Slide
Slide

Откъде идва името Европа? Отговорът е: От Родопа“!

С тези думи космическият глас на България Валя Балканска разкрива пред Bgtourism.bg любовта си към магическата планина, в която е родена и където винаги се завръща. „И зиме, и лете, Родопите са красиви и гостоприемни“, казва обичаната народна певица, прочула се в цял свят със своето спиращо дъха изпълнение на песента „Излел е Дельо Хайдутин.“ – Където и да идеш, те посреща прекрасна природа. Триград, Девин, Доспат, Пампорово… Магията е навсякъде!“.

Валя Балканска/Снимка Мариан Бозуков

За радост на всички, които ще се потопят в прелестния свят на Родопите, Пампорово отново ще предложи на туристите разнообразни възможности за отдих и спорт. Активният летен сезон започва на 30 юни, когато ще отворят Вело парк Пампорово, адвенчър парк „Язовира“ и лифт №1 Туристически център – Студенец. И тази година един от най-големите специализирани паркове за планинско колоездене в региона, „Вело парк Пампорово“, предлага отлични условия – голямо разнообразие от трасета и маршрути за планинско колоездене с различно ниво на трудност, напълно оборудван гардероб за наем на велосипеди и екипировка, както и подготвени вело водачи, които помагат за първи стъпки в „маунтин байка“ или за затвърждаване на уменията. Спортният календар във вело парка стартира с традиционния за курорта „Пампорово Байк Фест“ в края на юли и продължава с десетото юбилейно издание на едно от най-интересните ендуро състезания – Елевейшън 999 в началото на септември.

Защо да избера България за морската си ваканция?

В приключенски парк „Язовира“ са обособени зони за активности и релакс и всички посетители могат да се възползват от атракциите, подходящи както за деца, така и за възрастни – въжена градина, нинджа парк, фитнес на открито, риболов, детски тролей, спускане с туби, разходка с колела, скачане върху въздушна възглавница и много други. Следвайки тенденциите за все по-нарастваща необходимост от грижа за здравето, Пампорово утвърждава региона като дестинация за климатолечение, възстановяване, укрепване и подсилване на имунната система, в унисон с природните ресурси.

Хотели в Пампорово предлагат атрактивни летни пакети с активна седмична програма „Горска терапия“, която включва ежедневни разнообразни пешеходни преходи, вело турове и екскурзии. Модерните комплекси са разработили програми за възстановяване, базирани на био енергията на околната среда, високи нива на отрицателна йонизация и фитонциди, кристално чист въздух, тишина и спокойствие. Конгресни центрове предлагат добре планирани и осигурени на най-високо техническо ниво комплекси.
Освен всичко останало, гостите на Пампорово може да срещнат по горските пътеки на курорта и една от големите легенди на българския спорт – Екатерина Дафовска, носителка на първия и единствен златен медал за нашата страна от зимна олимпиада. Шампионката в биатлона от Нагано 98 разкрива пред Bgtourism.bg, че използва всяка възможност за разходка на чист въздух. Любимият маршрут на Дафовска е от центъра на Пампорово в посока Язовира.

Пампорово: Ски, СПА и сладък живот в планината на безсмъртието

Горските пътеки в Пампорово са примамливи със своята прохлада

„Магията на Родопите се усеща с пълна сила и през лятото – споделя Екатерина Дафовска. – В гората е прохладно, зелено, има всякакви билки. Редовно ходя за гъби. Бера манатарки, сърнели и пачи крак и сама ги приготвям вкъщи за семейството. През всички сезони планината е богатство и извор на радост и здраве.“ В района, близо до курорта Пампорово, туристите могат да се насладят още на красотата на гостоприемната планина и да опитат неповторимия вкус на местни специалитети. Чепеларе се намира само на десет километра и там може да се разгледа Музеят по спелеология и български карст.

