Slide
Slide

Белоградчик. Рекорден брой туристи посетиха община Белоградчик през отминалата година. 134 743 души са се насладили на туристическите забележителности, като 40 650 от тях са чужденци. Данните бяха отчетени на заседание на Консултативния съвет по туризъм с участието на Росен Младенов – зам.-кмет на общината, служители на туристическия информационен център, представители на туристическия бранш и неправителствени организации. В дискусията се включи и Валентина Александрова – представител на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Огромен интерес към новооткритата кулинарна академия в Слънчев бряг (снимки + видео)

Беспорно най-голямото събитие остава летния фестивал „Опера на върховете“ с представления в Белоградчишката крепост и пещера „Магурата”. Белоградчик бе част и от тридневно информационно пътуване „По въздух и вода, под скали и по върхове – приключенски туризъм на граници, без граници” с цел презентиране на нови туристически атракции, представяне на условията в местата за настаняване и хранене. Негови организатори са община Белоградчик и Асоциацията на екскурзоводите в България.

През миналата година Общината е изработила информационни табели, указващи местонахождението на туристическите обекти на територията на общината; флаери на български и английски езици за пещерите „Магура“ и „Козарника“, историческия музей и отдел природа; беседите за Белоградчишка крепост и пещера „Магура“ са преведени още на италиански, испански и китайски езици  – така те вече се предлагат на 10 езика на туристи, за които не е осигрено или не желаят екскурзоводно обслужване.

През 2019 г. са категоризирани 9 нови места за настаняване и 5 заведения за хранене. Представена бе справка за изразходените средства от събрания туристически данък от община Белоградчик в размер на 7 626 лв., както и справка за реализираните нощувки по месеци и националност на посетителите за 2019 г. на база подадени месечни декларации по чл. 116 от Закона за туризма: 22 686 нощувки.

БУБСПА към премиера: Наредба Н-18 ще доведе до хаос, да бъде отложена за период от 5 години!

Участниците в срещата обсъдиха предложената Програма  за развитието на туризма през 2019 година, а най-разгорещени дебати предизвика въпросът за поддържането в добро състояние на еко- и велопътеките, както и пътеките, свързани с провеждането на състезание но планинско колоездене, бяха споделени също и виждания за някой нови атракции в района на Белоградчишка крепост и пещера „Магура“, и други места. Предстой допълнителна дискусия и обсъждане на цената на комбиниран билет за всички туристически обекти на територията на общината. Стана ясно, че тази година Оперния фестивал ще се състои в края на месец юли и началото на август, а състезанието по колоездене – велорали „Rocks’n Roll“, на 05 и 06 април.

Габриела Тодорова

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията