвестиции за рестарта.

Да изберем почивка в България – убедена съм, че онлайн изложението категорично ще докаже правилността на това решение. Данните на НСИ за вътрешния туризъм сочат, че през последните години той отбелязва устойчив ръст. През 2019-а нощувките на българи в места за настаняване с поне 10 легла у нас бяха около 9,7 млн. и с ръст повече от 6% спрямо 2018-а. Броят на родните туристи в тези обекти надхвърли 4,1 млн. и отчете близо 6% увеличение. Приходите от нощувките им бяха над 424 млн. лв., което е около 15 на сто повече от предходната година. Статистика показва също, че август е бил най-предпочитаният месец за пътешествия на българите в собствената им страна през 2019-а, което го прави и най-силен за бизнеса. Нашите сънародници са предпочели най-много местата с развити морски, ски, градски, културен, делови, балнео- и СПА туризъм.

Сийка Кацарова за „Резервирай в България“: Обръщам се с призив наш приоритет да бъде превенцията на здравето и засилването на имунната ни система чрез използване на естествените природни богатствата

Новата година също започна добре – за периода януари–февруари 2020-а приходите от вътрешните нощувки на българи възлязоха на над 56 млн. лв. с почти 24% ръст. Мобилизацията в бранша в настоящия труден момент ни дава надежди, че тенденцията ще се задържи и прогнозите за късен летен сезон в страната ще бъдат реализирани.

Желая успех на всички участници в онлайн борсата!

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА

министър на туризма

Кметът на Бургас за „Резервирай в България“: Ключовите думи по Южното ни Черноморие през тази година ще бъдат сигурност и здраве (видео)

 

Oфициалния туристически портал – https://bulgariatravel.org/

Facebook – Bulgaria Travel

Instagram – bulgariatravelorg

YouTube – Bulgaria Travel

БУБСПА – https://www.bubspa.org

ИАНМСП – https://www.sme.government.bg

Сподели публикацията