Пампорово: Ски, СПА и сладък живот в планината на безсмъртието
Пампорово: Ски, СПА и сладък живот в планината на безсмъртието
Slide
Slide
Slide
Slide

Петзвездно удоволствие предлагат хотелите „Перелик” и „Орловец”

Кристиан ИВАНОВ

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година да стане лято и цял живот, за да бъдат щастливи…”. Това е диагнозата на италианския писател Умберто Еко за вечно бързащия човек на XXI век, опънал до скъсване съдбовната си връзка с природата. Но има места, които ни връщат към корените. Малки оазиси, където простичката радост от това да се събуждаш рано сутрин, извира всеки ден. И с първите слънчеви лъчи кръвта започва да пулсира във вените с ритъма на вечния ни стремеж към хармония и съвършенство.

Пампорово, най-южният ски курорт в Европа, е едно такова място. Намира се сред вековни елови гори в Западните Родопи, в полите на приказния връх Снежанка (1926 м). Слънцето обича Пампорово и се усмихва от небето през цялата година. Изчислено е, че слънчевите дни в курорта са около 300 годишно.

Пампорово предлага отлични условия за ски

Кристално чистият планиниски въздух укрепва организизма и повишава имунитета към всякакви заболявания. Доказано е, че това е екологично най-чистият район в България със средна годишна температури 8,5 градуса.

Кулата на връх Снежанка е една от емблемите на Пампорово

Един от символите на  Пампорово е 132 метровата телевизионна кула на връх Снежанка. Гледката от нейната панорамна тераса спира дъха. Като на длан се виждат пистите, красотата на дивните планини, а при хубаво време и лазурните води на Егейско море.

И начинаещи, и опитни скиори са влюбени в Пампорово

Пампорово е рай за любителите на зимни спортове. Снежната покривка достига до 140 см. и се задържа през целия сезон. Условията за ски и сноуборда са отлични. Пистите, които са с различна степен на трудност, започват от връх Снежанка. Това е най-високата ски точка в курорта.

Системата от лифтове и влекове работи безупречно

Голяма част от маркираните ски писти са за начинаещи, но има и такива със средна сложност. За най-подготвените скиори не липсват и трудни участъци. Подходща за тях е писта „Стената”.  Най-популярна е „Туристическата писта”. Тя е приятна за спускане, както за опитните скиори, така и за начинаещи. За децата са обособени специални ски трасета. В Пампорово има условия за ски бягане, биатлон, гигантски слалом. Системата от лифтове, влекове и мини влекове работи безупречно.

Пампорово предлага спиращи дъха гледки

В най-слънчевия ски курорт може да се практикува ледено катерене, да се карат моторни шейни, или да се правят преходи със снегоходки или ски с панти.

В Пампорово целогодишно работят два петзвездни хотела, отговорящи на най-високите световни стандарти – „Перелик” и „Орловец”.

Пампорово привлича туристи с 40% отстъпка за резервации през януари

Хотел „Перелик” предлага петзвездно изживяване на туристите

И двата хотела разполагат с модерни СПА зони, оборудвани с топли басейни, сауни, парни бани, зали за ароматерапия, фитнеси. В ресторантите се предлагат изключително вкусни ястия, приготвени само с най-качествени продукти. Децата могат да се забавляват в специален център с игри и творчески кът за рисуване върху керамика.

Приятна музика на живо в хотел „Перелик”

Комфортните фойета, оборудвани с модерни мебели, телевизори и библиотеки са любимо място за отмора след ден прекаран на ски пистата.

Фоайето на петзвездния хотел „Перелик” предлага комфортно място за отмора

Освен прекрасните си природни дадености, Пампорово има и своята жива легенда. Това е 97 годишният Иван Раев, който с право беше считан за най-стария ски учител в света. През миналата зима се обсъждаше как неговата кандидатура за Книгата на рекордите „Гинес” да бъде официално издигната. В момента Иван се възстановява от травма след падане, но желязната му воля, отново го вдига на крака. Сега той отново прави кратки разходки. Личният му лекар, доктор Боян Каров, има отговор на въпроса за дълголетниците в тази част на Родопите.

„Мястото, където живееш е изключително важно за това колко си здрав – категоричен е доктор Каров. – В нашия район се радваме на много слънце.

Почти не се образуват мъгли. Разходките сред чистата горска природа инхалират в организма естествени антибиотици, които предпазват от много болести и засилват имунната система. Всичко това е предпоставка в Родопите да има дълголетници.” А освен обещание за здраве, Пампорово предлага и още нещо. Незабравими спомени, които остават за цял живот. Както и желанието отново и отново да се връщаш там.

Билката на боговете

От древни времена Родопите са свързвани с човешкия стремеж към победа над смъртта и лекуване на всички болести. Само тук вирее прочутото растение родопски силивряк, наричано Билка на безсмъртието.

Билката родопски силивряк

Тя е закодирана в стенописа „Колелото на живота” на Захари Зограф в Преображенския манастир. На него се вижда загадъчна жена, която държи в ръката си чаша. Според изследователи, жената символизира планината Родопи, а чашата съдържа еликсира на безсмъртието, който траките приготвяли от билката родопски силивряк. Съвременни изследвания показват, че това “възкръсващо” растение издържа до месец без вода и отново се съживява при благоприятни условия.

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките дава повече информация относно мистичното растение. „Родопският силивряк е бил разпространен още преди 2 милиона години, успял е да преживее ледниковите периоди и се е съхранил до наши дни – казва доцент Ина Анева от института. – Изследванията върху химичния му състав продължават. Растението е от т.нар. „възкръсващи”. Притежава способността да преживява много дълги периоди на засушаване в състояние, което се нарича с термина „анабиоза”. Много лаборатории са насочили усилията си в разкриване на механизмите на тази защита. Такава екстремна устойчивост към засушаване притежават по-малко от 0,2% от всички видове растения в световен мащаб. След поливане родопският силивряк се съвзема и може да се възстанови напълно.”

Снимки: Pampororvo.me, Авторът и Архив

Сподели публикацията