В Албена взеха решение по 1 лев да бъдат чадърите и шезлонгите за Лято ‘2021
В Албена взеха решение по 1 лев да бъдат чадърите и шезлонгите за Лято ‘2021
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Министрите на туризма от ЕС обсъдиха днес помощ за ударения от пандемията от коронавирус сектор, споразумяха се да пуснат т. нар. паспорт Ковид-19, а също така обмислят отварянето на туристически коридори, предаде “Монитор”, позовавайки се на ДПА. В срещата на високо ниво участва и Николина Ангелкова.

Не се очаква поскъпване на самолетните билети на Wizz Air след отпадането на ограничителните мерки

Туризмът преживява огромен и неочакван спад заради пандемията от коронавирус, каза хърватският министър на туризма Гари Капели, който председателства видео-конферентното заседание на европейските министри на туризма. Хърватия в момента е ротационен председател на ЕС. Нуждаем се от съвместен план на европейско равнище, за да се справим с кризата, посочи той след срещата. Това трябва да включва документ, “базиран на протокол, валиден във всички страни от ЕС”, изтъкна по-късно на пресконференция Капели.

Започнахме също така разговори за въздушни, железопътни и шосейни коридори и се надявам да постигнем споразумение по това. Където не успеем, ще минем към двустранни споразумения със страните, които имат интерес, допълни той.

Хърватия, чието адриатическо крайбрежие се простира на над 1500 километра и още хиляди, като се включат островите, зависи изключително много от приходите си от туризъм, както и Гърция, Италия, Португалия и Испания.

На море в България: Къде е най-хубаво?

Целият Европейски съюз обаче има интерес от туризма, който представлява 10 процента от брутния вътрешен продукт и осигурява работа на близо 12 процента от всички работещи, подчерта Капели.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон каза, че туризмът ще има нужда от безпрецедентни средства, за да преодолее кризата.

Има необходимост от нов “план Маршал” с мощен европейски бюджет, за да бъде даден тласък на европейско възстановяване и на по-силен и по-устойчив съюз, се посочва в съобщение след срещата, в което той е цитиран.

Утре в МС министърът на туризма Николина Ангелкова ще даде в сградата на МС специална пресконференция посветена на резултатите от днешното видео-конферентното заседание.

Министър Ангелкова ще даде брифинг в Министерския съвет утре

#ОстанетеСиВкъщи и “ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията