Мирослава Митинкова
Slide
Slide

Преди много години Катар ме намери чрез работата ми. В началото знаех за Перлата на Арабския свят колкото всеки един от нас. През изминалите години имах възможността да опозная все повече страната, която ме вдъхнови и омагьоса, споделя в интервю за Bgtourism.bg туроператорът Мирослава Митинкова – собственик и управител на „Ясмин Холидейз“ ЕООД

– Здравейте, г-жо Митинкова! Поводът за нашия разговор е Катар – една впечатляваща дестинация, която все още не е толкова известна за българските туристи. През последните години тази страна инвестира много средства в своето развитие и стана много привлекателна. Вие кога и как започнахте комуникацията си с Вашите партньори в Катар?
– Здравейте на всички читатели на Bgtourism.bg! Благодаря за интереса и възможността да отворим вратата към една все още неоткрита и изключително привлекателна дестинация – Катар. Да, тази държава инвестира изключително много през последните 2 десетилетия в туризъм, атракции, инфраструктура, култура и този процес продължава трескаво и сега.

Първият ми досег с дестинацията беше още през 2014 г., като тогава основната линия,

която преследвах беше входящ към България туризъм, но едва през 2018 г., след отпадането на визите за българи заедно с директните полети София – Катар с 5-звездната авиокомпания Qatar Airways и значително намаление на цените за настаняване осъзнах, че Катар има всички данни да се превърне в любима, достъпна и близка дестинация за българските туристи.

– Днес Вашата туроператорската компания „Ясмин Холидейз“ обслужва много туристи от и до Катар. Какви гости посрещате от Катар и какво включват техните програми?
– Радваме се на интерес и към Катар, и към България. Самата аз даже не подозирах колко интересна и привлекателна дестинация може да е България за катарците, които се отличават, като едни от най-пътувашите в Гълфа и са тези, на които Западна Европа и САЩ са топ дестинации. Щастлива съм да споделя, че

туристите ни от Катар се интересуват най-вече от селски, приключенски, СПА и културен туризъм.

Изключително любопитни туристи, чиито програми са изпълнени с турове през целия им престой. Разбира се шопинга присъства много ярко по време на всичките им пътешествия из странат ни.

Катарска влогърка събра близо 30 хиляди лайка в Instagram за снимките си от България

– В Доха се открояват високи и уникални небостъргачи, които са издигнати от именити световни архитекти. Определено местните власти са вложили колосални суми, за да превърнат столицата в Град на бъдещето. Достъпна ли е Катар като дестинация?
– Да, Доха определено може да се нарече супер модерен и космополитен град, но очарованието му е в това, че наред с целия блясък са запазени и много грижливо вплетени традициите на катарския народ. Това прави Катар различен – те никога не забравят и по много приятен начин напомнят от къде са тръгнали, кои са корените и традициите им. Въпреки, че е една от най-богатите държави в света, е напълно достъпен за българския турист.

Доха, Катар

Ето основни детайли – хотели от висок клас и световни брандове са на цени, които могат да бъдат сравнени с такива в България, а по-някога са на доста по-атрактивна цена.

Визите за български граждани отпаднаха и входна виза се получава на място,

на летището и е напълно безплатна. В Доха можете да се насладите винаги на прясна и много вкусна храна, на изключително добра цена. Транспортът като цена е даже на по-ниски цени отколкото у нас – например еднократно ползване на супер модерното метро е само 1 лев (2 кат.реала), а средно едно такси струва около 5-10 лева.

– Националният превозвач на Катар е авиокомпания от най-високо ниво в световен мащаб. От 16 декември започват директните полети на Qatar Airways между София и Доха. Очаквате ли това да увеличи интереса към Катар?
– Да, със сигурност очакваме по-голям интерес, който всъщност вече е факт. Директните полети ще са в дните понеделник, четвъртък, събота и неделя с много удобни часове.

– Какви за изисквания за посещение на Катар?
– Необходим е валиден задграничен паспорт с минимум 6 месеца валидност, ваксинационен сертификат със завършен цикъл – минимум 14 дни след последната доза, PCR тест до 72 часа преди влизане в страната, изискват се документите, които упоменах заедно с хотелска резервация да се регистрират в www.ehteraz.gov.qa 12 часа преди полета, и на мобилния си апарат трябва да инсталират същото приложение, след като пристигнат в Катар е нужно само да въведат номера на визата си и тел.номер, тогава ще получат на телефона си QR код, който ще се визуализира след отваряне на приложението, това ще дава право на достъп навсякъде в държавата – ресторанти, културни забележителности, хотели, събития и т.н. Ако някой турист има притеснение, че няма да може да се справи, може още на летище да се обърне към офис за помощ за Ehtiraz APP. Цялата процедура по регистрацията в Ehtiraz преди отпътуване я извършваме ние, напълно безплатно за туристите ни.

Експеримент в Катар: Цветен асфалт срещу високите температури

– Какво могат да правят българските туристи в Катар и какво е необходимо да знаят по време на своя престой?
– По време на престоя си в Доха, трябва всеки турист да знае, че е задължително носенето на маски само на закрито. Навън, включително по пазарите, маски не се изискват. Само преди 10 дни се върнах от Катар и със сигурност мога да споделя, че

животът там тече в цялата си пълнота, провеждат се фестивали, ресторантите, баровете и търговските центрове са пълни с посетители и клиенти.

Всички музеи и атракции работят и вече могат да се видят всички готови изумителни стадиони, които ще са домакини на Световно първенство по футбол през 2022 г.

– С какви нови хотели и комплекси ще ни изненада Катар?
– След като настъпи пандемията, а и преди това в Катар се строят много нови красиви места. Вече е готов чисто новия град Лусил, който е продължение на столицата Доха, ултра модерен и притежаващ прекрасна крайбрежна алея, за спорт разходки или просто за любуване на красивата морска гледка. Друго ново бижу е огромният по размери Hilton Salwa Resort, който се намира на 45 мин. с кола от Доха, прекрасен 5* ваканционен курорт, решен в арабски и средиземноморски стил. Притежава собствена девствена и дълга 3,5 км плажна ивица, втория по големина аква парк (за безплатно ползване от гостите на комплекса), там се намира и най-големия каньонинг в Гълфа, както и модерна картинг писта, много ресторанти, барове и забавления за всяка възраст.

Всички, които искат да резервират истински релаксираща ваканция с престой до 31.10.2022 г. с отстъпка -15% и безплатен upgrade с вкл. вечеря,

трябва да го направят до 31.12.2021 г.. Друг невероятен комплекс е Zulal – място, в което основната концепция е хармония на тяло и душа, намира се на 40 мин. от Доха и изцяло екологично и здравословно ориентиран. За всички, които предпочитат градските и плажни хотели, Доха ще им предложи изключително богато разнообразие.

– Има ли интерес Катар да привлича български туристи?
– Да, определено! Независимо, че сме малък пазар, катарското министерство на туризма (QTA) са оценили подобаващо българския турист и само преди месец „Ясмин Холидейз“ и QTA сключихме договор за промотиране на дестинацията в България, която се финансира съвместно.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията