Slide
Slide

Берлин. Германия ще затвори въздушното си пространство за руски самолети и авиолинии за три месеца, считано от днес в 15 ч. местно време, съобщава министерството на транспорта. От забраната ще се прави изключение за самолети, превозващи хуманитарна помощ, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Същата стъпка предприе днес и Белгия, следвайки примера на редица европейски държави, които затвориха въздушните си пространства за руски самолети като ответна мярка за военната операция на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

Това нормално ли е? Цената на самолетния билет Истанбул-Москва стана 1 700 лева

„В Европа небето е отворено, но е отворено за тези, които свързват народите, а не за тези, които извършват жестоки агресии“, заяви премиерът Александер де Кро в „Туитър“.

Швеция също се готви да затвори небето си за руски самолети, обяви в ефира на общественото радио министърът по европейските въпроси Ханс Далгрен. Този ход бе предприет също от Дания, заяви външният министър Йепе Кофод, както и от Исландия, каза неговият колега Гудльогур Тоур Тоурдарсон.

Финландия ще затвори въздушното си пространство за руски самолети в отговор на нашествието в Украйна, заяви транспортният министър Тимо Харака, цитиран от Франс прес. Харака съобщи това в „Туитър“ миналата нощ, но не каза кога ще влезе в сила мярката.

България затваря небето си за всички руски самолети

Припомняме Ви, че България, Полша и Чехия също затвориха небето си за руски самолети. Със същото им отговори и Русия. Руската федерация съобщи днес, че затваря въздушното си пространство за авиокомпании, свързани със или регистрирани в Латвия, Литва, Естония и Словения, в отговор на приетата от тези страни такава мярка за санкционирането й след нахлуването в Украйна.

Русия спря полетите от България, Полша и Чехия – обновена информация (снимки)

Русия обяви, че затваря въздушното си пространство за румънски самолети „поради враждебно решение на румънските авиационни власти“, се казва в изявление на руската Федерална агенция за въздушен транспорт (Росавиация), цитирано от Ройтерс. По-рано Букурещ информира, че ще забрани достъпа на руски самолети в своето въздушно пространство след руското нападение срещу Украйна. БТА

Сподели публикацията