снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Албена. Цената на чадърите и шезлонгите на плажа в Албена, който е един от най-красивите не само в България, но и в Европа, ще бъде по 1 лев и през 2021 г.

Проф. Стоян Маринов: Курортът „Албена“ е на 101% готов за летния туристически сезон

От курорта са отправили предложението си към Министерството на туризма, след като вчера Министерски съвет прие Решение за отправяне на предложение до концесионерите на морски плажове в България за намаляване за летен сезон 2021 г. на размера на единичните цени на плажни принадлежности – чадъри и шезлонги. Очаква се предложенията на концесионерите да бъдат приети от служебното правителство, което прави всичко възможно да помогне на туристическата индустрия в сложната ситуация, в която Ковид-19 ги постави.

Хотел „Гергана“ в Албена отваря врати на 28 май

Албена, снимка Руслан Йорданов

Гостите, които се настаняват в Албена, ползват безплатно чадърите и шезлонгите в отредения сектор за хотела им на плажа.

За втора поредна година комплексът предлага атрактивната цена от по левче за чадър и шезлонг за външните посетители. Плажът е дълъг 2,5 км, широк на места до 150 метра – с фин пясък и плитко море. Ивицата се слива с плажовете Батовски и Кранево – с тях достига близо 6 км. За първи път мярката, която цели да стимулира вътрешния туризъм, беше въведена през 2020 г. по предложение на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Спрямо предложението на стопаните на плажовете в страната реципрочно се намаляваше и тяхната концесионна такса.

Румънски туристи хвалят Албена заради мерките за сигурност и чудесните условия за почивка

Ангелкова: За мен е изключително важно, че полезността на вече приложената мярка за безплатните и евтини чадъри се оценява високо от туристическия бранш

Припомняме Ви, че концесионерите, желаещи да приемат предложението, следва да поемат задължение да намалят цените на плажните принадлежности в диапазон от 50% до 100%, в следствие на което концесионното им възнаграждение или плащане ще бъде намалено с процент, равен на изложения от тях в изрично уведомление до министъра на туризма. Изменението на съответния концесионен договор се оформя чрез сключване на допълнително споразумение с министъра на туризма, в срок до 10 дни от получаване на уведомлението.

Намаляването на концесионното възнаграждение или плащане, извършено в съответствие с намалението на цените на плажните принадлежности, ще се прилага само ако за периода от сключване на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор до 1 октомври 2021 г. концесионерът е предоставял чадъри и шезлонги на цени, които са не по-високи от определените с допълнителното споразумение и в случай, че за неизпълнение на това условие няма установен ред в концесионния договор или в допълнително споразумение.

Намаленият размер на концесионно възнаграждение или плащане за 2021 г. следва да бъде заплатен от съответния концесионер в срок до 30 ноември 2021 г.

Съобщение на Министерството на туризма днес

Във връзка с продължаващото разпространение на коронавируса и приетите с това рестрикции на здравните власти по отношение на физически отстояния, дезинфекция и карантина и през летен сезон 2021 г., както и с оглед усложнената финансово-икономическа обстановка в страната, породена от пандемията и трудностите по преодоляването на негативните последици от нея, Министерството на туризма предоставя още една възможност за намаляване на цените на плажните принадлежности за летния сезон.

Чрез прилагане на чл. 6в от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение /ЗМДВИП/, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците при договорите за наем на морски плажове през 2021 г., в качеството си на наемодател по договорите, Министерството на туризма ще сключи споразумения под условие за намаляване на размера на цените на предлаганите от наемателите плажни принадлежности спрямо максималните цени по договор.

За целта наемателите следва да поемат задължение да намалят цените на чадъри и шезлонги от 50% до 100%, вследствие на което ще получат намаление на наемната цена с процент, равен на изложения от тях в изрично уведомление до министъра на туризма. От мярката могат да се възползват всички наематели.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията