Slide
Slide

Балчик. Над 54 000 бр. луковици от лалета (Tulipa), зюмбюли (Nyacinthus), нарциси (Narcissus), мускари (Muscari) и др. ще разцъфнат през пролетта на 2020 г. в градините на Университетска Ботаническа градина – Балчик, съобщи за BGtourism.BG ландшафтният архитект Марияна Димитрова.

Тя посочва, че от всички, само лалетата са 50 000 бр. от над 90 сорта.

Новите сортове, които ще станат част от красивия Парад на лалетата, са 32 – от всички групи, като преобладава група Триумф – средно ранно цъфтящи лалета.

„Тази година се опитахме да разделим по време на цъфтеж двете си основни градини с цветни площи, като в градина Разсадника заложихме на ранно и средно-ранно цъфтящи лалета в неустоимата комбинация с (Viola) Виолата, Незабравката (Myosotis), Силенето (Silene) и малко ароматен Шибой (Erysimum) за разкош. В Божествена градина отделихме предимно средно до късно и късно цъфтящите групи лалета. Така се надяваме да успеем да предложим на нашите посетители от началото на март до края на май постоянен цъфтеж на лалета в градините на архитектурно-парков комплекс „Двореца“, сподели Димитрова пред BGtourism.BG.

„Продължаваме да си подновяваме колекцията от папагалови лалета (Tulipa Parrot), като и тази година имаме 7 сорта от тях, включително и един категоричен фаворит – бяло-червеното лале, Estella Rijnveld – Естела Рийнвелд.

Групата на изключително атрактивните божуровидни лалета, тази година е попълнена с многобройни представители, като очакваме да приковем вниманието на посетителите върху новият сорт – Bastia – двойна чашка с оранжеви в основата и жълти с реснички по връхчетата лисчета на цвета.

Друг много нежен представител от тази група е божуровидния – Dream touch – с тъмни чашка с бяло ръбче. И двете могат да бъдат видяни на пролет в градина Разсадника“, каза още ландшафният специалист.

В градина „Разсадника“ ще разцъфтят над 26 сорта ранно цъфтящи лалета – божуровидни, ресничести, лилиецветни, ранни единични, многоцветни, грейги и едно ботанически лале – Little Beauty, съчетани с над 26 сорта Viola x wittrockiana и Viola cornuta.

„Божествената градина“ ще очарова гостите с лалетата от 36 сорта от групите – дарвинови, триумф и фостериана, съчетани с 25 сорта Viola x wittrockiana и Viola cornuta.

„Както винаги в нашите проекти за зацветяване присъстват и видовете Myosotis sylvatica в 3 цвята– бял, розов и син, Erysimum species – в жълто и оранжево, Розовото Silene dioica , Bellis perrenis – Паричката и Dianthus – карамфилът. И тази година, аромотерапията е предвидена в композицията на градините около „Сребърния кладенец“ – Зюмбюлите – 12 сорта (в син, жълт, розов, бял, оранжев цвят), изключително атрактивен в оранжев цвят е сортът Odysseus, с много едър розов цвят e сортът Fondant, в тъмен необичаен карминов цвят, цвят на цвекло е сортът „Woodstock“, посочва още Димитрова.

Гостите на Балчик ще се насладят на красотата в градините през пролетта на 17 сорта нарциси,  над 10 000 луковични и грудкови растения – нарциси, зюмбюли, фритиларии, мускари, минзухари , алиуми (декоративни лукове), еремуруси, камасия, анемонета, иксии, орнитогалуми.

През изминалата година в Ботаническата градина, в началото на март, са цъфнали 4 сорта от най-ранните лалета, като за следващата 2020 г. също очакват да имат поне толкова ранен цъфтеж. Също така, топлата зима е накарала да стартират цъфтежа си, дори и късните видове, като всички подранили с 2 седмици. „Надяваме се през 2020 г. Парадът на лалетата да започне около 20 март и да приключи около средата на май. Към този момент, доста от сортовете теменужки, шибой и карамфил са цъфнали и красят градините ни“, споделя Димитрова пред BGtourism.BG.

Снимки УБГ Балчик

Сподели публикацията