Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Балчик. Туристите в Балчик и съседните курорти вече имат възможност на живо да видят Панагюрското златно съкровище. Експозицията е подредена в Каменна зала в „Двореца“. Оригиналните златни съдове ще останат край морето до 10 септември. След октомври е планирано съкровището да бъде изложено в Дубай, съобщи доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей към БАН.

„Всички посетители имат възможност да видят колко силна, могъща и плодородна е земята на България чрез златното съкровище“, заяви директорът на туристическата забележителност Жени Михайлова.

Домакините са взели всички необходими противоепидемични мерки срещу разпространението на Ковид-19. Има потоков режим на движение с вход и изход, дезинфектант, следи се за спазване на дистанция, в закритите помощения се носят маски.

Припомняме Ви, че съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. прХр. е с общо тегло от 6 кг. 164 гр. е култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от тракогръцкия пантеон.

Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията