На 5 март в Берлин ще се проведе събитието “Здравен туризъм в България”
На 5 март в Берлин ще се проведе събитието “Здравен туризъм в България”
Slide
Slide
Slide
Slide

Световната статистика показва, че населението на света се ориентира все повече към възстановяване чрез природните фактори – климат, води. Интервю пред национална информационна агенция bgtourism.bg Сийка Кацарова – вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм.

– Г-жо Кацарова, как посрещате новината за отлагането на международното туристическо изложение ITB Berlin?
– Очаквано предвид психозата, която се създаде сред хората в последните дни, идваща от италианските медии, копирани от останалите страни. Лично мое мнение е, че се прекалява и се говори само за заболели, но не и за излекувани. Слабо се информират хората за това, че рискови групи със слаба имунна система и хронични заболявания са сред засегнатите /основно възрастни хора/. Разговарях с водещи лекари – работещи в България и в Германия, според които през годините грипът във всяка една форма взема хиляди жертви от рисковите групи, но психоза в такъв размер не се е създавало.
Искам да поздравя журналистите, които разумно, професионално и коректно предават информацията и не всяват психоза сред хората. Журналистическите публикации на Лияна Панделиева, Наталия Малчева, Борис Ангелов, както и Вашите, са на много високо професионално ниво. Българските медии информират актуално и коректно своята аудитория.
В тази ситуация няма отговорен политик, който да поеме риска и разреши провеждането на подобен род международни мероприятия, и очаквано за мен организаторите анулираха ITB – притеснени и от прогнозата за слабо посещение на изложението и анулации от страна на изложители.

– По време на изложението трябваше да се проведе събитието “Здравен туризъм в България”. Ще се проведе ли и къде?
– Да. Събитието “Здравен туризъм в България”, предвидено на 5 март от 12.00 ч. по време на ITB Berlin, ще се състои на същата дата със същия начален час, в Българския културен институт в Берлин – ул. Leipziger Strasse 114-115. Събитието ще е работен семинар, с възможности за индивидуални договаряния за всеки от хотелите – членове на Съюза с туроператори, които са ситуирани в Берлин и Германия, и имат желание да се запознаят с новата възможност, която България предоставя на гражданите, които имат здравни осигуровки в немските здравно-осигурителни дружества.
Форматът на събитието ще е малък, разбира се /не повече от 50 човека/, които са отговорни, както към своето, така и към здравето на колегите си.
Нашите членове са заплатили предварително 100% самолетни билети, нощувки в хотели и искаме да им дадем възможност да направят В2В срещи – полезни, както за техния бизнес, така и за България.
Благодаря на директора на Културния институт в Берлин, който ни предостави тази възможност.
Използвам случая да потвърдя, че на 3 март в Културния Институт Община Кюстендил ще открие и изложба на съвременното искуство, култура и спа, като експозицията ще остане 1 месец.
Благодарим и на Германо-Българската Търговско Индустриална Камара, с които работим и през уикенда по координация на новата ситуация с партньорите от Германия .

-Kак може туристическият бранш при тази сложна ситуация да превърне дефекта в ефект?
– Загубите за световния туризъм тепърва ще се изчисляват. Това, което ние правим е да поставим акцента отново върху превенцията, върху начините за засилването на имунитета още от най-ранна детска възраст чрез използване на природния ресурс в Европа, в т.ч. България.
На 6 март по план в Берлин ще се проведе и редовния Борд на Европейската СПА Асоциация, на който основен въпрос за обсъждане и излизане с конкретни предложения към ЕК ще е “Ролята на Европейските СПА дестинации” в т. ч. климатични курорти за подобряване на имунитета на хората.
95% от българските балнео и  спа курорти са и климатични зони.
Ние сме убедени, че има смисъл все повече хова да се замислят за превенцията и да се възползват от природното богатство на Европа. Световната статистика показва, че населението на света се ориентира все повече към възстановяване чрез природните фактори – климат, води. ЕСПА разполага с проучвания по темата, които ще подкрепят тезата ни. ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА ПРЕЗ ПРИРОДНИ ресурси = по-малко разходи за здравеопазване.

Разговаря Руслан Йорданов

50 000 лалета ще цъфнат напролет в Балчик, 32 нови сорта са включени в Парада на лалетата за Сезон 2020 (снимки)

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията