София. Изключително важно за мен е признанието, изразено от редица представители на туристическия бранш, които твърдо настояват и за сезон 2021 г. да бъде приложено предложението ми от 2020 г. чадърите и шезлонгите на плажа да бъдат безплатни или с намалени цени. Това заяви в своята страница във фейсбук бившият министър на туризма Николина Ангелкова, чиято мярка за стимулиране на вътрешния туризъм миналата година се оказа една от най-ефективните.
„Целта беше да се подпомогне сектора, един от най-засегнатите от пандемията от COVID-19, като се привлекат български и чуждестранни туристи. Радвам се, че сезон “Лято 2020” стана възможен въпреки огромните трудности. Като министър на туризма още през март миналата година предложих и на 13 май бяха обнародвани в Закона за здравето параграфи 23 и 24, които дадоха възможност на концесионери и наематели на морските плажове да редуцират цените за плажни принадлежности с не по-малко от 50 на сто от тези през 2019 г.
В закона предвидихме и намаляване на дължимото концесионно или наемно възнаграждение, което да съответства на намалението на цените на предлаганите от тях услуги. Летен сезон 2021 отново ще бъде белязан с изпитания за туристическия бранш. Днес за мен е изключително важно, че полезността на вече приложената мярка се оценява високо от представителите на отрасъла и за тази година.
Надявам се, че подобна подкрепа, както и всички други възможни, ще бъдат и през 2021 г логично продължение на пътя за оздравяване на сектора, пострадал най-много от пандемията. Пожелавам успех на новия министър Стела Балтова, защото българският туризъм заслужава всяко усилие, за да има успешен летен сезон, който ще подпомогне по-бързото възстановяване на отрасъла и затвърждаване на приноса му към икономиката на страната“, посочва Ангелкова.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA