Бялата лагуна, Каварна
Slide
Slide

В навечерието на сезона на отпуските все повече се питаме дали ще има туризъм това лято, къде ще почиваме, кога ще почиваме. Трудно към днешна дата е някой да даде отговор на тези въпроси, тъй като ситуацията е динамична и тя може рязко да бъде променена. Европейските лидери все по-често говорят, че има възможност границите в много държави да останат затворени, за да се спре разпространението на коронавируса и съхрани здравето на туристите и местното население. Определено това ще бъде годината на вътрешния туризъм, защото не малка част от туристите няма да се престрашат да пътуват. Е, България е красива държава с много възможности. Ние сме готови да Ви препоръчаме няколко топ локации за лятна почивка край морето в поредицата ни, която ще популяризира дестинациите в страната ни. В следващата публикация ще Ви запознаем и с местата за планински туризъм, както и за останалите дестинации, които привличат гости заради своята специфика. Сега мислите ни съм морето и най-хубавите места, които сме подбрали за Вас.

Варна

Морската столица на България! Европейски град за култура, спорт и младежки дейности!

Варна е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Населението на града по сведения на НСИ към 31 декември 2018 г. се изчислява на 336 505 души, което поставя Варна на трето място в България (след София и Пловдив). На територията му е разположено Адмиралтейството на Българската армия.

Варна често се нарича „морската столица“ или „лятната столица на България“ и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. В града се съхранява златно съкровище от халколита, за което се смяташе доскоро, че е най-старото златно съкровище в света. В близост се намират курортни комплекси, които привличат със своите прекрасни плажове. Градските ресторанти с вкусна кухня и плажни барове са истинска наслада за душата след дългите студени месеци.

Албена 

Спокойствие и сигурност! Отлична дестинация за семеен и събитиен туризъм!

Милиони туристи по света знаят това име – Албена. Българският бранд, превърнал се в символ за качествена семейна почивка, е любимо място за ваканция. Хотелите са нанизани като бяла огърлица по дългия плаж с фин пясък.

Плиткото и чисто море гали красивия бряг, а намиращия се наблизо природен резерват Балтата зарежда гостите със здравословен въздух. Сигурно и безопасно място за туристите. Албена е утвърдена и предпочитана дестинация за спортен и конгресен туризъм. Аквапаркът „Аквамания“ е раят за най-малките гости на ваканционното ни селище.

Златни пясъци 

Време е да опитате късмета си! Хубав плаж и богат избор от заведения за младежи!

Тук традицията е над 60-годишна – модерен курорт, който е истинската перла на българското Черноморие! Уникалният природен парк в съчетание с топлото и чисто море, финият и златист пясък се срещат в неповторима комбинация!

Отлични възможности за почивка, здраве и красота, развлечения и нови запознанства! Златни пясъци – Само на 18 км от Варна – градът на най – старото златно съкровище в света! Искате да опитате късмета си – тук е вашето казино!

Слънчев бряг

Не всичко е алкохол в най-големият курорт в България! Тук има за всеки по нещо!

Слънчев бряг е най-големият туристически комплекс на Черно море. Със своите хотели и апартаментни комплекси, разположени по протежение на морския бряг и скрити в зеленина, Слънчев бряг прилича на магически оазис.

Курортът Слънчев бряг е разположен на южното Черноморие, на около 30 км от областният център Бургас, на 100 км. от Варна – черноморската столица на България и на 3 км от древният Несебър. Намира се на широк залив с форма на полукръг, отворен на изток. На север курортът е заобиколен от възвишенията на Стара планина, която съжителства в хармония с морето, на юг граничи с живописния Несебър. Плажната ивица е дълга 8 км и широка от 30 до 60 метра, покрита с фин златист пясък и и естествени пясъчни дюни. Тук растат много редки растения. Морето е чисто, без опасни риби. Средната температура на морската вода е 20-26 градуса по Целзий, а солеността й е два пъти по-ниска от тази на Средиземно море. Слънчевото греене между май и октомври възлиза на около 1700 часа. Слънчев бряг е носител на еко-приза „Син флаг“ за доказани екологични предимства чисти плажове и море, свеж въздух, идващ от близката планина. За първи път курорта получава това отличие през 1995 г. През последните години Слънчев бряг се утвърди като дестинация за алкохолен и младежки туризъм – но тук има за всеки по нещо! Уверете се!

Бургас

Най-проспериращият град! Море, кулинарни изкушения и много възможности за забавления!

Бургaс е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие. Според последното преброяване на НСИ към 31 декември 2018 г. населението е 203 962 жители и така продължава да е четвъртият по големина град в страната (след София, Пловдив и Варна).

Бургас е най-важният културен, стопански, транспортен, управленски, туристически и просветен център в Югоизточна България. Градът е административно средище на едноименната община и област, както и седалище на регионални и национални институции.

Каварна

Привлекателен регион с нови и интересни места за почивка!

Каварна е привлекателен град не само като курортен център, но и със своята дълга история и културно-исторически забележителности. Намиращите се близо голф курорти – „Тракийски скали“, „Блексирама“ и „Лайтхаус“, превръщат дестинацията в любимо място за туристи от висок клас.

През изминалите години политиката на общината в сферата на туризма бе последователна и иновативна, а това даде резултат все повече гости от България и чужбина да предпочетат Каварна като любима морска дестинация. Тук се намира и новотолюбимо място за румънските туристи – ваканционно селище „Бялата лагуна“. Открийто го и Вие, ако искате да получите нещо повече от почивка!

Шабла

Изобилие от девствена природа и спокойствие!

Шабла е малък град в Североизточна България, който с красивата си девствена природа в района е любимо място за туристите, които обичат спокойствието. Къщи за гости, къмпинги, вили и малки семейни хотелчета са пълни през летния сезон.

Местните жители се отличават със своето гостоприемство, а за туристите има неразгадана магия на Севера, която всяка година ги привлича край Шабла, Тюленово, Крапец, Дуранкулак и другите прекрасни места.

Балчик

Белият град с „Двореца“! Прекрасни разходки край морето и вкусни морски изкушения.

Този град се променя всеки ден. Новата алея край морето е любимо място за разходки. Балчик е като магнит за много туристи, които обичат да посещават „Двореца“, „Ботаническата градина“, да поиграят голф, да се поглезят в СПА комплексите, да се разходят в Екопарк „Геранеа“, да си подарят разходка в морето, да отидат на Аквапарк в Албена или Топола скайс, а защо не да се отдадат само на красивата панорамна морска гледка с прясна и вкусна морска храна. В региона има красиви малки хотелчета, вили и къщи за гости, които могат да бъдат наети целогодишно. Градът е известен като Белия град заради белите си скали или Българското Монте Карло.

Свети Влас

Свети Влас – най-бързо развиващия се и най-живописния курорт на българското Черно море!

Курортният град се намира в полите на най-източната част на Стара планина, точно на брега на морето. Свети Влас заема северната част на несебърския залив и се намира на 10 километра от общинския център Несебър, съвсем близо до най-големия български курорт Слънчев бряг и на 38 км от международното летище Бургас.

Местоположението на Свети Влас го определя като най-бързо развиващия се и най-живописния курорт на българското Черно море. Далече от големите градове административни центрове, днес Свети Влас е предпочитани място за почивка и релаксация.

Терма вилидж, Кранево

Хубав плаж! Богати възможности за спортен, събитиен и сватбен туризъм! Отдайте се на този морски уют!

Комплекс Therma Village е разположен на площ от 4 хектара. На  територията на комплекса са разположени два петзвездни хотела с открити и закрити басейни с минерална вода, спа центрове с луга лечение, открит басейн с олимпийски размери, закрита ледена пързалка, предназначена както за професионални спортисти, така и за любители на кънките, осем луксозни двуетажни вили, специален корпус за настаняване „Therma Camp&Pool“ на спортисти и техните треньори, спортни площадки, оборудван плаж, ресторанти, барове, пицария, спортни площадки и паркова зона за отдих. Това е перфектното място за почивка, за тези които обичат природата, пълноценната почивка и екологията.

Созопол

Созопол – с дъх на богата култура и морска романтика!

Созопол е град в Югоизточна България на Черно море. Разположен е на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив. С население от 4317 души по данни от Преброяването към 1 февруари 2011 година, той се намира в област Бургас и е административен център на Община Созопол. Разстоянието до Бургас е 34 км.

