Slide
Slide
Slide
Slide

Местните власти имат изключителна роля в развитието на туризма

София. Министър Зарица Динкова проведе работна среща с кметовете на Шабла, Балчик, Каварна, Долни чифлик и представители на община Аврен и Бяла – Варненско, съобщиха от туристическото ведомство. Домакин на срещата бе Община Варна. Кметът Иван Портних сподели позиция, че бюджетът за реклама на България в чужбина трябва да бъде увеличен. Освен това, кой отправи молба към министъра на туризма за съдействие за регламентиране на средствата за реклама на туризма в общинските бюджети.

Заместник-кметът на Варна, с ресор туризъм, култура и образование, Коста Базитов, припомни, че Община Варна е традиционно един от най-големите участници на всички международни изложения, където представя устойчив туристически продукт, съчетаващ историческо наследство и културни традиции.

Позиция на Министерството на туризма относно отменените организирани полети на български туристи до Италия

Кметът на Шабла, Мариян Жечев, представи идеята за провеждане на Eastern Bird Fair край Дуранкулак, където гнездят над 150 вида редки и застрашени птици.

Опазването на дюните, сигурността на плажната ивица и свободното къмпингуване са сред най-сериозните проблеми в региона.

Охраняването и почистването на неконцесионираните плажове са в отговорностите на общините. Регламентирането на дивото къмпингуване на територията на плажовете в защитени зони, като местност Болата, е въпрос от изключителна важност за община Каварна, отбеляза кмета Елена Балтаджиева.

Кметът на Балчик Николай Ангелов се похвали с най-добрата туристическа инфраструктура в региона. На територията на община Балчик, където е разположен к.к. Албена, през пред-пандемичната 2019-та година са регистрирани 2 млн. и 700 хил. нощувки.

Зарица Динкова отбеляза изключителната роля на местните власти в развитието на туризма. Сигурността е от ключово значение за качеството на туристическия продукт. Министър Динкова сподели позицията, че е нужна повече финансова децентрализация, за да могат общините да инвестират директно в инфраструктурата на плажовете, за сметопочистване и охрана.

Екип на Министерството на туризма вече проучва добрите практики за създаване на туристическа полиция.

Присъстващите на срещата се ангажираха да поддържат ефективно сътрудничество между представителите на местната власт и Министерство на туризма, в координация със структурите на МВР, МОСВ и МРРБ.

Миналата седмица министър Динкова проведе работна среща и с кметовете на общини от Южното Черноморие.

Сподели публикацията