Slide
Slide

Зафер Немутлу e на 32 години. Роден e във Варна. В България е играл няколко месеца в юношеските отбори на ЦСКА София и Левски. Спортната му кариера е прекратил заради образованието си във Френското училище в София. Преместил се в Анталия след дипломирането си в Обединеното кралство през 2015 г. като изпълнителен асистент на членовете на борда в Regnum Hotels в Белек. След 2 години е получил предложение да се присъедини към месдтния футболен гранд Анталияспор като преводач (френски, английски и руски). От 5 години заема длъжността специалист по външни връзки и главен преводач в клуба. Зафер е син на един от най-големите професионалисти сред хотелиерите у нас – Бурхан Немутлу, а преди година вдигна сватба у нас със своята любима Берна от Кърджали.

Зафер и Берна щастливо градят своето бъдеще

– Здравей, Зафер! Благодаря за този разговор. Намирам те в Доха с твоя отбор Анталияспор. Как се стигна до ситуацията Вие да отиде на кратък лагер в чужбина, включващ мачове. Свикнали сме футболните отбори – най-вече от цяла Европа, традиционно да идват при Вас в Анталия? Интересно ни е да научим и на какво ниво са условията за провеждане на лагери на професионални футболни отбори в Катар?
– Да, напълно си прав, че Анталия е водещ град за провеждане на зимни футболни лагери. Преди неудобната ситуация с Covid-19, Анталия посрещаше над 1 000 отбора за кратък период от 3 месеца и тази година се надяваме футболните агенции да потвърдят, че почти 1 000 отбора са избрали нашия град за своите основни зимни лагери – включително повечето български отбори.

Qatar Airways организира тържествена гала вечеря по случай 10-годишнината си в България

Ние, като Анталияспор, може би сме уникалният отбор, който използва правилната си база за тази цел. Поради пандемията в нашата лига увеличихме броя на отборите и затова почивката за нас продължава само една седмица. Освен това, за да се повиши интереса на хората към футбола, Турската футболна федерация реши да играе мач за Суперкупата в Катар – в централата на Beinsports. Това е основната причина, поради която се преместихме в Доха за няколко дни, докато всички останали чуждестранни клубове идват в Анталия за зимен лагер. Анталия, като брой хотели и новопостроени футболни игрища от висок клас, става централата на зимни лагери по това време на годината.

Списанието на Bgtourism.bg вече e и във VIP салоните на морските ни летища

– Какви са твоите лични и професионални впечатления от Катар. Това е страната домакин на световното първенство по футбол тази година. Готова ли е държавата да посрещне най-добрите отбори със своите звезди.
– Пристигнахме в Катар за 4 дни за нашето приключение за Суперкупата в началото на януари 2022 г. Гостоприемството и гигантското летище Ви посреща по най-топъл начин от първия момент на пристигането ви в тази изключителна страна.

Катар построи 8 огромни стадиона за световното първенство по футбол ‘2022 през ноември и на един от тях имахме шанс да реализираме нашите тренировки и мач за Суперкупата. 6 стадиона с капацитет от 40 000 души, 1 с 60 000 и най-големият с 80 000 изглежда са напълно достатъчни, за да отразят тази невероятна футболна атмосфера за всички любители на футбола по целия свят.

Българин вече 7 години живее и работи като туристически гид в града на Дядо Коледа

Разликата от Анталия е, че тренировъчните полета не са разположени или свързани с невероятните хотели в Доха, но разстоянието до тях няма да надвишава 20 минути с автобус. Липсата на Old City Center, както свикнахме в други градове-домакини преди, може да изглежда като недостатък за срещите на чуждестранните футболни фенове, но те може да се възползват от слънчев град край плажа, докато чакат да подкрепят националните си отбори на стадионите.

Мирослава Митинкова, „Ясмин Холидейз“: Катар има всички данни да се превърне в любима, достъпна и близка дестинация за българските туристи

Зафер в Доха

Капацитетът на хотелите, луксозните ресторанти и плажните клубове ще предложат незабравимо изживяване на любителите на футбола. По време на престоя ни в хотел St Regis мога да кажа, че хотелите имат опит в приемането на футболни отбори.

Попитай за своята оферта за настаняване в прекрасния хотел St Regis тук!

– За първи път ли си в Катар? Хареса ли ти дестинацията за почивка – плаж, инфраструктура, хотели, изхранване, обслужване, забележителности и др., и един ден би ли се върнал в Доха за своята ваканция?
– Да, това е първият ми път в Катар и първият ми опит в „луксозна арабска страна“. По отношение на храната и напитките те предлагат всички познати ресторанти и кухни, които сме свикнали да консумираме. Транспортът се обслужва основно от Uber и обикновени таксита, без притеснения за нивото на сигурност в страната.

Кацна първият самолет на Qatar Airways по директната линия Доха-София (снимки)

Оцених начина на обслужване в хотела, както и в ресторантите/баровете, в които сме били досега (между другото това е сериозен комплимент, тъй като идваме от Анталия/Турция, където това ниво е най-високо). Бих дошъл до тази дестинация със семейството си, тъй като предлага наистина добри условия за настаняване в хотели край плажа. Все пак трябва да спомена, че за любителите на историята тази страна не разполага с твърде много археологически и исторически места, за да изпълни целодневно посещение.

Бейзат Туналъ, ТезТур България: С голямо нетърпение и надежда пристъпваме в 2022 г., за която сме отлично подготвени

– Какви са амбициите на клуба Ви през пролетния дял на турската Суперлига?
– Като Анталияспор, нашата основна цел да превърнем този красив световноизвестен град в истинско футболно място. Можем да вземем пример от Барселона – клубът на града и туризмът се разширяват ръка за ръка. За да успеем, ние се опитваме да създадем нашата фабрика за играчи, за да поддържаме бъдещото поколение на турския футбол, както и да поддържаме нашия клуб по-силен финансово в бъдеще. Обобщавайки, нашата основна цел е да получим най-добра позиция в класирането в края на сезона, но и да бъдем конкурентен отбор в турнира за Купата на Турция. Надяваме се, че ще постигнем целите си с едно добро начало на 2022 година, като спечелим трофея за Суперкупата.

Сподели публикацията