Slide
Slide

София. По 1 000 евро на човек над 60-годишна възраст за здравословна почивка, предлагат от Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) и Европейската СПА Асоциация (ESPA) пред Европейската комисия. Програмата е насочена към тази възрастова група, тъй като тя е най-уязвима. Ваучерът е за минимум 7-дневен престой в една календарна година и е предназначен само за дестинации в Европа, които предлагат здравен туризъм (Медикъл/СПА, СПА, уелнес и таласо). Предложението е идеята да започне да се реализира от септември т.г. под името „Програма 60+“.

Българският евродепутат от Комисията по транспорт и туризъм /TRAN/ Петър Витанов внесе тази седмица предложението от името на ЕСПА /инициирано от България – BUBSPA/, подкрепено и от зам.-председателите от Унгария и Германия, целящо реализиране на програмата за насърчаване на пътуванията в европейските здравни курорти с цел здравна превенция и рехабилитация.

Припомняме, че на 11 март 2020 г. Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия.
Общ признак на заболелите от COVID-19 е отслабена имунна система.
Хората неглижират грижата за подсилване на своята имунна система, здравословния начин на живот, пренебрегвайки естествените природни дадености като най-естествените имуностимулатори.

Съгласно анализ на д-р Татяна Ангелова – член на Медицинската комисия на Европейската СПА асоциация – „Забързаното всекидневие, стресът на работното място, шумът в градската среда, замърсеният въздух на мегаполисите и други вредни фактори, съпътстващи цивилизованият свят, са едни от основните причини за компрометиране на имунитета и здравния статус на населението. Внедряването на новите технологии, свързани с целодневна работа пред мониторите на компютрите, обричат работещите на перманентно обездвижване, отключващо верига от здравословни проблеми. Сред тях са наднормено телесно тегло, чувствително нарастване на броят на захарният диабет сред възрастните и децата, непрекъснато подмладяване на хипертоничната болест, на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите инциденти. Все по-често се говори за „бърн аут” – синдром, свързан с прекомерно умствено изтощение и т.н. С други думи казано изброените фактори водят до повишаване заболеваемостта на населението.
Ключът към преодоляване на горепосочените проблеми е в рационалното използване на природните лечебни фактори за превенция на здравето и за профилактика на хроничните заболявания. Целта е създаване на по-добра здравна култура за движение, хранене, редуване на активна работа и покой“.

Идеята ще даде възможност да се помогне на хората над 60-годишна възраст да се погрижат за своето здраве, както и ще стимулира туризма не само в България, но и в Европа.
Припомняме Ви, че „Програма 55+“ е съществувала преди 10 години, насочена към Испания, за преодоляване на проблема със сезонността. Има базов модел на механизъм на работа в комисията по транспорт и туризъм към ЕП.
Необходимо е да се внесе писмо от всяка една държава чрез евродепутат, член в тази комисия /ЕСПА ще съдейства чрез структурите си да има писма към евродепутатите по региони/.

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията