Slide
Slide

София. Насроченото въвеждане на Наредба Н-18 от 1 февруари т.г. да бъде отложено за период от 5 години, като през това време текстовете в нея да бъдат прецезирани. Това предлага вицепрезидентът на ЕСПА и председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова в официално писмо до министър-председателя на България Бойко Борисов.
„Убедени сме, че така предложените текстове в Наредба Н-18 ще доведат до сериозен хаос и затруднение в работата на туристическия бранш. Ние подкрепяме

Сийка Кацарова

усилията на Министерството на финансите за въвеждане на по-добра регулация, но считаме, че така предложените текстове в Наредбата не са съобразени със спецификата на туристическия бранш“, предупреждава Кацарова.
Тя посочва, че от тяхна страна са направени задълбочени проучвания, които са показали, че в рамките на Европейския съюз подобни на Наредба Н-18 регулационни системи работят успешно в Словения, Норвегия и Хърватска. И в трите посочени страни усилията на институциите за защита интересите на фикса не са свързани с промяна на бизнес модела на индустрията, а напротив – адаптирани са към него.
„За нас, като национално представена продуктова организация в България – е много важно туристическият бранш да работи напълно легално и да бъде коректен партньор на държавните органи. Важно е да имаме възможност да работим без излишна административна тежест или при условия, които биха направили България неконкурентна на световния туристически пазар.
Апериламе съвместно да направим конструктивни подобрения по Наредбата така, че тя да даде строги рамки за работа на сектора по отношение защитата на фикса, като същевременно не променя модела му на работа в спецификите за бизнеса операции“, пише още Кацарова до премиера.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията