Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide
Балчик. Дворецът в Балчик представя пред своите посетители изложбата „Златарството в Панагюрско – традиция и развитие”, която разкрива едни от най-изящните продукти, изработени от майсторските ръце на панагюрските златари.
Туристите могат да видя богато разнообразие на пафти, изработени от злато, сребро или седеф, пръстени, гривни, колани, обеци, брошки и диадеми, които са богато украсени с орнаменти и разноцветни камъни.
Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Сред експонатите има прочелник – поставя се на главата върху кърпа, както и тепелък – кръгла орнаментирана плочка, изработена от злато, сребро или седеф, която се използва за украса върху върху шапки или кърпи.
Панагюрските златари вземат дейно участие в подготовката на Априлското въстание през 1876 г. Те изработват кокардите – въстанически лъвчета за униформите на въстаниците.

Техниките на работа, практикувани от панагюрските майстори-златари са коване, отливане, гранулация, емайл, но най-известни са със своята „сърмена работа“ – филигран. За този способ на работа е необходимо да се изтеглят тънки нишки метал – сребро или злато, които да бъдат претворени в изящни мотиви. Изделията от тази техника са уникални по рода си и трудно биха могли да бъдат повторени. Именно тук си личи майсторлъкът на златаря.  

Най-широко разпространените изделия на златарския занаят са накитите, които са за глава и за тяло. Още от древността съществува вярване, че главата е свързана с духовната сфера и именно затова е една от най-уязвимите части на тялото спрямо зли сили и нечисти влияния. Накитите за глава са тепелъци, обеци, игли за коса, надушни висулки, косички, прочелници, подбраници, ленти за глава. Закачвани върху кърпа, освен да красят, те имат функцията на щит, отблъскващ злите мисли и „лошия поглед“, които могат да застрашат здравето и благополучието на жената, която ги носи.

Накитите са неотменна част от традиционното облекло на българката. Когато е излизала на улицата през 18 и 19 век, тя е била нагиздена с всички метални накити, които мъжът й купува. Вървяла е гордо изправена, с бавна походка и с отмерени движения, при които накитите звънтели и привличали погледите.

Експозицията беше открита от директора на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. Изложбата е подредена в Каменната зала на Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ и ще гостува до 31 октомври 2023 г.
Сподели публикацията