Наследник е на гръцката колония Аполония и заедно с Несебър е един от най-старите български градове. От античността до XVII век Созопол е процъфтяващ търговски център. Той е известен като рибарски и винен център и заема важно място в търговията със зърно от Тракия. От късната античност градът се развива като важен църковен център с множество средновековни манастири. В близост се намира един от най-посещаваните туристически обекти в България – Замъкът в Равадиново. Туристическата забележителност ни привлича с нови и интересни културни събития.

Несебър

Романтика между два града, между археологията и модерната архитектура, между спокойните морски ваканции и щурите забавления!

Старият град с хилядолетна история е построен върху малък скалист полуостров, свързан със сушата посредством тесен провлак. Тук са запазени ценни исторически паметници от всички епохи: останки от крепостни стени от римски времена и Средновековието, стари византийски и български църкви, възрожденски къщи от 18-ти и 19-ти век. Най-голямата историческа ценност на Несебър са многобройните църкви.
Старият град е само 850 метра дълъг и 350 метра широк. За времето, през което е съществувал, градът е изгубил около 1/3 от територията си, която е отмита от морето. Несебър е истинско историческо съкровище на България и през 1956 г. е обявен за град-музей – археологически и архитектурен резерват. Днес, старият град е атрактивно място за романтични разходки по тесните калдаръмени улички, покрай малките магазинчета, предлагащи ръчно изработени сувенири – керамика, плетива и накити. Прекрасната историческа атмосфера на града е предпоставка за незабравима почивка. Административният живот е съсредоточен в новата част на Несебър. Тази част на града се отличава с новата си модерна архитектура. Хотелите, къщите за гости и частните квартири са също в нов стил и отговарят на най-новите тенденции в туризма. На север и на юг от града са разположени широки плажове и естествени пясъчни дюни, които формират интересен природен феномен. Тук може да прекарате времето си в разходки с корабче или яхта, риболов, велосипед под наем, водни спортове и други. В югоизточната част на новия Несебър се намира Южният парк. Паркът заема площ над 27 декара. По време на създаването на парка са открити четири стари гробници от 4-ти и 3-ти век пр. н.е., сега изложени за посещения. Всички растителни видове са обозначени с българските и латинските им наименования.

Царево

Спокойствие, къмпинги и модерни места за настаняване – за всеки по нещо.

Царево се намира в Югоизточна България, разположен на два живописни острова. Градът е носил няколко имена – Царево, Василику (XII В.), Василикос (1352 г.), Василико (до 1934 г) Царево (до 1950 г.), Мичурин (до 1991 г.). За богатата история на Царево свидетелстват множество археологически паметници. Интересни забележителност в града е Църквата „Св. Троица“. Късноантична и средновековна крепост има на връх „Папия“ в Странджа. Курортът предлага прекрасни възможности за отдих и почивка. В близост до града се намират къмпингите Нестинарка и Арапя, както и селата Кодолово и Българи, където можете да се насладите на нестинарските танци на жарава. Царево днес е любима дестинация за филмови ленти край морето и за летовници, които обичат спокойствието.

Топола Скайс

Отлична дестинация за семейна ваканция. Вдигнете адреналина си и се насладете на магията на Севера!

Разположен над един от най-красивите Черноморски заливи, сред живописни крайбрежни хълмове, с приказна гледка към безкрайните води на Черно море – „Топола Скайс“ е мечтаното място за една пълноценна семейна почивка.

ТОПОЛА СКАЙС РИЗОРТ И АКВАПАРК се намира на едно от най-китните места по нашето Черноморие, на около 60 км северно от Варна и на около 17 км южно от нос Калиакра. Съвсем наблизо се намират трите най-големи голф игрища в България, както и заливът Болата, който попада в класацията на ,,Най-красивите заливи в света”.

ТОПОЛА СКАЙС РИЗОРТ И АКВАПАРК съчетава комфорт и природа. Комплексът се състои от общо 4 сгради и разполага с удобни, напълно обзаведени апартаменти, както и хотелски блок с модерно оборудвани просторни стаи. На разположение на гостите са три зони с отопляеми басейни, включващи хидромасажни секции, детски атракции и Уелнес център със зона за игри и фитнес център. СПА центърът „DREAM SPA“  пресъздава автентичната българска атмосфера и предлага на гостите терапии и процедури от най-висок клас.

Обзор

Живописно място и здравословен въздух!

Обзор е живописен курорт със свеж планински въздух, топъл морски бриз, красива и незасегната от цивилизацията природа и прекрасни плажове със златист пясък. Вторият по големина град в община Несебър е Обзор. Градът е разположен покрай голям залив, който започва от нос Свети Атанас и завършва до планината Емине, където река Двойница се влива в морето.

Градът е на панорамния път, който свързва южното със северното черноморие: на 65 км южно от международното летище на Варна и 74 км северно от международното летище на Бургас. Pазстоянието до административния център на общината, Несебър, е само 37 км. Тук планината, дала името на Балканския полуостров, нежно докосва черноморския бряг. Това е една от причините Обзор да се развива като атрактивен туристически център. Обзор е малък, но интересен град, съхранил хилядолетна история на няколко цивилизации, който успешно посреща предизвикателствата на съвременния свят. Плажната ивица на Обзор е огромна: дълга над 10 км и широка между 20 и 60 метра. Пясъкът е фин, със златист цвят. Особено красиви са южния плаж и плажът на Иракли. Гостите на града се наслаждават на прекрасното море, но поглеждайки към планината, погледът им среща прекрасни гори от дъб, липа, бук и габър. Мирисът на цъфналите липи в началото на лятото е опияняващ и незабравим. Околността изобилства с ценни видове билки и диви плодове.

Св. Св. Константин и Елена

Първият курорт в България! Модерен и уникален за страната ни термален комплекс с богат избор от възможности за настаняване в курорта. 

Курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“ е най-старият български черноморски курорт. Предишното му име „Дружба“ (след 1957 до 1992 г.) е все още доста популярно не само сред варненци, а и в цяла България. Намира се на 10 км североизточно от центъра на Варна и на 6 км от края на Варна. Курортът днес привлича своите гости с новия си термален комплекс „Аквахаус“ и новите си възможности за настаняване от най-висок клас.

Природата около хотели позволява на госитте да се насладят на една истинска и здравословна почивка.

Приморско

Ваканция в малък град с парлени брегове!

Приморско е малък и спокоен курортен черноморски град, който се намира в Югоизточна България – област Бургас; в близост до градовете Созопол и Ахтопол. Градът е административен център на община Приморско. Разстоянието до Бургас е 50 км. Тук има богат избор от хотели, вили, къщи за гости. Бегликташ е тракийско светилище и древна обсерватория. В близост до руините на древният град Ранули по хребета на Маслен нос, на около 210 метра н.в. и на 3 км. от град Приморско се намира светилището на град Ранули – кръг от огромни камъни, разположени върху склалиста повърхност изскачаща сякаш от нищото в средата на зелена поляна.

ПОМОРИЕ

Градът на 20 км от Бургас! Чисти плажове и уникален лечебен ресурс!

В Поморие най-успешно се развива морският туризъм. През летния сезон в града пристигат над 100 000 туристи, привлечени от спокойствието на града, добре изградената инфраструктура и чистите плажове. Община Поморие има уникален лечебен природен ресурс, който оползотворява, затова градът става все по известен като балнеокурорт.

Доказано е, че по качества поморийската лиманна лечебна кал, добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света. С нея се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат; гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, неспецифични заболявания на двигателните органи, сърдечно-съдови, чернодоробни и др.

Освен към морски и балнеотуризъм , община Поморие развива и културен туризъм. Древната история на града и богатото културно-историческо наследство представляват интерес за туристите.

Селски и екотуризъм се развива в с. Горица, с. Бата, с. Козичино, с. Гълъбец. Минерални извори има в с. Каменар и с. Медово.  Освен поддържането на атрактивните природни дадености, в гр. Поморие интензивно се развива строителна и реконструктивна дейност, свързана с усъвършенстването на курортната инфраструктура.

„Програма 60+“: Предлагат по 1 000 евро на човек за здравословна почивка в Европа

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията