Slide
Slide

На заседание на ОКЩ в Добрич се набелязаха мерки за оказване на помощ и съдействие на пристигащи от Украйна граждани

Добрич. Областният управител Галин Господинов издаде заповед, с която създаде Областен координационен щаб /ОКЩ/ към Областен съвет за сигурност във връзка с военния конфликт в Украйна. Целта на ОКЩ е да подпомага при нужда пристигащите в страната ни лица от Украйна.

Днес – 27.02.2022 г., се проведе заседание, на което се обсъдиха възможности на настаняване на хора, които пристигат в страната ни, както и готовността на институциите в област Добрич за оказване на хуманитарна помощ на нуждаещи се.

Решено бе имащите нужда от временен подслон да бъдат настанявани в общинския хотел в Каварна, чийто капацитет е до 200 души. Обсъдени бяха възможности предоставяне на храни и дрехи при необходимост. Директорът на ОС на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов заяви, че Областният съвет на милосърдната организация вече е стартирала дарителска кампания за набиране на храни и дрехи, като допълни, че на национално ниво БЧК ще обяви и дарителска сметка за набиране на парични средства за подкрепа на нуждаещи се граждани на Украйна.

Русия спря полетите от България, Полша и Чехия – обновена информация (снимки)

Членовете на Щаба са в постоянна връзка и при възникване на необходимост са готови да окажат съдействие и помощ на нуждаещи се от подслон и подкрепа граждани на Украйна.

Област Варна

Във връзка с кризата в Украйна, Областният  координационен съвет, сформиран от областния управител на Варна Благомир Коцев, работи в тясно сътрудничество с фондация „Благотворителен фонд Европа“ и „Сдружение на украинците в България. Украинска диаспора“. Създадена е предварителна организация  за посрещане  и настаняване на пристигащите бежанци от Украйна. Призоваваме гражданите, които желаят да предоставят  жилища, храни и стоки от първа необходимост, или  да окажат съдействие,   да се обръщат към представителите на двете организации:

Олександр Ингор,  моб. тел.: +359 876 516 793, + 359 52 390 033, председател на фондация „Благотворителен фонд Европа“, гр. Варна ул. „Иван Вазов“ №36, офис 1.

Алина Орловска, моб. тел.: +359 878 887 255, +359 893 667 669,  гр. Варна,  кв. „Чайка“ (пазара), ул. „Търговска“, павилион 118, Украински културен център – Украински дом.

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна.  На адрес https://gov.bg/bg/ukraine  е поместена пълна информация за гражданите, пристигащи в България.

Сподели публикацията