Мартин Стефанов, снимки личен архив
Slide
Slide

38-годишният Мартин Стефанов от Белоградчик днес живее и работи като туристически гид в града на Дядо Коледа –  Рованиеми (Финландия). Офисът на белобрадия старец е само на 7 км от квартирата на българина. Стефанов е магистър е по туризъм от университета на Лапландия и има свой канал в Ютюб. Ето какво сподели специално за Bgtourism.bg Мартин Стефанов.

Мартин Стефанов (вляво) с Дядо Коледа

– Здравейте, г-н Стефанов! В разгара на зимния сезон сме, а Лапландия е сред най-желаните и популярни дестинации по това време на годината. Какъв се очертава да бъде сезона при Вас, след като миналата година локдауна не позволи на хората да пътуват?
– Здравейте и Честито Рождество Христово! Засега туристическият сезон е учудващо силен. Говори се за рекордни нива на посещаемост на дестинацията, въпреки изключването на азиатския пазар този сезон. Разбира се, едва краят на декември е и до края на март има много време. Краят на март е краят на зимния туристически сезон в Лапландия и тогава броим пилците. Ситуацията е динамична заради Covid-кризата и условията тук, в Рованиеми, се променят ежеседмично. Например, само преди месец, здравното министерство на Финландия оповести, че посетителите от ЕС ще могат свободно да посетят страната, ако имат завършен ваксинационен цикъл, или с PCR тест. Още преди Коледа обаче нещата се промениха и сега PCR тест се изисква от всички, независимо дали са ваксинирани или не.

– Какъв е профилът на туристите в Лапландия?
– До преди 2020 г. преобладаващите посетители бяха от Азия, на второ място, с почти изравнени показатели бяха европейците. Тенденцията през последните 10 години бе разрастващ се азиатски пазар, а в такава ситуация обикновено се наблюдава отлив на европейските туристи. Когато бе обявено, че през този сезон няма да бъдем посетени от азиатците, европейският пазар постигна невиждани до сега рекорди.

Над 150 българи ще се срещнат с Дядо Коледа в Лапландия

– Как стана така, че Вие днес работите като туристически гид на това място?
– През 2012 г. изучавах управлението на туризма в НБУ и реших да се възползвам от Еразъм програмата за обмен на студенти. Избрах си Университетът на Лапландия заради традициите в изучаването на туризма. Една година по обмен ми бе достатъчна да се влюбя в това място. Бях впечатлен от образователната система на Финландия и реших да се върна за моята магистратура в Рованиеми. По време на следването ми трябваше да работя и започнах работа като туристически гид, заради гъвкавите смени, които ми позволяваха да посещавам лекции. Вече седем години съм тук.

– Колко пъти имахте срещи с Дядо Коледа и за какво сте си говорили?
– Имал съм много срещи с Дядо Коледа. Всъщност, неговият офис е на 7 км от квартирата ми. Говорили сме си за България. Той всъщност знае няколко български думи.

Дядо Коледа

– На 21 декември при теб беше най-краткият ден в годината – светлината бе с продължителност само три часа. За какво я използвахте в този ден и свикнахте ли вече да бъде тъмно през по-голямата част от деня?
– Обикновено в този период работим всеки ден, но тази година си запазих най-късия ден за себе си. През въпросния ден аз и съпругата ми шофирахме близо три часа за да стигнем до един огромен хълм, в Рииситунтури Национален Парк. На този хълм има една приказна гора, която през зимата изглежда неописуемо красива. Нашият план бе да заснемем видео и да покажем това мистично място. Видеото вече е налично в Ютуб канала ми Martin Stefanov. Ето за това използвах трите часа дневна светлина.

Колкото до свикването с тъмнината, не мисля, че е възможно да се свикне с липсата на слънце. Този период никога не е бил лесен за мен и се характеризира с липса на енергия, липса на мотивация и желание за каквото и да било.

Новият брой на списанието на Bgtourism.bg от днес е на световното изложение „Експо 2020“ в Дубай

– Какви са другите интересни атракции, които българските туристи могат да имат по време на престоя си в Лапландия, освен срещата си с Дядо Коледа?
– Популярните неща са еленските впрягове, северното сияние, хъски впрягове, моторни шейни, преходи в природните паркове, музеите.

– Колко често Вие се прибирате в страната си и как изглежда тя през очите на туристически гид, който има богат опит и познава света?
– Всяко лято за поне два-три месеца съм в България. Бил съм гид и в нашата родина. В България виждам много потенциал и ресурси, които не се използват. Виждам и много грешно управление на туризма, примамващо чужденците с ниски цени. Ниските цени водят до ниско качество на обслужването и безброй други проблеми. Не е редно еднодневна екскурзия от София до Боянска църква и Рилски манастир, с англоговорящ гид да струва 25 евро, а гидът да получава 40 лева за 10-часов работен ден, водейки група от 20 чужденци. Туристите се радват на автентичност и високо ниво на обслужването, а не на ниски цени.

– Как и къде ще посрещнете предстоящите празници?
– Рождеството Христово винаги празнувам скромно и смирено с най-близките. На Нова Година може би с приятели и малко по-шумно. Но със сигурност никога няма да ползвам пиротехнически средства – тях ще ги оставя на тези, които не са открили по-добър начин за забавление.
Честито Рождество Христово на всички българи! Пожелавам една успешна 2022 за България! Поздрави от Лапландия!

Сподели публикацията