Децата са влюбени в магията на Родопите

Село Гела е сред любимите дестинации на българи и чужденци. Намира се в  переликския дял на Родопите, а историческите изследвания сочат, че още преди 3300 години там е кипял живот. Според една от легендите, Гела е родното място на Орфей. Местният фолклор твърди, че след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на тайно място в местния манастир. Село Гела е магнит за туристи и заради големия фолклорен фестивал, ежегодното надсвирване с гайди през лятото.
Община Баните привлича все повече гости със съчетанието от лечебни минерални води и родопско гостоприемство. Селото е разположено в Централни Родопи, край него се извива река Малка Арда. Съвсем близо до коритото на реката извират топли минерални извори, а край тях са намерени останки от антична баня. Минерализацията на водата е подобна на тази в прочутия Чешки курорт Карлови вари и е с температура 42 градуса. Подходяща е за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат,  периферната нервна система, стомашно чревния тракт.

В Община Баните официално ще дадат началото на летния туристически сезон на 1 юли, съобщи за Bgtourism.bg кметът Павлин Белчев. Това ще стане с откриване на ретро музей в сградата на общежитие, където гостите ще могат да се върнат в годините на комунизма от 70-80-те години на миналия век. В основата за реализацията на интересната идея е екскурзоводът Евгени Младенов.

Посетителите не просто ще видят, а буквално ще могат да се разходят в една изминала епоха. Експозицията ще пресъздава живота в ученическо общежитие преди 40-50 години и ще включва зони като класна стая, директорски кабинет, общежитие и др.

През последните месеци колекцията се е обогатила с артефакти и експонати, предоставени с любезната подкрепа от управата на още три села в района – Чубрика, Петково и Мала Арда, както и със съдействието на Община Баните.
Посетителите ще видят лозунги и плакати по стените от времето на соца, пишеща машина, черна дъска, компютър Правец 16, телефон с шайба и още много предмети, които ще бъдат интересни не само за възрастните, да се върнат към миналото, но и за малките деца, тъй като голяма част от предметите изглеждат странни за ежедневието на съвременния живот. „Хората имат интерес към феномена на изоставеното пространство. През последните години много пътешественици от Западна Европа се интересуват от т. нар. дарк туризъм. Те потеглят по следите на миналото и най-често посещават държави от бившите страни от соцлагера. В България също посрещаме дарк туристи“, споделя пред Bgtourism.bg Евгени. Той е създал страници във фейсбук и инстаграм lostintherodopi, където споделя събраните предмети.

В община Баните откриват музей „Изгубени в Родопите“ на старта на летния си сезон

Неговата основна цел е в музея „Изгубени в Родопите“ да има живот – хората да се докоснат до предметите, да се срещнат с миналото, да си направят снимки за социалните мрежи. Той планира в музея да се провеждат и събития.

От древни времена Родопите са свързвани и с човешкия стремеж към победа над смъртта и лекуване на всички болести. Само тук вирее прочутото растение родопски силивряк, наричано Билка на безсмъртието.

Тя е закодирана в стенописа „Колелото на живота“ на Захари Зограф в Преображенския манастир. На него се вижда загадъчна жена, която държи в ръката си чаша. Според изследователи, жената символизира планината Родопи, а чашата съдържа еликсира на безсмъртието, който траките приготвяли от билката родопски силивряк. Съвременни изследвания показват, че това „възкръсващо“ растение издържа до месец без вода и отново се съживява при благоприятни условия.

