Slide
Slide

Балчик. 190 000 души посетиха държавния културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик, съобщи за Bgtourism.bg директорът на комплекса Жени Михайлова. Тя очаква до края на годината още близо 10-15 хиляди души да се насладят на красотата на туристическата забележителност.

Снимка Руслан Йорданов

„Имаме значителен ръст спрямо м.г., когато посетителите бяха едва близо 140 000 души, но все още сме далече от цифрите от преди пандемията. През 2019 г. имахме 270 000 посетители“, добави Михайлова. Тя се надява следващата година да бъде по-добра и една от емблематичните забележителности по Черноморието да посрещне повече туристи. Припомняме Ви, че през тази година „Двореца“ бе дом на Панагюрското златно съкровище, което е било видяно от над 100 000 души.

В „Двореца“ подредиха Панагюрското златно съкровище (снимки)

В същото време в Държавния културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик официално бе открита мобилната изложба на Исторически музей – Поморие „Птиците – небесни пратеници или какво?“. Експозицията е по случай Денят на Народните будители – 1 ноември, и може да бъде разгледана в Каменна зала. Балчиклии и гостите на града могат да я посетят до края на март 2022 г.

Сред най-ценните експонати е малка птичка с масивна човка – естествено мумифицирана, намерена в жилищен хоризонт, V хилядолетие пр. Хр., в Козарева могила, община Поморие

Снимки Руслан Йорданов

„Замислена първоначално в ограничени национални и времеви рамки, тя някак естествено се превърна в една изложба, извън времето и пространството- еклектична и в много отношения- провокативна. Защото птиците, които не признават граници, трудно могат да бъдат заключени в едно регионално или национално повествувание.

Курортът „Албена“ обяви изпълнителите си за Нова година

Но може ли някои от вас да си представи какъв би бил познатият ни свят без птиците? Техните гласове съпътстват дните и нощите ни. Много от птиците са забулени в предания и легенди, тайни ритуали и обреди, чиито смисъл и послание все по- малко от нас разбират.


Забързани неизвестно къде, затворени в големите градове, които ни правят анонимни, споделящи бетонни кутии, които по неволя наричаме наш дом, забравили да съзерцаваме света около себе си, ние все по- малко разчитаме неговите знаци и послания.
Но винаги ли е било така? И можем ли все още да се обърнем към знанието, завещано ни от нашите предци? Дали все още има общности , които разбират езика на птиците и им отдават нужната почит?“, сподели Анелия Григорова – уредник-етнограф в Исторически музей – Поморие.

„Терма вилидж“ организира звездни вечери с Андреа Баника, Васил Найденов, Тутурутка и Анелия, обяви офертите си за Коледа и Нова година

Анелия Григорова – уредник-етнограф в Исторически музей – Поморие

„Много изследователи на древността са съгласни, че в миналото хората са били по-интуитивни, а границата между видимо и невидимо: по- пропусклива. Затова и отминалите епохи са така пренаселени с крилати свръхсъщества: хипостази на езически богове, герои, феи, демони, ангели, хали и самодиви. Тези невидими за обикновеното човешко око сили, понякога приемат образа на птици и прелитат невъзможни разстояния и измерения. В легенди, приказки и песни на народи от целия свят са запазени сведения за многобройни птичи превъплъщения. Някои от тях интерпретирахме в музейния ни разказ“, допълви Григорова.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията