Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Икономическа полиция погна самозвани туристически агенти. Продължават да валят жалби срещу хора, които предлагат пътувания и почивки без да имат това право. Туроператори искат контрол и чрез създаването на туристическа полиция

София. Нова жалба в прокуратурата ще бъде входирана от лицензирани туроператори, която да бъде пренасочена към Икономическа полиция. Причината е, че все повече хора в групите в социалните мрежи предлагат организирани екскурзии, а никой не контролира дейността им.

„От началото на годината до сега сме подали близо 11 сигнала. По една от жалбите има развитие в резултат на съвместните ни действия с Икономическа полиция. Жена от Варна премахна своята страница от фейсбук, чрез която предлагаше пътувания. Трябва да има по-сериозен контрол! ОБТ ще работи за промяна на Закона на туризма – в частта за туроператорите, за да може да бъдат преустановени пътуванията, които са част от сивия сектор“, заяви пред Bgtourism.bg Павлина Илиев – председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ).

Павлина Илиева, ОБТ: Туроператорите са оставени сами да се справят с форсмажорните ситуации на международните летища

„Ние изглеждаме като глупаци – лицензи, данъци, застраховки … проверки, а за тях нищо“, коментират в социалните мрежи туроператори. Те настояват да бъде създадена туристическа полиция.

„Ще информираме министерството, а чрез тях ще бъдат уведомени и НАП, КЗП, Икономическа полиция“, допълват професионалистите в бранша.

Те отправят апел потребителите да се доверяват само на туроператори с лицензи, които могат да гарантират пътуванията. В момента във фейсбук е пълно с атрактивни оферти до екзотични дестинации, които са на много ниски цени, а мнимите туроператори искат парите чрез револют сметка.

Даниела Стоева: Туроператорите дават на потребителите най-силната защита и гаранция за платените от тях суми

„Все по-често авиокомпаниите отменят полети. Някой трябва да се погрижи за туристите, а при организираните групи това сме ние – туроператорите. Не трябва да се стига до големи скандали в медиите за зарязани туристи, тъй като това ще опетни нашето име“, споделят в специализираните групи туроператорите, на чийто гръб е не само цялата отговорност за пътуванията и ваканциите на клиентите, но и заплащат сериозни суми за лицензи, застраховки и данъци.

Емил Абазов, “Премио Травел”: Туристите трябва да бъдат по-отговорни и да проверяват компаниите, с които пътуват (видео)

Припомняме ви, че наскоро мним туроператор направи сайт и фейсбук страница с името Травел Премио, използвайки близко име до това на утвърдения туроператор Премио Травел, за да заблуди потребителите. Туроператорите и туристическите агенти отправят апел към хората да бъдат много внимателни и да не се доверяват само на информации в интернет, а да резервират своите ваканции при проверени и лицензирани туроператори.

Публичен публичния Регистър на туроператорите и туристическите агенти, част от Националния туристически регистър.

Сподели публикацията