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките дава повече информация относно мистичното растение. „Родопският силивряк е бил разпространен още преди 2 милиона години, успял е да преживее ледниковите периоди и се е съхранил до наши дни – казва доцент Ина Анева от института. – Изследванията върху химичния му състав продължават. Растението е от т.нар. „възкръсващи“. Притежава способността да преживява много дълги периоди на засушаване в състояние, което се нарича с термина „анабиоза“. Много лаборатории са насочили усилията си в разкриване на механизмите на тази защита. Такава екстремна устойчивост към засушаване притежават по-малко от 0,2% от всички видове растения в световен мащаб. След поливане родопският силивряк се съвзема и може да се възстанови напълно.“

Банско очарова с красиви гледки, музика и танци

„Да, обиколила съм света. Има и по-големи планини от нашите в България. Има и по-високи върхове. Но нашите планини винаги са най-красиви. И зиме, и лете“. Това споделя пред Bgtourism.bg олимпийската медалистка от Солт Лейк Сити 2002 г. в преследването на 10 км биатлон Ирина Никулчина.  Заедно с Павлина Филипова, Ива Карагьозова и Екатерина Дафовска, Ирина заема 4-то място в щафетата 4 х 7,5 км на същия голям спортен форум, а сега не пропуска възможност да се разходи из родната Пирин планина.

Банско

„Родена съм и съм израснала в Банско, до днес живея тук – казва 48-годишната легенда в българските зимни спортове. – Когато съм тук в планината, усещането е, че аз ѝ принадлежа и тя на мен принадлежи. Красотата е навсякъде и във всичко. Във всяко едно цветенце по зелените поляни през лятото и в кристално чистите води на реки и водопади.“
Любимият маршрут на Ирина Никулчина е походът към Муратов връх и едноименното езеро. С добра предварителна подготовка, през лятото преходът е по силите и на обикновени туристи, дори и да не са в олимпийска спортна форма. Усилията си заслужават, защото гледката от върха е спомен за цял живот.

През топлите месеци от годината Банско предлага прохлада, кристален въздух и приятни преживявания и в самото градче. Богатата културна програма, хотели и ресторанти на разумни цени привличат все повече туристи.

Посланиците са очаровани от възможностите на Банско за целогодишен туризъм

От Банско започват приятни пешеходни маршрути по горските пътеки, които неизменно водят до красиви местности, където тялото и душата намират наслада. Не е за пренебрегване възможността за изкачване на връх Вихрен (2914 м), втори по височина в България.

За да може да се опита от всичко, което се предлага в района на Банско през лятото, е нужно да се отдели поне седмица за почивка там. Сред най-търсените атракции са планинско колоездене, минерални басейни, конна езда, скално катерене, офроуд сафари, исторически и забавни екскурзии.

Културната програма за Лято 2023 е повече от богата.

На 24 юни, на площад „Независимост“ в  гр. Добринище,  който е на 10 км от Банско, започва Първият национален танцов фестивал „АЗАТ“ 2023.  На 24-и – 25-и юни, в района на Старата казарма в Банско ще се проведе мотоциклетното състезание „Три планини Хард Ендуро Банско“. На 25 юни в Национален парк „Пирин“ се дава старта на „Пирин Рън“ – състезание по планинско бягане и колоездене. Между  28 юни  и 2 юли, Централен площад „Н. Вапцаров“ е запазен за арена на „Панаир на занаятите“.
На 29 юни в село Филипово ще се чества Курбан Байрам. На 1 юли на Централен площад „Н. Вапцаров“ е началото на „Фестивално лято Банско 2023“ – концерт на художествени състави и изпълнители към читалище „Никола Вапцаров“. На същото място, на 8-и юли ще има „Лятна оперна вечер на открито“, а на 14-15 юли – „Пирински Рок вечери“.

На 21 и 22 юли, отново на Централен площад „Н. Вапцаров“, ще се проведе  „Международен Фолклорен фестивал“, а на  27-29-и юли – „ Лятна филмомания под звездите“.

Началото на август в Банско идва с джаз. От 5 до 12 август, Централен площад „Н. Вапцаров“ е сцена на „Банско Джаз Фестивал“. На същото място 18 и 19 август са обявени за Дни на българското кино с прожекции на открито, а  на 25-26 август идва „Банско Опера Фест“.

Между 1-3 септември Централен площад „Н. Вапцаров“ е запазен за Кулинарен празник „Уникално Банско“, където ще могат да бъдат опитани невероятно вкусните местни специалитети.

Заслужава си да се посети и село Баня, което е само на няколко километра от Банско. Не е тайна, че лековитите води са били притегателна сила за хората от векове, но малцина знаят историите, с които е свързвана славата на мястото, където днес е село Баня.

„Според една от легендите, Филип Македонски, бащата на Александър Велики, е идвал тук, за да лекува болните си крака – разказва пред Bgtourism.bg Надежда Кехайова, секретар на местното читалище. – В селото е реставрирана стара римска баня, която днес привлича много туристи. Пространството пред нея е оформено като арена за културни прояви и музикален фестивал.“

Римската баня е възстановена по начина, известен от древността – с камъни и плоски печени тухли. Отвътре изглежда така, както вероятно е изглеждала и преди стотици години. Минералните води щедро се леят в басейна на римската баня, а времето изглежда замряло в отдавна отминала епоха. На това място разходката в миналото изглежда толкова истинска, че човек неволно очаква край него да мине гражданин на великата империя, облечен в типичните за онова време одежди.

10% ръст на посещенията на 100-те национални туристически обекта, БТС прие две нови дружества

В курортното село е запазена и турска баня, строена по време на робството, която също е отлично реставрирана и днес представлява туристическа атракция.
„Баня се развива в правилната посока и доказателство за това е интересът на уважавани инвеститори, с които работим успешно“, категоричен е кметът на селото Магда Първанова.

Историята на турската баня в село Баня също е повече от интересна.
Днес къпалнята е напълно реставрирана и възстановена, а е построена със злато от военна плячка, задигнато по време на Венецианско-турската война (1463-1479).
„Легендата разказва как двама братя българи от местния род Муртени отиват да воюват във Венецианско-турската война и по техен боен другар пращат на своя баща кухо гюле, пълно със злато – разказва още Надежда Кехайова. – Бащата, който бил изключително честен човек, разбира, че това е плячка и изхвърля съкровището на бунището. Войниците се връщат и питат за златото, а таткото им посочва към бунището. Плячката още си стояла там, където била захвърлена. Бащата ги заклева да построят нещо голямо, с което да им се прости грехът. Така е съградена турската баня в селото, която днес е паметник на културата. Близо до нея се намира извор Благата вода. Твърди се, че водата е изключително лековита за външни рани и изгаряния. Близо до извора се намира екопътека Женско бърдо. Маршрутът се изминава пеша за около 40 минути и предлага прекрасни планински гледки.“ Близкият град Разлог също има с какво да впечатли туристите, като освен това е и благоприятно място за подстъпи към всички известни туристически дестинации в региона.

Витоша е зеленият оазис на София

„Витоша е дар. Столицата на България София е една от малкото в целия свят, в която можеш да тръгнеш от центъра на града и само час по-късно да се намираш на 2000 м надморска височина, в съвсем друг климатичен пояс. През горещото лято, когато улиците и бетонните сгради са нагорещени като пещ, Витоша те пречиства от жегата и мръсотията на мегаполиса.“ Това споделя пред Bgtourism.bg професор Христо Пимпирев, един от водещите световни изследователи на Антарктика. Прочутият учен обича да се разхожда по маршрута Бистрица-Железница-Драгалевци-Симеоново, който е любим и на мнозина софиянци и гости на столицата.

Прекрасни лятна гледка от Витоша

Витоша ще предложи много възможности за приятен отдих на туристите и през Лято ‘2023. Три лифта ще работят всеки уикенд при благоприятни метеорологични условия до края на сезона. За по-малко от час се стига от града до емблемата на планината – Черни връх, с новите комбинирани билети „От града до върха на планината“, включващи ползване на Кабинков лифт Симеоново и Витошко лале 1 и 2.

Освен за пешеходен туризъм и разходки, планината предлага отлични условия и за практикуване на планинско колоездене, с множество маршрути с различни нива на трудност, подходящи както за начинаещите, така и за напредналите. За улеснение на всички колоездачи, лифтовете са оборудвани със специални куки за окачване на велосипедите, а в кабинковия лифт, за първи път от години насам, ще се допуска превозването на колела.

Различни видове комбинирани билети, семейни пакети, карти за колоездачи, карти за парапланеристи и множество най-различни активности ще се предлагат в „домашната“ планина на софиянци това лято, а мотото на сезона е „Преоткрий Витоша“.

С традиционното велосъстезание Home Mountain Enduro беше дадено официално началото на сезона, а организаторите предложиха много адреналин и силни емоции.

По традиция надпреварата беше част от календара на Столична Община и се провежда с подкрепата на фондация „София европейска столица на спорта“, като за девета поредна година предизвика някои от най-добрите планински колоездачи от цяла България. Участниците в състезанието се справиха с 5 отделни състезателни отсечки, с обща дължина от над 13 км и 2000 м отрицателна денивелация. Всички етапи бяха с високо ниво на трудност и включваха множество стръмни участъци, корени, камъни, скокове, скоростни прави и други интересни естествени и изкуствено създадени препятствия. Участниците баха разделени в общо 8 различни категории по пол, възраст, елит, хоби и за първи път електрически велосипеди. За победителите имаши подготвени много награди, любезно предоставени от партньорите на събитието.

Витоша е достъпна за туристи и от селата край областния център Перник.  Изключително живописен е подходът от село Кладница, който може да се използва за разходка до някои от най-красивите места в планината, включително и до първенеца на Витоша Черни връх. Ако разходката във Витоша през тази част на планината бъде съчетана и с посещение на град Перник, там може да се разгледа единственият подземен минен музей на Балканите, както и историческата крепост на хълма Кракра.

Боровец: Перла в короната на България

„За мен разходката в планината си остава незаменимо удоволствие.“ Това споделя в специално интервю за Bgtourism.bg последният български цар Симеон II и допълва:  „Баща ми цар Борис III почина, когато бях на 6 г., но си спомням за излетите ни в Искърското дефиле, многобройните маршрути в Рила, както и последното ни изкачване, заедно и със сестра ми, на връх Мургаш – Стара планина, през далечната 1943 година.“
Не е тайна, че Боровец, първият зимен курорт не само в България, а и на Балканите, възниква в близост до прекрасната ловна резиденция Царска Бистрица.
Дворецът е  построен от дядото на Симеон II, цар Фердинанд между 1898-1906 г. И до днес палатът е сред забележителностите в тази част на Рила. И сега царското семейство прекарва голяма част от годината в резиденцията,  наслаждавайки се на кристалния въздух и прекрасната природа.

За сезон Лято ‘2023 в Боровец са се подготвили с богата палитра от разнообразни занимания и активности за малки и големи, подходящи за незабравима ваканция или дълъг уикенд. За първи път в курорта се организира детски скаутски лагер. Родителите ще могат да подарят  на децата си чист въздух, нови създадени приятелства, планински приключения и куп нови знания. Допълнително, ще има детско кино, курс по програмиране, различни готварски и сладкарски курсове за деца, както и много игри. Осигурени са pop-up гостувания под формата на workshops на известни актьори, изкуствоведи, танцьори, спортисти.

През месеците юли и август, гостите на някои от големите хотели ще могат да се насладят на кулинарни уикенди с акцент Средиземноморска кухня, Балканска кухня, уикенд на майстора готвач, както и на различни гост изпълнители, танци и винена дегустация. През август в Боровец ще се проведе Международен Джаз Фестивал „Д-р Емил Илиев“ с незабравими изпълнения от световни музиканти, фестивал „Магията на Рила планина“.
Боровец ще стартира летния сезон с нови колела, сред които и електрически, които ще се предлагат под наем. Екопътека „Песако“ е готова за пешеходци и колоездачи, а от курорта обещават и други приятни изненади.

Рила планина е привлекателна за туристите през лятото не само заради забавленията, но и със своите исторически и културни забележителности.

Рилският манастир е гордост за България и заслужено е вписан в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Светата обител се намира в долината на Рилската река на надморска височина 1147 м. Манастирът е основан през Х век от свети Иван Рилски, покровител на нашата държава, който е почитан от целия християнски свят.

Интересна историческа забележителност в района е Шишманово кале. Местността е популярна сред хората от региона като „Стария Самоков“. Намира се на около 3 км от днешния град Самоков, а данните за живота в това населено място датират още от античността.

Според една от легендите, именно това е бойното поле, на което българският цар Иван Шишман води своята последна битка срещу османските завоеватели. В този район на Рила се намират още девическият манастир „Покров Богородичен“, Бельова църква, Митрополитската църква „Успение на Пресвета Богородица“. Популярната археологическата забележителност Цари Мали Град се намира в село Белчин,  само на минути път с кола от Боровец.

Вероятно най-красивите бисери в короната от забележителности на Рила са Седемте рилски езера. Намират се на надморска височина от 2 100 м до 2 500 м. и са особено гостоприемни през лятото. Езерата очароват туристите с дивна, непреходна красота и оставят отпечатък в спомените на всеки, който поне веднъж ги е посетил.

В Рила издига снага най-високият връх в България и на Балканите – Мусала (2925 м.) Върхът е предизвикателство за планинарите, но през топлите месеци е далеч по-достъпен и гостоприемен.

Тайните на Врачанския балкан

Освен по телевизията и в театъра, обичаният от всички актьор Краси Радков може да бъде видян и по горските пътеки на Врачанския балкан. Това разкриват пред Bgtourism.bg от отдела за туризъм във Враца, един от бързо развиващите се центрове за планински туризъм.

Областният град е отправна точка за множество интересни маршрути и природни забележителности, които чакат да бъдат открити от любителите на този вид пътешествия.

Най-известна е пещерата Леденика, която е целогодишно достъпна за туристи, но си заслужава да се посети и природния феномен Божият мост, намиращ се на 12 км северно от Враца. До там се стига по пътя за Чирен, като на около 2,5 км от разклона за местността Тушаница се завива вляво по удобен земен път. След това алеята отвежда до моста. Има и земен път от пещерата Понора, който върви по десния бряг на Лиляшкия поток. Божият мост е проходна пещера с три входа, през която протичат водите на Лиляшкия поток, водещ началото си от извора Жабокрек.

Невероятното скално творение на природата си съперничи по красота с пещерата Проходна при Карлуково и Чудните мостове Еркюприя в Родопите. Наречен е Божият мост, защото някога местните хора не са били в състояние да си обяснят неговия произход. Идилична местна легенда от този район разказва също, че „боговете го създали, когато трябвало да минат през него, за да не газят през реката“.

Скалните порти от двете му страни се виждат едва в последния момент, преди да бъдат достигнати. Стръмна пътека се вие през невисоки скални прагове и слиза към дъното, където тече потокът. Дори и когато водата му не е голяма, там се образува езеро. Някъде по-надолу от него отново част от водата изчезва в земните недра. Впечатлението от по-големия северен отвор на Божия мост е поразително. Местните хора разказват, че някога в Божия мост гнездели египетски лешояди. Днес в голямата зала се реят птици, които създават мистична обстановка с издаваните от тях звуци. Галерията на целия мост е полутъмна. Във високите ѝ части се виждат входовете на странично разположени пещери.
Божият мост е величествен карстов феномен, който предизвиква възхищение с размерите си и изваяната форма на моста. По стените му се виждат отвори на пещери, издълбани от водата, заоблени повърхнини и наклонени коридори, които се губят в скалите. Оттук може да се надникне в отворите на малките пещери и да се чуе пърхането на  прилепите, разтревожени  от  човешкото присъствие. Само три заспали миниатюрни езерца под тъмните сводове подсилват усещането за тишина и унес.

Божият мост е обявен за природна забележителност на 5 февруари 1964 г. Всеки, който е идвал тук, споделя мнението, че неговата популярност сред нашенските феномени е незаслужено малка.

Враца е отправна точка и за много други интересни места в региона. Струва си да се посети районът на прохода Вратцата, където са живели поколения тракийски царе и селището е било столица на трибалското царство.

Откритите находки сочат, че античното селище датира от 2 500-2 800 г. и са на път да пренапишат историята на град Враца, според която градът е създаден през VІ век от славяните. При разкопките е намерена и посребрена келтска монета, идентифицирана като сечена преди 2250 г. При предишни разкопки са намерени и монети от времето на тракийските царе Севт ІІІ и Аматок. Селището е от ІV – ІІІ век преди Христа – било е династичен център и е пряко свързано с Могиланската могила, където са погребани местни владетели.

Хората във Врачанско се гордеят и с манастирския комплекс „Свети Иван Пусти“, разположен в полите на Врачанския балкан, на 6 км западно от Враца, над кв. Бистрец. Манастирът е основан в края на XI или началото на XII век.

В околностите на манастира, според древно предание, се е намирало тракийско светилище. В епохата на ранното християнство светата обител е възникнала като скален манастир. Вероятно тук е имало и манастирски постройки от времето на Първото българското царство. Светата обител е опустошена веднъж при нашествието на османците, а впоследствие и още два пъти, но винаги е била възстановявана.

Любителите на литературата и историята, не бива да пропускат да посетят Къщата-музей „Баба Илийца“ в село Челопек. Повече от век след като Иван Вазов възвеличава подвига на родолюбивата челопенка Пена Цветкова, баба Илийца, в разказа „Една българка“, в центъра на с. Челопек се изгражда къща-музей изцяло с доброволен труд и дарения от жителите на селото. Тя е в непосредствена близост до родния ѝ дом и има автентична и красива архитектура.

В музея е подредена богата автентична експозиция от стари предмети на бита и мебели, тъкани и народни носии, дарени от местните жители. От бита на баба Илийца са запазени трикраки столчета и кобилица. Интерес предизвиква цедилото (люлката), в която е спяло внучето, тъкачният стан, дарака, хурката, подницата, джуруляка, както и окачените над огнището люти сухи чушки, кукуруз, билки. Джурулякът, например, е кръстата бъркалка, която се счита за прадядото на миксера. И наистина –  изработеното от дърво домакинско помагало е близко по форма с една от задължителните приставки за кухненските роботи днес. Качамилката е на вид обикновена дряново пръчка с три израстъка, но е идеална за забъркване на качамак.

В единия ъгъл на стаята е разположен вертикален стан, на който деца и млади хора при интерес се учат да тъкат. Специално място в експозицията заемат хурката на баба Илийца и бъклица на над 100 години, на която с въглен е изрисуван образът на Христо Ботев.

На почит в музея е родословното дърво на Пена и Илия Цветковски и техните наследници.

Къщата е своеобразно културно-историческо средище, в което се показват традиционни местни обичаи и занаяти, честват се национални и християнски празници и исторически събития и личности.

От години тук се провеждат „Уроци по родолюбие“ с участието на деца от врачански училища. В приятна възрожденска обстановка те пият билков чай и слушат разкази за Ботев и неговата чета, за Иван Вазов и храбрата баба Илийца, запознават се с историята, традициите и бита на този край, учат се да предат, тъкат, месят погачи с помощта на жени от пенсионерския клуб и хора за народно пеене. Правят се седенки, на които се преде и плете и се приготвят ястия от традиционната кухня на Челопек.

Какво още може да се каже за магията на българските планини през лятото? Със сигурност още много! А всеки, който има щастието да ги посети, ще дописва историята със своите собствени преживявания!

Кристиан ИВАНОВ

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA