Кранево
Slide
Slide

Кранево. Кметът на Кранево Румен Николов изпрати писмо до премиера Николай Денков и до министъра на туризма Зарица Динкова. В него той посочва, че за изминалите 16 години в Кранево не е направен нито един кв. м. тротоар, а на основните улици, водещи към плажовете, няма изобщо такъв.

Румен Николов – кмет на Кранево

„Селото прилича на една огромна кочина. В обществената поръчка по почистване на Кранево целенасочено не е включена нито една метачка. Не е възстановена пътната настилка от три години на нито една от авариите на ВиК, а те в Кранево са много десетки. Местата за обществено ползване не се поддържат изобщо, не са окосени нито веднъж. Нерегламентираните сметища, ръзхвърляни из селото, стоят непочистени с месеци“, се казва в писмото на кмета на Кранево, което днес е входирано в Министерски съвет и Министерството на туризма.

ДАМТН откри 209 нарушения по време на своята кампания „Безопасно лято 2023“

Писмото на кмета на Кранево до премиера и министъра на туризма

То е в резултат на изказването на кмета на Община Балчик на срещата си с министър Зарица Динкова, че е направено много от негова страна за туристическата инфраструктура в общината. „Заявявам, че това изобщо не е така. Декларирам, че и към момента от три години – Кранево, което е неразделна част от община Балчик, е може би най-мръснато село, занимаващо се с туризъм в България“, споделя кметът.
Той посочва, че официалната леглова база е 12 000 легла, със сивия сектор набъбва до близо 15 хиляди легла. През почивните дни почиващите в селото стават повече от 20 000 души.

„Нито един гост не е написал в социалните мрежи положителен отзвук или коментар за престоя си в Кранево относно инфрактруктурата на селото. В Кранево има десетки хотели, част от тях са 5-звездни, инвестициите са за стотици милиони евро, създават се много работни места. Писал съм много докладни до кметана общината и всички те остават без никакъв резултат. Наглижирането на проблемите в Кранево сериозно убива туристическата индустрия на най-голямото туристическо село и лице на област Добрич.

Зарица Динкова: За мен е изключително важно да започнем да говорим за съотношението цена-качество на продукта

Уведомяваме ви също, че в тази кочина денонощно, целогодишно живят и жителите на Кранево, които с абсолютно право роптаят срещу бездействието на общинската администрация. Допълнително се утежни обстановката с приблизително 4 хиляди бежанци от Украйна, които изоставиха безброй домашни любимци, довели до неприятни инциденти с гостите и жителите на Кранево“, жалва се Румен Николов пред премиера и министъра на туризма.

В Двореца откриха изложба с едни от най-изящните продукти, изработени от майсторските ръце на панагюрските златари (снимки)

Той посочва, че централизирането на цялата административна власт в ръцете на кмета на Община Балчик, отнемането на бюджетите на малките населени места като Кранево и съкращаването на парсонала е довело до този небивал хаос и мърсотия. На фона на това се раздават грамоти на килограм на общини, „допринесли“ за развитието на туризма в България, каквато е Община Балчик. Кранево генерира голям дял от приходите в бюджета на Община Балчик, аргументира се Румен Николов пред Николай Денков и Зарица Динкова. Той посочва, че милионите евро реклама за туризъм, направени от страната ни през годините могат да са „хвърлени на вятъра“, след като туристите дойдат и останат разочаровани от кочината в Кранево – дестинация, в която  местната индустрия полага сериозни усилия, за да се превърне в модерно селище за почивка.

Сподели публикацията