Снимка FB JRE
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Големият напредък на България в областта на кулинарията беше забелязан и високо оценен от авторитетната международна асоциация на готвачите JRE. Тя включи в своята организация четирима главни готвачи от България, след посещение на делегация на асоциацията в страната ни през юни, научи Bgtourism.bg.

Гостите са останали очаровани от майсторството и световната класа на главните ни готвачи. Членството им в JRE официално ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Това са:

Шеф Владислав Пенов – главен готвач на ресторант Космос

Шеф Владислав Пенов

Шеф Веселин Калев – главен готвач на семейно имение „Зорница“

Шеф Веселин Калев

Български готвач получи голямо признание, приет е в престижната организация JRE – членовете й имат общо 180 звезди Мишлен

Шеф Филип Захариев – собственик и главен готвач на ресторант ONA

Шеф Цветомир Николов – собственик и главен готвач на ресторант Niko’las 0°/360°

Шеф Цветомир Николов
JRE е международна асоциация, чийто фокус е върху младите топ готвачи и ресторантьори. Тя е основана през 1974 г., а днес е водеща професионална структура на млади и талантливи кулинари с мрежа от 375 ресторанта и 160 хотела в 15 страни по света. В момента членовете й имат общо 180 звезди Мишлен.
В края на юни т.г. представители на Международната асоциация на готвачите Jeunes Restaurateurs (JRE) посетиха България по покана на едни от най-добрите български готвачи. Ханс ван Манен, директор на асоциацията Jeunes Restaurateur D`Europe и Гаспер Пухан – сомелиер и собственик на реномиран А la carte ресторант в Словакия, обсъдиха с тях възможността страната ни да се превърне в най-новата дестинация в престижния кулинарен списък на Асоциацията.
JRE обединява над 350 първокласни ресторанти и талантливи готвачи. Целта на асоциацията е да повишава нивото и имиджа на кулинарната индустрия чрез обмен на добри практики и опит между шефовете от отделните страни.
Основните ценности, които изповядва асоциацията, са внимание към храната и нейния произход, стремеж към иновации, страст към кулинарното изкуство, съхраняване на кулинарната идентичност и създаване на незабравими моменти за клиентите. Близо 5 млн. гости посещават годишно ресторантите от JRE по света.
За да бъдеш приет в JRE, трябва да бъдеш препоръчан от някой от членовете на асоциацията. Шеф Калев и ресторант aEstivum са получили препоръка от шеф Оливър Рьодер, президент на JRE за Германия и главен готвач и собственик на ресторант с една звезда Мишлен.
Шеф Николов и ресторант Nikolas 0360 са получили препоръка от шеф Josef Floh от Австрия – член на Jre от двадесет години и от chef Riccardo Di Giacinto главен готвач и собственик на ресторант с една звезда Мишлен в Рим. Към нас насочиха вниманието шеф Цветомир Николов и шеф Веселин Калев. Ресторант ONA е бил препоръчан от Ana Roš от Хижа Франко и шеф Калев.
Сподели публикацията