Slide
Slide

София. От 19 януари се актуализира списъкът на държавите по цветови зони, съобщиха от здравното министерство. В „червената зона“ преминава южната ни съседка Турция, към която ежеседмично хиляди български граждани отскачат за шопинг туризъм, уикенд почивки и др. В “червената зона” влизат още 13 държави от 19 януари: Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана. С новата заповед и с актуализирания списък може да се запознаете тук. В документа на здравните власти е посочено кой и при какви условия може да влезе в България.

Заповед № РД-01-19/ 14.01.2022 г.

От 7 януари: Влизащите у нас от страни в „червена зона“ – със сертификат и отрицателен PCR

Припомняме Ви, че от 7 януари лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена на 5 януари.

От 19 януари: Нови правила за децата, пристигащи от държави в „червена зона“ (заповед)

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Сподели публикацията